DELA
Foto: Matilda Saul

GÄSTLEDARE: Hemligheten bakom att konsumera mer hållbart

En viktig målsättning inom hållbarhetsarbetet på Åland är att få alla ålänningar att konsumera mer hållbart. Det vill säga: att äta, resa, shoppa, bygga, bo och leva på ett sätt som gynnar vår egen hälsa, vår egen plånbok och förstås miljön.

Målsättningen är att alla ålänningar ska konsumera hållbart och resurssnålt, men långt ifrån alla är villiga att ens försöka ändra sina vanor. Äta mindre kött för miljöns skull? Paller! Skippa biff och bea för att få bättre blodvärden eller få matbudgeten att gå ihop? Orka bry sig.

Jag har inga illusioner om att majoriteten eller ens mer än en handfull ålänningar bygger upp hela sitt liv kring målsättningen att konsumera så hållbart som möjligt.

Och det är helt okej. Man har bara ett liv, och om man vill prioritera att ha skoj framför att ha pengar över, äta gott framför att leva länge och leva bekvämt framför att rädda miljön – vem är jag att säga att någon gör fel?

Däremot tror jag att många gärna skulle vilja förbättra sin ekonomi, sin hälsa eller göra en större insats för miljön, men att det kan vara svårt att hitta motivationen eller metoder som verkligen gör skillnad.

Så är det åtminstone för mig. Jag har en stark vilja att äta så nyttigt jag bara kan, men när det blir fredag och den där chipspåsen vrålar mitt namn känns det plötsligt inte lika viktigt att hålla koll på intaget av kalorier, salt och mättade fetter.

Nej, alla ålänningar håller inte med om alla målsättningar inom Bärkraftarbetet. Däremot tror jag att nästan alla ålänningarna gärna skulle vilja konsumera lite mer hållbart, åtminstone i något avseende.

Eftersom jag hittills aldrig träffat en enda människa som varken bryr sig om sin egen hälsa, sin egen ekonomi eller om miljön kan därmed alla använda arbetet inom Bärkraft som en källa till kunskap, inspiration och goda råd.

Och i denna anda ska jag nu komma med mitt bästa tips på hur man kan tänka kring att konsumera mer hållbart, oavsett om det handlar om att man vill leva mer hälsosamt, spara pengar eller göra en insats för miljön.

Det största misstaget jag gjort i mitt liv när jag försökt åstadkomma en varaktig förbättring i hur jag lever – till exempel att äta nyttigare – är att jag fokuserat på stora enskilda handlingar som har ett stort symbolvärde, medan jag ofta struntat i de små, till synes obetydliga förändringarna som har en alldeles enorm påverkan på lite längre sikt.

Ta det här med att äta nyttigt. I det långa loppet spelar det ingen roll hur många skivor skinka, hur många liter glögg eller hur många köttbullar jag äter på julafton. Att byta ut julskinkan mot tofu, glöggen mot vatten och köttbullarna mot blomkål är en tom symbolhandling, eftersom vi trots allt bara firar jul en gång om året.

I stället för att åstadkomma en stor förbättring gällande saker man gör väldigt sällan, är det betydligt effektivare att få till mindre förbättringar gällande sådant väldigt ofta. Till exempel att byta ut det vita brödet med smör och ost man äter till frukost varje dag mot en tallrik havregrynsgröt.

Så om du har en genuin vilja att förbättra antingen din hälsa, din privatekonomi eller din miljöpåverkan – ställ dig då frågan: Vad du gör riktigt ofta och på vilket sätt du skulle kunna göra det här lite bättre?

Kanske tar du dig till jobbet fem gånger i veckan? Finns det något billigare, miljövänligare och hälsosammare sätt du kan transportera dig på? Vistas i din bostad gör du antagligen större delen av året – klarar du dig på en mindre boendeyta eller kan du minska energiförbrukningen på något sätt?

Och så var det maten då. De flesta av oss äter minst tre måltider om dagen. Finns det något enkelt sätt att göra alla dina måltider lite billigare, nyttigare och miljövänligare? En förändring som är så enkel att det blir en ny vana du inte ens tänker på efter några veckor?

Vi människor har som sagt alla olika mål med våra liv och vi prioriterar olika saker. Men något de flesta av oss har gemensamt är ändå att vi vill utvecklas – att känna att vi över tid blir lite bättre på det vi tycker är viktigt. Och då finns det få saker som är lika effektiva som att göra det man gör riktigt ofta, lite bättre.

Gästledare Bärkraft

Sommarens gästledare i Nya Åland står representanter från Bärkraft Åland för.

Nätverket Bärkraft skapades på initiativ av aktörer från offentlig sektor, näringslivet, föreningslivet samt bildningssektorn för att stöda genomförandet av Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda. Agendan består av sju strategiska utvecklingsmål, som alla har en målansvarig inom nätverket. De målansvariga skriver under sommaren varsin ledare – åsikterna är skribenternas egna och de representerar inte sina yrkespositioner eller organisationer. I dag: Johanna Fogelström-Duns, målansvarig för mål 2.