DELA
Foto: PRIVAT

Har du palmoljan på ditt samvete?

Årets dåliga julsamvete måste ändå vara palmoljan. I allt från videoklipp till väldelade inlägg på Facebook uppmanas vi bojkotta den hårt kritiserade oljan.

Men palmoljan gömmer sig inte bara i pepparkakan, utan också i badrumsskåpet och bränsletanken.
Det är en regnig, grå dag i en skog i Indonesien. En orangutang klättrar fram längs med en halvfälld trästam. Den springer fram och tillbaka mellan trädkronan och stammen. Nere på marken går några män och viftar med händerna. Bredvid står en stor grävmaskin som lyfter skopan mot trädstammen.

Orangutangen springer fram, till synes i ett försök att stoppa skopan, men trillar av stammen ner i buskaget. Männen springer fram för att se vart den tagit vägen. Kameran zoomar in på orangutangen vars ryggtavla skönjs i regndiset bland snåren där den lämnar vad som varit dess hem.

Det här videoklippet och många liknande har spridit sig allt snabbare i takt med att regnskogen i Indonesien och Malaysia skövlas för att göra rum för palmoljeplantager. Produktionen av palmolja har starkt ifrågasatts runtom världen då den bidrar till avskogning, har kopplingar till människorättsbrott och hotar de tre återstående orangutangarterna.

På Facebook delas inlägg om palmoljeprodukter och det råder speciellt uppmaningar om att bojkotta julgodis som innehåller den hårt kritiserade råvaran. I både pepparkakor och många sorter av choklad återfinns oljan som väcker allt annat än julefrid kring kaffebordet.

Men det är inte bara i allehanda snacks som oljan slagit igenom som en resurseffektiv, mångsidig och användarvänlig råvara. Den finns lite överallt och den är svår att undvika, såsom National Geographic-journalisten Hillary Rosner vittnar om:

”Det är en snöig december morgon. I badrummet tvättar jag mina händer, borstar mina tänder och lägger lite fuktighetskräm i ansiktet. Före den nyvaknade solen har hunnit måla bergen utanför mitt fönster svagt rosa, före jag ens tagit mig till köket, så har jag redan palmolja på mina händer, ansikte och tunga.”

Palmoljan kan dölja sig i badrumsskåpet bakom olika ingrediensnamn, såsom lauryl glucoside, decyl glucoside eller sodium lauryl sulfate. I köket kan man tycka det är lite lättare att hitta boven, men även här kan den gömma sig bakom en klumpad samling av ”vegetabiliska oljor” eller under förkortningen PKO, palmfröolja. The Rainforest Action Network har sammansatt en lista på över 20 olika ingredienser som alla kan vara förklädda sätt att namnge oljan.

Men hur är det då med hållbart odlad palmolja? Certifierad palmolja kan hittas märkt med RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, en icke vinstdrivande organisation som etablerades av WWF 2004. Men enligt en studie publicerad nyligen i Science of the Total Environment så lever de certifierade produkterna inte upp till förväntningarna och regnskogarna fortsätter ta skada.

Inte heller i trafiken undkommer man palmoljekonsumtionen. Palmolja är en viktig ingrediens i många biodieselprodukter, däribland den som landskapet nyligen låtit subventionera. Nestes My Diesel innehåller palmolja som kommer från restprodukter från livsmedelsindustrin. Men det övertygade inte Mariehamns stad som sade nej till samma diesel som landskapet godkänt.

Mariehamns stads miljösamordnare Ulf Simolin säger att det är tveksamt om det är bättre än fossilt bränsle när man ser till hela livscykeln från vaggan till graven. Och poängen är väl att palmoljeproduktionen ska minska, inte öka? Om livsmedelsproducenterna får en avkastning och efterfrågan på mer oljeavfall så lär ju inte användningen av den i produktionen minska, tvärtemot.

Mariehamns stad sätter sitt hållbara hopp till elfordon. Och där får de medhåll av Stefan Wirsenius och Timothy D Searchinger, från Chalmers respektive Princeton, som konstaterar att ” Det framtida valet av drivmedel står inte mellan klimatskadliga fossila drivmedel och ännu mer klimatskadliga biodrivmedel”. De hävdar att alla biodrivmedel tillverkade av grödor medför så stor klimatpåverkan att inte något av dem kan kallas klimatsmart.

Rättvisemärkt, certifierad, restprodukt, helt konventionell explicit på pepparkakspaketet eller gömd bakom luriga namn på schampooflaskan.

Hur många typer av palmolja har du på ditt samvete och var kan du göra ditt medvetna konsumentval?