DELA
Foto: Jonas Edsvik
IFK behöver övertyga ålänningarna att ett besök på WHA är viktigare än en helg på stugan, ett biobesök eller en middag på stan.

IFK har tagit samhällets intresse för givet – nu är det dags att ändra på det

En fotbollssäsong är över. Historien från förra säsongen höll på att upprepa sig men denna gång lyckades IFK hålla sig över kvalstrecket och säkra ligakontraktet. Men vad ska IFK göra för att slippa ett lika dramatiskt avslut av säsongen 2025?

För att utvecklas måste man våga satsa. Problemet för IFK är att resurserna är för få och ekonomin för dålig för att kunna göra den satsning som krävs för att hänga med resten av ligaklubbarna.

Klubbens utveckling har uteblivit och det har känts som att de senaste säsongerna varit en förberedelse inför en oundviklig degradering från ligan.

Istället för att ta sig i kragen och göra något åt det har man ursäktat sig med att Åland är så litet och att IFK minsann har mycket sämre ekonomi än de andra klubbarna.

Samtidigt har det känts som att man tagit stödet från ålänningarna och sponsorerna för givet.

Förändring är bra för alla och kanske är Jimmy Wargh, som nu gjort sin första säsong som vd och sportchef för IFK, den hjärtstartare som IFK varit i desperat behov av.

Så vad behöver han göra för att vända på den nedåtgående trenden?

Jo, han behöver få in mer pengar i klubben.

För att få det bör Wargh visa varför det är så viktigt att IFK är ett ligalag, och vad det gett det åländska samhället.

IFK har gett och ger fortfarande Åland synligheten i fastlandet. Klubben har även bidragit till att fotbollsspelare flyttar hit och bor och lever här och i vissa fall blir kvar på Åland efter att skorna lagts på hyllan.

Aleksei Kangaskolkka, Kristian Kojola, Gabriel Petrovic, Johan Carlsson och Mattias Wiklöf är fem exempel på spelare som flyttat till Åland för att spela i IFK och sedan stannat kvar eller kommit tillbaka till ön efter att de avslutat sina karriärer och nu bidrar till det åländska samhället.

Men i takt med att klubben förlorat sin anknytning till samhället är känslan att även integreringen av spelarna har uteblivit.

IFK:s ligaspel ger även bättre möjligheter för åländska barn att spela fotboll då alla ligaklubbar får solidaritetspengar från UEFA där en del fördelas till juniorverksamheten.

Det stödet kommer öka till nästa säsong. Detta är något klubben borde bli bättre på att kommunicera ut till samhället.

Klubben behöver även övertyga ålänningarna att ett besök på WHA är viktigare än en helg på stugan, ett biobesök eller en middag på stan.

För att göra det måste man synas och höras mer ute i samhället och på plattformar där man når ut till ålänningar.

Lyckas man med detta kommer intresset för klubben och i sin tur även ekonomin troligtvis att öka.

I en intervju som Nya Åland gjorde med Jimmy Wargh som publicerades i onsdags förra veckan berättar han om vad som är på gång och vad han har för framtidsplaner.

En sak han gjorde väldigt tydlig är att han vill att IFK ska bli ”Hela Ålands lag” på riktigt. Ett steg i den riktningen är att alla åländska fotbollsjuniorer nästa år kommer få ett säsongkort till IFK:s matcher. Det är en bra början.

En annan nyhet är en digitalisering av biljettsystemet vilket gör det enklare att köpa biljetter och även ger IFK möjligheten att kartlägga sina kunder och anpassa sin marknadsföring. Det var på tiden, egentligen är det ofattbart att detta inte hände för tio år sedan men det är även ett bevis på att IFK levt i en svunnen tid allt för länge. Men nu kanske det blir ändring på det.

Wargh pratade även om vikten att utveckla akademin och juniorverksamheten genom att ta in åtminstone en heltidsanställd som kan jobba med att göra vägen från U17-laget till a-laget enklare. Fler egna talanger som tar steget och blir a-lagspelare är ännu ett sätt att öka intresset. Vem vill inte se grannpojken spela på WHA? Och säljs de vidare genererar det även pengar till klubben.

Det finns mycket som behöver göras och Wargh visar att han har mycket planer och idéer hur han vill utveckla klubben. För att göra verklighet av planerna behöver han få med sig det åländska samhället på tåget igen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp