
IFK vill locka fotbollsspelande ungdomar till Åland – men de måste få med sig skolorna
IFK Mariehamn vill göra det lättare att ta sig in i elitfotbollen för gymnasiestuderande ungdomar. Ett steg i den processen är att till hösten dra i gång ett nytt projekt för att locka fler fotbollsspelande ungdomar till Åland.
I det nya projektet erbjuder IFK Mariehamn ett paket i samarbete med Ålands lyceum och Högskolan på Åland där de ger tillgång till ”anpassade träningsmöjligheter”.
IFK försöker helt enkelt locka fler fotbollsspelande ungdomar till Åland genom att erbjuda skräddarsydda paket med boende, mat och en ”snabbrutt” in i elitfotbollen i kombination med studier. En möjlighet för spelare utifrån att utvecklas i en professionell miljö.
Grundorsaken till att IFK dragit igång det nya projektet är att de vill locka fler spelare till sitt akademilag. Förhoppningen är att de från 2027 och framåt kunde ha två till fyra ungdomar, som kommit till på grund av projektet, per åldersklass i gymnasiet. På sikt skulle det även gynna åländska ungdomar då träningskvaliteten på gymnasienivå höjs.
I en intervju med Nya Åland berättade IFK:s vd och sportchef Jimmy Wargh att de vill skapa en träningsmiljö liknande den i representationslaget, även för dem som inte sitter på ett a-lagskontrakt.
Det är ett nytt och intressant grepp att marknadsföra möjligheterna som finns på Åland, där vägen till att träna på elitnivå är kortare än på många andra ställen.
Däremot är problematiken med kombinationen av elitsatsning på idrott och studier på gymnasienivå kvar. Ett problem som gjort att många åländska fotbollstalanger gått förlorade genom åren då de antingen lagt skorna på hyllan eller flyttat till Sverige eller Finland där möjligheten till en elitsatsning i kombination med studier är större. Det är så klart svårt att starta ett fotbollsgymnasium på Åland, som det finns i våra grannländer, men a-lagsspel och gymnasiestudier borde vara enklare att få ihop än det är i dag för de ungdomar som berörs.
Det upplägg som finns i dag innebär att en ungdom som spelar med a-laget missar flera träningar i veckan, då de krockar med lektioner, vilket gör det svårare att få speltid. Skulle man däremot hitta en väg där man utan problem kan kombinera a-lagsfotboll med gymnasiestudier skulle man på riktigt kunna locka fler ungdomar att testa fotbollslyckan på Åland. Och få upp fler åländska ungdomar i a-lagen.
Utnyttja fördelarna med att Åland är en liten och trygg plats som har ett ligalag både på herr- och damsidan där vägen till ett proffskontrakt är kortare än på många andra ställen. I framtiden hade det kanske lett till att man kan starta en fotbollsklass på Ålands gymnasium.
Men för att få till en förändring så måste man få med skolorna på tåget, vilket har visat sig vara svårt tidigare.
Sommaren 2022 sommarpratade den tidigare fotbollsspelaren Joel Mattsson i Ålands Radio. Där tog han bland annat upp utmaningen att kombinera gymnasiestudier med elitsatsning på Åland. Sommarpratet väcker debatt. Tidningen Åland pratade med IFK:s tidigare huvudtränare Peter Lundberg som var kritisk:
”Under de år jag var tränare i IFK upplevde jag att det var jättesvårt att få de bästa unga spelarna till våra träningar, för att de var låsta till skolan till antingen 14.20 eller 16.00. Som konsekvens senarelade vi ofta våra träningar till eftermiddagar, vilket inte alls är optimalt av flera anledningar”, förklarade han och fortsatte med ett exempel:
”Jag har särskilt ett starkt minne från den här tiden som verkligen irriterade mig. Det var när vi förberedde oss för en av de sista matcherna i guldstriden 2016 och Joel Mattsson inte fick komma på träning för att han var tvungen att vara i skolan. Och samtidigt som vi hade vår matchförberedande träning på WHA var han uppe på den gamla konstgräsplanen och körde lacrosse på gympan. Då är det någonting som inte står rätt till”.
Det är ett exempel som visar hur vardagen för en ungdom som vill bli fotbollsproffs ser ut.
Men man kan kanske se det nya IFK-paketet som ett försök att få till en förändring.
I intervjun med Nya Åland lyfte Jimmy Wargh att han tycker att åländska ungdomar bör få samma möjligheter som på fastlandet och att IFK försöker hitta lösningar för att det ska blir så.
Är det rätt att en elitsatsande ungdom tvingas välja mellan idrott och utbildning?
Och är det rätt att åländska ungdomar har sämre möjlighet att satsa på elitidrott än ungdomar på fastlandet?
Svaret på de frågorna bör vara nej.
Och det borde inte vara omöjligt att hitta en lösning så åtminstone några få per årsgrupp kan kombinera sina studier med att träna med a-laget.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.