DELA
Foto: Stefan Öhberg
Landskapsregeringens budget innehåller motstridiga budskap om sina infrastruktursatsningar - i en tid där man inte ens har egna pengar till driften.

Ingen verkar tro på tunneln

Centern vann valet på att lova en tunnel till Föglö. När man nu presenterat sin första helårsbudget avsätter man åtta gånger mer pengar för att utreda ett annat projekt. Samtidigt som Åland inte ens har pengar för sina löpande utgifter utan lån.

Ett läge med minst sagt motstridiga budskap.
Det var i första hand Centern som i valrörelsen lovade att bygga tunnel till Föglö. Sedan var det landskapsregeringen som skrev in i sitt regeringsprogram att man avser att bygga en tunnel till Föglö. När samma regering nu presenterat sin första riktiga budget för perioden har löftet krympt till en parlamentarisk kommitté som får 50 000 euro för utredningar. Det är en fis i rymden i det här sammanhanget.

Att det inte blev mer förklarar man med att det krävs en bred parlamentarisk förankring innan man går vidare. Visst. Det är bra med ett brett stöd. Men regeringen har ju redan kvalificerad majoritet. Och varför tror man att det ska gå bättre den här gången? Centern har ju redan visat exempel på att man kan dra sig ur när det väl gäller. För Centern är det lite sent att snacka om behov av brett stöd …

Efter uppenbar kritik från oppositionen över tunnelskrivningarna i budgeten har Centerns Jörgen Pettersson hävdat att man visst satsar seriöst på en tunnel och infrastrukturministern har tillsatt den parlamentariska kommittén (som inte är parlamentarisk). En snabb översyn av namnen imponerar inte. Två av sex är lagtingsledamöter, resten fritidspolitiker. Intresset kan alltså inte vara överdrivet stort i Obundna och Ålands framtid och Moderaterna. Är det dessa som ska bereda historiskt stora investeringsbeslut för Åland?

Om det är så att man ångrat sig om tunneln hade man väl åtminstone kunnat vara så hederlig att man säger det rakt ut? Konstatera att nej, det ekonomiska läget medger inga sådana investeringar just nu.

Eller så hade man kunnat satsat en lagom stor summa på en utredning som en gång för alla slagit fast att det blir för dyrt att bygga en säker tunnel. Att lämna det på det här viset riskerar göra tunneln till ett spöke som hemsöker åländsk politik med jämna mellanrum de närmaste decennierna.

Det bisarra uppenbarar sig när man läser vidare i budgetförslaget och ser att landskapsregeringen vill plocka fram det gamla projektet att bygga en bro över Prästösund så att Vårdö får bilväg till fasta Åland.

Det tidigare förslaget går inte längre att använda rakt av, men en uppskattning är att bron kostar någonstans mellan 30 och 45 miljoner. I kortruttsutredningen gick det inte, utan krumbukter, att räkna hem Prästösatsningen, om det lyckas i framtiden är oklart. Men nu vill landskapsregeringen att projektet utreds för totalt 400 000 euro under flera års tid.

Att bygga fast väg till Vårdö kan rimligen inte betyda annat än att man vill befästa tanken att skärgårdstrafiken ska utgå från Hummelvik, hamnen i Vårdö. Den utgångspunkt som östra Föglö skulle bli när tunneln är byggd.

Eller kanske landskapsregeringen tänker att det finns så obegränsat med pengar att man nu först kan bygga en bro över Prästösund för att Vårdöborna ska slippa ta linfärjan, för att senare förverkliga avsikten att bygga en tunnel till Föglö för att göra östra Föglö till utgångspunkt för skärgårdstrafiken?

Det här på samma gång som landskapet lånar till driften och står mitt i den värsta krisen på decennier. Att få den åländska ekonomin i skick efter coronapandemin – med ett tapp på 16 procent i bnp – kommer att ta många år. Och nu syftas det på att få ekonomin, tillväxten, att komma ikapp. Efter det kvarstår att betala tillbaka de pengar som landskapet nu, och eventuellt (läs sannolikt) i flera år, lånar.

Nej, det är svårt att dra någon annan slutsats än att landskapsregeringen har svikit sina väljare med en rad motstridiga budskap.

Att bygga tunnel till Föglö är ett dyrt påhitt, så Åland vinner i längden på Centerns kovändning i det fallet. Men det ändrar inte på att det är ytterst fräckt och bisarrt att först lova en tunnel till väljarna, och sedan inte ens avsätta pengar för en seriös utredning utan i stället utreda ett annat projekt i en tid när Åland inte ens klarar av att sköta basservicen, driften, utan att gå till banken.

Den som har sett på tv-programmet Lyxfällan känner till upplägget, personer som överkonsumerat i flera år, inte längre har pengar till hyra och mat utan snabblån, men ändå aningslöst fortsätter konsumera lyxartiklar typ svindyr lyxbil.

Åland kan snart anmäla sig till programmet.