DELA

Grönland är grönlänningarnas

    På Ålands demilitariseringsdag markerade ålänningar sitt stöd för en annan autonom ö, Grönland, på sociala medier. Tillsammans med den rödvita flaggan delas texten ”Grönland tillhör grönlänningarna”. Hotet? En allierad stormakt. Det är en märklig ny verklighet vi lever i.

    Under en känslig tid av regeringsbildning landade en ovälkommen amerikansk delegation på Grönland på fredagen. Det var ett mer nedbantat besök än vad som var tanken, men syftet klart – visa Grönland, Danmark och världen att man visar allvar med sina stormaktsambitioner. Det är en konstig ny världsordning där, hittills vänligt inställda, stormakter helt kallt kränker allierade länders suveränitet och inför öppen ridå hotar att annektera områden.

    Vicepresident JD Vance lämnade hetluften i USA som uppstått efter den uppmärksammade Signal-läckan, där ett antal personer på hög nivå – bland annat vicepresidenten – skrivit om topphemliga säkerhetsplaner och militära attacker i en chattgrupp där en journalist också blivit inbjuden i misstag. Han anlände till ett svalt mottagande på Grönland och fortsatte sin hejdlösa negativa ordsvada mot Europa:

    ”Vårt meddelande till Danmark är väldigt enkelt: ni har inte gjort ett bra jobb gentemot Grönlands folk.”

    Den danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen svarade kyligt på plattformen X att man är öppen för kritik, men att man i ärlighetens namn inte gillar tonen som kritiken framförs med. Det måste vara uttröttande för de danska politikerna att spela med i detta spel av ”kejsarens nya kläder”, där man på ett diplomatiskt sätt ska bemöta totalt befängda uttalanden från den amerikanska makteliten.

    Rasmussen fortsätter: ”det är inte så här man tilltalar nära allierade”.

    Men det är så USA sköter sin utrikespolitik nuförtiden, inspirerad av en ”starke man”-retorik. Man svingar hejvilt med både uttalanden och hot om tariffer. Speciellt mot de som tidigare setts som USA:s vänner; däribland EU, Storbritannien, Mexiko och Kanada.

    I denna nya verklighet, där ledningen i USA myser med Putin och muckar gräl med kompisar, så har Grönland blivit en symbolisk och konkret tvistesak. Donald Trump uttryckte i ett tal till den amerikanska kongressen i februari att man behöver Grönland för den nationella säkerheten och att ”på ett sätt eller annat kommer vi att få det”. Ett uttalande han återupprepat, så sent som i fredags.

    ”Jag tror Grönland förstår att USA behöver äga det”, sade Trump under en presskonferens. Han utesluter inte militära åtgärder för att uppnå sitt mål.

    För att påminna om verkligheten utanför Trumps intressesfär: Grönland är en autonom region som tillhör Danmark. Liksom Åland är ön intressant ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Självstyrelsemodellerna är ganska likartade, men Grönlands är mer flexibel och internationellt sett har Grönland mer möjlighet att agera, de kan exempelvis signera bilaterala avtal med andra länder och ingå i internationella organisationer som egen nation.

    Relationen med moderlandet Danmark har dock varit långt från konfliktfri och en av de få positiva sakerna med senaste tidens uppmärksamhet kring ön är att frågan om hur grönlänningarna behandlats, både historiskt och i nutid, belysts också internationellt.

    ”Man har från Danmarks sida börjat ta Grönland lite mer på allvar, sade ålänningen och professor i statskunskap på Grönland, Maria Ackrén, till Nya Åland tidigare i år.

    Grönlänningarna gick nyligen till val, där vinnaren blev socialliberala partiet Demokraatit. Tvåa blev det mer populistiska partiet Naleraq. Ackrén hade inför valet sagt att det skulle bli en vattendelare om framtida självständighet, antingen ett snabbspår eller en utveckling av självstyret med sikte på självständighet om 20–30 år. Det senare vann.

    Bara timmar innan vicepresident Vance landade på ön så hade grönlänningarna bildat en koalitionsregering. Klart är att majoriteten av den styrande makten på Grönland är avigt inställd till USA:s påtryckningar. Tidigare i mars gick alla dåvarande fem partier i parlamentet ut i en gemensam skrivelse i protest mot USA:s uttalanden om kontroll av ön. Representanter för både Danmark och Grönland har upprepade gånger sagt att Grönland inte är till salu och att det är upp till grönlänningarna att bestämma om sin framtid. Enligt en enkät som genomfördes i januari så sade 85 procent av grönlänningarna att de inte ville bli en del av USA, med nästan hälften som svarade att Trumps intresse för ön var ett hot.

    I lördags hölls protester utanför USA:s ambassad i Köpenhamn till stöd för grönlänningarnas självbestämmanderätt. På sociala medier läggs bilder av Grönlands flagga ut med texten ”Grönland tillhör grönlänningarna”. Många ålänningar har deltagit i delningarna, som påpassligt nog sammanföll med Ålands demilitariseringsdag på söndagen. Att i modern tid behöva påminna om att stormakter inte ska annektera allierades områden är befängt. Men det är den nya verkligheten vi lever i.