DELA
Foto: STEFAN ÖHBERG
Mogens Lindén höll ett första möte i tisdags, där han pejlade intresset för en grön vänster på Åland.

Grön Vänster har en plats i politiken

Behövs partiet Grön Vänster? Det var temat för en diskussionsträff i veckan, initierad av den politiska vilden och tidigare socialdemokratiska lagtingsledamoten Mogens Lindén. Det finns i alla fall plats för ett till parti på vänsterkanten i den åländska politiken.

I våras lämnade Mogens Lindén Socialdemokraterna för att parterna inte kom överens om gemensamma spelregler kopplat till partiets regeringsmedverkan. Istället bildade han enmansgruppen Grön Vänster i lagtinget. Eventuellt blir det ett politiskt parti. Det var just den frågan som stod på agendan i tisdags när Lindén bjöd in till ett diskussionstillfälle om framtiden.

Det är förstås svårt att svara på om Grön Vänster behövs på Åland innan vi vet hur rörelsen ser ut. Det hänger på att man lyckas rekrytera tillräckligt många och tillräckligt profilerade personer för att göra ett avtryck. Men det finns plats på den politiska kartan.

Åland har i nuläget nio politiska grupperingar (tio om man fortfarande räknar med Åländsk demokrati) varav åtta antingen är i mitten eller på den högra halvan av den politiska skalan. Vilka ideologiska skiljelinjer finns egentligen mellan Centern, Pro Åland, Ålands framtid, Moderaterna och högerfalangen i Liberalerna? Det är svårt att säga. Den största skillnaden är personligheter (på Åland är det fortfarande personröster som avgör val) och sakfrågor.

Hållbart initiativ behöver också räknas i mixen, även om partiet har gjort sig svårplacerat på en höger- vänsterskala.

På den vänstra flanken finns egentligen bara Socialdemokraterna som länge har fått ha sina kärnväljare i fred. Visst rör sig väljarna också där, men den socialdemokratiska väljarbasen är Ålands mest mest stabila. En förklaring är bristen på konkurrens. Vill man rösta rött på Åland så finns egentligen bara ett alternativ.

Grön Vänster har potential att konkurrera med både Hållbart initiativ och Socialdemokraterna. Det är bra att de etablerade partierna nu får konkurrens om väljarna. Konkurrensen kräver att de behöver vässa sin politik vilket ju gynnar väljarna. Redan nu går det att skönja en viss oro. I veckan publicerade Nya Åland en insändare signerad Alfons Röblom och Erica Scott, HI:s talespersoner, som lyfte en av Lindéns profilfrågor: hur ett samhälle i ständig tillväxt någonsin ska kunna bli hållbart. Det kan förstås vara en tillfällighet att ämnet lyfts just nu, och ståndpunkten i sig är inte främmande för Hållbart initiativ. Men tajmingen gör att man genast drar paralleller till tisdagens möte i Mariehamns stadsbibliotek.

Det politiska etablissemanget brukar sucka åt nya enmansrörelser. Många små grupper med liknande åsikter gör det svårare att få till breda överenskommelser och en konstruktiv politik. På högersidan är det sant, men på vänsterflanken är fler alternativ välkomna. Blir Grön Vänster ett politiskt parti så har det en plats, även om det ännu är svårt att säga var och hur.