DELA
Foto: Stefan Öhberg

Hur länge håller regeringen ihop?

Det stora lapptäcke som landskapsregeringens 20 mandat består av blir allt mer slitet i sömmarna. Snart måste vi nog börja fråga när, inte om, den första biten lossnar.

Lagtingsledamot Jörgen Strand (MSÅ) står inte bakom budgeten för nästa år. Den har för få effektiviserande reformer och för litet sparbeting – det ideologiska avsteget är för stort.

– I två år har jag i stort suttit tyst och stöttat det som landskapsregeringen lagt fram, men jag kan inte längre sälja min integritet, skriver Strand på sin Facebooksida.

Tage Silander, ledare för MSÅ:s lagtingsgrupp, är sedvanligt diplomatisk men stämmer ändå in i delar av Strands kritik. Budget i balans är ett minimun, men helst ett överskott, tycker Silander.

I veckan kritiserade även talmannen Bert Häggblom (Ob) regeringens budget i samband med lagtingets öppnande. Åtminstone uppfattade lantrådet saken på det viset. Till tidningen Åland säger Veronica Thörnroos (C) att hon är förvånad över kritiken och säger att den inte har framkommit i budgetförhandlingarna.

Tidpunkten är logisk. Landskapsregeringen lade för någon vecka sedan sin sista riktiga helårsbudget. De projekt som partierna vill förverkliga måste vara på god väg nu om de ska bli av. Kritik är förstås inte samma sak som att hota med avhopp. Men kritik mot budgeten är per definition kritik mot hela landskapsregeringens politik.

Det finns dessutom fler än MSÅ och Ob som inte sitter lugnt i båten.

Det finns ett tryck på Hållbart initiativ att leverera åtgärder för klimat och miljö. Om partiet inte är framgångsrikt i nyckelfrågorna som till exempel vattenlag och klimatlag är det inte omöjligt att partiet lämnar regeringssamarbetet innan mandatperioden är slut.

Vad ledarredaktionen erfar är relationen mellan Centern och stödpartiet Ålands framtid ansträngd. Självstyrelselagen kan bli tungan på vågen för ÅF:s roll som stödparti.

Summa summarum vacklar stödet för Centerns regering bland samtliga övriga regeringspartners. En bred majoritet tillåter egen linje i vissa frågor, vilket regeringen har hävdat är en styrka. Nu tycks det dock vara jaktsäsong på Centern från alla håll.

Det räcker med ett avhopp för att förändra maktbalansen markant. Ponera att antingen MSÅ eller Ob säger tack och hej, då är stödet nere på 16 röster och då krävs ordning i leden. Frågan är om en sådan ordning faktiskt kan frambringas vid behov. Det kommer i så fall att krävas betydligt mer politiska kompromisser från Centern.

Pandemin har dolt sprickorna, men inte längre. I nuläget verkar det osannolikt att hela kvintetten håller ihop fram till valet. För den som lämnar finns chansen att få driva sin egen politik utan att ha regeringsfilten hängande över sig, vilket säkert är gynnsamt inför kommande valrörelse, men som då riskerar att man blir stämplad som svikare. För den som stannar finns en god chans att få igenom mera av sin politik på sluttampen.

Frågan är: vad är viktigast för de missnöjda regeringskollegerna?

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp