Ingen ska behöva dö av hunger
Radiohjälpens insamling Musikhjälpen pågår som bäst i Sverige. I år är temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Vi lever i den största hungerkrisen i modern tid och samtidigt stundar en högtid som för oss i västvärlden är präglad av frosseri.
Musikhjälpen sänds dygnet runt i P3 och på SVT. Den går ut på att uppmärksamma och samla in pengar till en katastrof genom att engagera lyssnare och tittare och har ett nytt aktuellt tema varje år. Årets tema är hungerkrisen.
För många är hunger ett kortvarigt problem. Men faktum är att var tionde människa inte vet när eller vad de kommer att äta nästa gång. Här är oroväckande fakta från en rapport som Utbildningsradion har gjort i samband med Musikhjälpen 2023:
– Fler än 700 miljoner människor är drabbade av hungerkrisen och över 40 miljoner lever på gränsen till svält.
– Mål två av 17 i Förenta Nationernas globala plan för hållbar utveckling är att hungern ska vara utrotad till år 2030. Om utvecklingen fortsätter i den takt den gör nu så kommer uppskattningsvis 600 miljoner människor fortfarande gå hungriga då.
– Antalet människor i världen som går hungriga har ökat med mer än 122 miljoner de senaste fyra åren.
– Var tredje människa har svårt att få tag på tillräckligt med mat.
– 70 procent av alla som går hungriga bor i områden som är drabbade av krig och våld.
De som drabbas hårdast av hungerkrisen är barnen. Enligt Unicef väger 45 miljoner barn under fem år för litet i förhållande till sin längd. I samma åldersgrupp är undernäring orsaken till hälften av alla dödsfall.
Det finns också finländska barn som lider av hunger.
I går släppte Rädda Barnen Finland resultatet av sin ”Barnets röst-enkät”. Totalt 1 725 barn mellan 12 och 17 år svarade på enkäten. 34 av dem var från Åland.2022 svarade nio procent av barnen i de finländska låginkomstfamiljerna att de inte får tillräckligt med mat hemma. 2023 är motsvarande siffra 14 procent. I enkäten beskriver barnen en ensidig kost, som främst består av bröd eller gröt.
Förutom matbristen berättar barnen att deras familjer sparar på andra saker som hygienprodukter, vinterkläder, värme och vatten i bostaden. Fattigdom hotar barns psykiska hälsa och leder i många fall till ett utanförskap. Många av barnen i låginkomstfamiljer uppger att de inte har nära vänner eller vuxna som stöder dem. 64 procent av barnen som räknas till låginkomstfamiljerna upplever sin psykiska hälsa som dålig. I de öppna svaren i enkäten hittades det beskrivningar av suicidalt beteende mer än 50 gånger.
Hungerkris och fattigdom kan vara bra att ha i bakhuvudet under julhandeln som redan är i full gång. Enligt Utbildningsradions rapport slängs 40 procent av maten på buffébord i Sverige bort. Motsvarande siffra i Finland lär ligga på ungefär samma nivå. I Finland slänger hushållen mer än 100 miljoner kilo mat varje år, enligt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.
Därför kan det vara värt att diskutera med dem du ska fira jul med om vad som är ett måste på julbordet och vad som inte är det. Bara där kan du spara in pengar, som om möjligheten finns med fördel kan skänkas till välgörenhet eller sparas till en regnig dag. Samtidigt bidrar du till ett minskat matsvinn och gör en tjänst för klimatet. Många bäckar små bildar en stor å.
Detsamma gäller julklapparna. Hur många gånger har man inte hört någon klaga över att det är så svårt att komma på vad man ska köpa för julklapp till en person som redan har allt?
Det finns ett enkelt svar på den frågan: Köp ingen julklapp,
Eller för all del, köp julklappar men tänk till innan du köper dem. En alternativ julklapp till en person som redan har allt är ett gåvokort där man skänker en peng till valfri välgörenhetsorganisation, till exempel Musikhjälpens bössa.
Om du vill bidra lokalt kan du skänka pengar till Matbanken, Ålands luciainsamling eller Rädda Barnen Åland, som i år slagit ett dystert rekord i antal barnfamiljer som söker hjälp med att köpa julklappar. Ålands version av Musikhjälpen, Steel FM-hjälpen, är ett annat alternativ som i år ger pengarna till Ålands cancerförening.
Fira jul på det sättet du vill, men tänk efter en extra gång innan du gör dina inköp. Det mår både klimatet och din plånbok bra av. Om din egen plånbok inte lider av julinköpen är högtiden ett perfekt tillfälle att hjälpa någon vars plånbok, kylskåp eller julstrumpa är tomma.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.