Hjerson kan bli ett åländskt guldägg
Agatha Christies Hjerson som utspelar sig på Åland kan bli ett potentiellt guldägg för Åland. Det är dessutom marknadsföring för Åland till reapris.
I lördagens Nya Åland gick att läsa att tv-serien/filmerna om Agatha Christies Hjerson vann den prestigefyllda tävlingen MIP Drama Buyers Coup de Coeur i det mytomspunna filmmeckat Cannes i Frankrike.
Evenemanget samlar uppköpare av tv-serier världen över och Hjerson blev utsedd till vinnare bland de serier som anses vara mest spännande. Enligt B-reel Films producent Patrik Andersson kommer serien nu att kunna säljas till ”hela världen”.
Det är ännu tidigt. Priset bygger på en trailer och det är två olika saker att skapa en spännande trailer för branschfolk och att skapa en tv-serie som går bra hos den breda allmänheten. Men det första steget för att lyckas med en tittarsuccé är ju att få den visad.
Serien har onekligen potential.
Agatha Christies är enligt Guinness rekordbok den författare som har sålt flest böcker någonsin. Christie är ett världskänt varumärke. Nu får Åland åka snålskjuts på det hela vägen till människors tv-soffor.
Ålands landskapsregering har satsat 365 000 euro i produktionen – med kravet att också själva inspelningsplatsen skulle få en framträdande roll i tv-serien. Av den pengen är 265 000 euro en direkt investering i produktionen vilket gör Åland delägare. Det kan generera direkta pengar om serien säljer bra. I övrigt är det ett stöd på 70 000 euro som har återinvesterats i det åländska näringslivet eftersom det ska bidra till kostnader för inspelningarna på Åland och 30 000 euro i stöd för att utveckla manuset.
365 000 euro är förstås en hel del pengar, men den kan ställas i relation till Visit Ålands årliga budget på dryga miljonen för destinationsmarknadsföring.
Om Hjerson blir den succé som det prestigefyllda priset borgar för kan det bli en otroligt billig peng för en sådan marknadsföring. För det räcker inte med att människor får upp ögonen för Åland i samband med i serien. Så kallad film- och tv-turism är en stor marknad där människor vallfärdar till inspelningsplatser för att uppleva samma miljöer som deras favoritkaraktärer vistas i.
Det finns otaliga exempel på sådan turism, ett som inte är skalenligt men ändå talande är den populära tv-serien Game of Thrones. Produktionen sponsrades av Nordirland med 16 miljoner pund för att landet skulle få bli en del av scenografin. Var sjätte turist sedan dess har kommit just för att besöka platserna från serien vilket enligt den nordirländska ”filmkommissionären” genererar ungefär 50 miljoner pund årligen.
– Det har varit en ”game changer” för vår turism, säger Richard Williams, chef för NI Screen, till BBC.
Man ska förstås inte få hybris och tro att fotspårsturismen på Åland kommer att motsvara en av världens absolut mest sedda tv-serier som dessutom har väldigt spektakulära platser att visa upp.
Men om Åland lyckas generera en procent av Nordirlands turismboom tar det inte ens ett år innan pengarna är intjänade och sedan börjar ge vinst i det åländska näringslivet.
Hittills ser satsningen på Hjerson ut att bli en lyckad politisk sådan, den grundas i den ännu mer lyckade politiska satsningen att skapa en tjänst som landskapets filmkommissionär.
Titte Törnroth har med gedigen erfarenhet och framför allt ett enormt driv lyckats med att locka hit skaparna bakom Hjerson. Det görs inte genom att visa upp lite bilder på röda klippor, det krävs nätverkande och hårt arbete för att stå ut i mängden och det har Törnroth lyckats oerhört bra med.
Det är fortfarande en bit kvar tills japanska eller svenska turister ringlar utanför Sjökvarteret för att besöka ett av Hjersons tillhåll. Men en lyckad tv-produktion där Åland är en av karaktärerna kan bli riktigt lyckat för Ålands del.
FOTNOT. Filmkommissionären Titte Törnroth har tidigare arbetat på Nya Åland.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.