DELA
Foto: Jonas Edsvik
De nya tullreglerna ställer till det för små och medelstora företag. Landskapsregeringen var aktiva med ekonomiska stöd under pandemin, varför är handlingskraften inte lika stor under den här krisen?

Hallå ministern, är du där?

    För snart en månad sedan infördes de strängare skattegränsreglerna, vilka har medfört stora problem framför allt för åländska småföretagare. På lång sikt måste det till en ändring av nuvarande regler. Men det brinner i knutarna nu. Så var är näringslivets främsta brandman?

    Den finländska tolkningen av EU-direktivet om momsförfarandet och det nya elektroniska systemet har, sedan implementerandet i slutet av sommaren medfört stora skattegränsproblem för små- och medelstora företag. Nu måste alla enskilda varor tullas in, något som tar tid och kostar pengar.

    Åland Post tillhandahåller en tjänst för att hjälpa till med att tulla in varor. I en artikel i måndagens Nya Åland säger en av företagarna, Nina Danielsson på Mariehamns kontorsmaskiner, att det bidrar till merkostnader för företaget på kanske så mycket som 10 000 euro om året. Nästa år skärps reglerna ytterligare, vilket kräver att företagare lyckas matcha rätt försändelse till rätt faktura.

    Åland måste kunna importera och exportera varor. De nya tullreglerna är därför djupt problematiska. Att lösa problemet långsiktigt kräver förhandlingar och lobbyverksamhet i riket – det kräver ett ändrat och förenklat tullförfarande vilket förstås är en politiskt stor och komplicerad fråga. Arbetet borde ha intensifierats tidigare, men det är ingen mening att prata i preteritum. För Danielsson och många andra är problemen här nu.

     

    När coronapandemin slog till tog näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) en aktiv roll. Akuta likviditetsstöd, lånegarantier, tillgång till finländska stöd, arbetsmarknadsstöd, sysselsättningsstöd, höjt stödet för permitterade, sommarpraktikantsprojekt, stöd till Ålands Näringsliv och Företagarna på Åland och pengar till kulturlivet. Det är bara några exempel. Näringsministern lyfte dessutom aktivt frågan att öppna gränserna inom Norden – bland annat genom att medverka i Sveriges television.

    Landskapsregeringen, med näringsministern i spetsen, gjorde ett bra jobb att mildra effekterna av pandemin. Det är inget snack om det. Men det är en ny kris nu. En systemkris med långsiktigt negativa konsekvenser och en uppenbar risk att företagarna drabbas hårt på kort sikt.

     

    Efter nästan en månad med det nya tullförfaranadet samlades den av näringsministern bildade strategigruppen till sitt första möte. Nu samlar man in information för att bilda sig en uppfattning om läget – ett komplext jobb, låter man meddela. Förra veckan sade Karlström till Ålands radio att någon form att kompensation utlovas i budgeten för 2022, som presenteras om drygt en månad. Exakt hur den ska se ut är ännu inte klar. Samtidigt behandlas den tredje tilläggsbudgeten i lagtinget.

    Varför inte samma frenesi och handlingskraft som under coronapandemin? Varför inte göra sig synlig och lugna företagarna som drabbas? Var är krispaketen?

     

    Som drabbad företagare hade det säkerligen varit skönt med en näringsminister som var aktiv och försäkrade att landskapet kommer att släcka de akuta bränderna. Att företagen inte ska drabbas enbart på grund av sin geopolitiska position. Den långsiktiga lösningen är hela landskapsregeringens ansvar. Den akuta krisen skulle behöva en aktiv näringsminister.

    Så var är du, ministern?

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp