DELA
Foto: Adobe stock
Elpriset kommande vinter blir sannolikt lägre än de senast två åren.

I vinter slipper du elchocken

Kommande vinter uteblir elchocken. Det rörliga elpriset verkar till och med bli billigare än de två senaste åren. Men det elbolagen möjligen förlorar på gungorna, har de redan tagit in på karusellerna.

I dag ska jag betala min första åländska elräkning efter att ha tagit över abonnemanget på stugan. Jag behöver inte fundera på om jag kan påverka de normalt stora elkostnaderna i vinter – som uppvärmning, varmvatten, torktumlare eller laddningen av en elbil (som jag inte har). Det känns ganska skönt att bara kunna slå av en huvudbrytare.

Åländska elräkningar är också förhållandevis lättlästa jämfört med en del svenska. Man ser tydligt vad man betalar för – och jag kan konstatera att det är många cent redan innan strömmen kommit ut ur vägguttaget.

Den här veckan kommer besked från både Ålands elandelslag och Mariehamns energi om elpriset i vinter. Det ser ut att bli ett ganska lugnande besked. Elandelslaget lägger sitt rörliga elpris (normaltariff) från 1 januari på 6,90 cent per kilowatttimme – exklusive moms – vilket är en cent lägre än januari 2024. Alla andra avgifter lämnas oförändrade, men sommarens momshöjning gör sitt till.

Noterbart är att ÅEA:s rörliga pris i januari 2023 låg på hela 16,50 cent, men också att det i januari 2022 inte var högre än 3,95 cent.

Vi talar alltså hundratals procents skillnad från vinter till vinter över några år.

Mariehamns energi har inte kommunicerat sin prisjustering ännu, eventuellt togs ett beslut under gårdagens styrelsemöte.

Den som gillar att jämföra mellan de åländska bolagen noterar att Mariehamns energi inte sänkte sitt rörliga pris till sommaren och att man nu skulle behöva sänka priset för att matcha elandelslaget.

Det blir oftast fokus på just detta rörliga elpris, trots att det inte ens utgör hälften av ett hushålls totala elkostnad. Även med ett spotpris ligger alla andra kostnader kvar.

Överföringskostnader och elskatt utgör – grovt räknat – i dag en lika stor del av den totala årskostnaden. Dessutom tillkommer en betydande grundavgift. Och en höjd moms på detta, även på elskatten.

Det är egentligen här som elräkningen dragit iväg. På två år har grundavgiften höjts med över 50 euro till 253 (ME) respektive 454 (ÅEA) euro inklusive moms för den vanlige 25A-kunden. Höjningen av överföringskostnaden med 0,8 cent per kilowattimme innebär 200 euro mer per år för ett villahushåll som gör av med 25 000 kilowattimmar.

Det är många siffror att vrida på. Var och en får göra sina egna beräkningar. Kontentan är att elnotan totalt blir dyrare och tar en större andel av hushållens utgifter, även om priset till synes går upp och ned.

Det är en del av en pågående trend att prismodeller görs om – ibland till kundens gagn, men lika ofta för att den ser över sina kostnader. Några större svenska bolag pratar om en mer ”rättvis prissättning” och en större aktör som Mälarenergi, som verkar i samma elprisområde som de åländska bolagen och ofta kommer ut som billigast, aviserar en ”modell som både är anpassad efter dagens användande av elnätet och samtidigt ger kunderna större möjlighet att påverka den egna elnätsavgiften”. Mariehamns energi och ÅEA har redan infört nattariffer och kanske finns det ytterligare inspiration att hämta här.

I Sverige är sedan tidigare fjärrvärmen under lupp, då hushållen har gjort så mycket energibesparingar att de inte längre förbrukar lika mycket värme. Mariehamns Energis fjärrvärmechef berättade häromåret att det inte var lika självklart att dra fram ny fjärrvärme eftersom många kunder inte förbrukar tillräckligt för att kalkylen ska gå ihop.

Mariehamns fjärrvärmenät är ännu förhållandevis ungt, men i Sverige börjar underhållsskulden bli så stor på vissa orters äldre fjärrvärmenät att man kräver att kunderna ska stå för omfattande uppgraderingar i marken.

Notera dessutom:

– att liksom bankernas räntemarginaler stiger nu även elbolagens tillägg på spotpriserna. Det grundas på höjda balansavgifter från Kraftnät Åland.

– balansavgifter ligger även till grund för att avdraget på elen som de hundratals åländska mikroproducenter står för höjs med 40 procent hos elandelslaget. I reda pengar, 0,10 cent per kilowattimme, är det kanske av mindre betydelse.

– mer intressant för den som säljer egenproducerad el under sommaren är kanske att spotpriset varit lägre än på flera år. I augusti låg medelpriset på 8,54 öre eller 0,9 cent.

Tanken om solceller på stugan är alltså inte särskilt självklar.

(I pappersupplagan står att Ålands elandelslag höjt grundavgiften med 50 procent. Det är inte korrekt. Den har höjts från 399 till 454 euro inklusive moms)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp