DELA
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Förutom positivitet karaktäriseras de hälsosammaste och lyckligaste förhållanden av empati, tillit och en stark emotionell kontakt. När var senaste gången du satt dig ner med din partner för ett samtal om exempelvis värderingar, framtidsdrömmar, rädslor och känslor?

Jobbar du på ditt förhållande?

Efter drygt tio års äktenskap, oftast när makarna är i fyrtioårsåldern. Det är då som de flesta skilsmässor inträffar. Men statistiken behöver inte vara en allmänsanning, snarare en väckarklocka för alla att ta sig en funderare kring sitt förhållande och huruvida man vill jobba på det – även i förebyggande syfte.

Missnöjet i ett förhållande, och skilsmässorisken för de som är gifta, når sin topp vid cirka 10 år. Det konstaterar forskare. Det överensstämmer väl med statistiken i Finland. Medelålder vid första äktenskap är för kvinnor 32 år och för män 34. Medelåldern för skilsmässor är för kvinnor är 41 och män 43.

Förstås finns det en uppsjö orsaker till varför människor väljer att gå skilda vägar. Det kan vara allt från att man växer ifrån varandra till mer allvarliga eller akuta orsaker. Men många kanske känner igen sig i bilden av att förhållandet med tiden blir slentrianmässigt, spänningen försvinner och vardagen tar över. Det är då lätt hänt att funderingar kring separation letar sig in.

”Många frågar sig om det här var allt, ska vi sitta här framför Talang varje fredag? Är det här personen jag ska leva med resten av mitt liv?”, säger parpsykologen Anna Bennich i Dagens Nyheter.

Men det är ju verkligen inte så att förhållanden är dömda att krascha efter ett årtionde. Det finns saker man kan göra både när det börjar krisa och i förebyggande syfte.

Forskningen är entydig om att det generellt är viktigt med positivitet. Det kan låta banalt, men enligt relationsforskaren John Gottman som studerat parrelationer sedan 70-talet är det viktigt att fylla ett förhållande med många ”ja”. Det handlar inte om att alltid komma överens eller att säga ja till sådant man inte vill, utan mera om hur man talar med den andra. Exempelvis: ”Ja, det är en intressant tanke” eller ”Ja, låt oss göra det om du tycker det är viktigt”.

Förutom positivitet karaktäriseras de mest hälsosamma och lyckligaste förhållandena av empati, tillit och en stark emotionell kontakt. När var senaste gången du satte dig ner med din partner för ett samtal om exempelvis värderingar, framtidsdrömmar, rädslor och känslor? Vet du vad som är din partners bästa barndomsminne? Vad som är deras favoritfilm? När de senast grät?

Gottmans mantra till par som söker hjälp är ”små saker ofta”. Att visa uppskattning och vilja att knyta an vid flera små tillfällen i vardagen stärker förhållandet.

Det är också viktigt överlag att skapa ett så pass jämställt förhållande som möjligt. Forskning i Sverige visar exempelvis att kvinnor som avancerar i karriären är i riskzonen för skilsmässa. Men detta gäller inte i lika hög grad parförhållanden där man exempelvis delar jämlikt på föräldraledigheten.

Det finns alltså mycket man kan göra för att aktivt förbättra sitt förhållande på ett positivt plan, men det finns också sådant man borde akta sig för att göra. John Gottman och hans forskarkollega, tillika fru, Julie Gottman har listat fyra specifika negativa kommunikationsstilar som urholkar ett förhållande. Dessa är kritik, förakt, att gå in i försvarsläge och att ”stänga av”. Av dessa är förakt den värsta och är en av de största faktorerna för skilsmässa.

Den internationellt erkända relationspsykologen Esther Perel påminner oss också om att inte förlita oss enbart på vår partner för att tillfredsställa alla våra behov:

”Idag vänder vi oss till en person för att ge oss det som en hel by tidigare gett oss: en känsla av sammanhang, mening och kontinuitet. På samma gång förväntar vi oss att våra förhållanden ska vara romantiska samt emotionellt och sexuellt tillfredsställande. Det är inte konstigt att många förhållanden raserar under den bördan.”

Relationer är inget man kan ta för givet. Även om kärleken finns där krävs det arbete, tid och engagemang. Som tur var börjar det nu finnas en uppsjö med forskning och verktyg för att stärka förhållanden. Och det återbetalar sig mångfalt.

Kärlek gör oss både gladare, stresståligare och mindre ångestbenägna. Par lever i medeltal längre än singlar och för de som får det att fungera långsiktigt kan det även finnas en nytändning på äldre dagar. I en långsiktig studie vid Universitet Berkeley i Kalifornien följde man par upp till 80 års ålder och man märkte att ju längre människor är tillsammans, desto mer återfann sig en känsla av snällhet och ömhet.

”Vår forskning visar att senare i livet blir förhållandet mer likt så som det var när man dejtade, då man fann sin partner charmig och positiv”, säger forskaren Robert Levinson till magasinet Harvard Business Review.

Det finns alltså bara fördelar med att jobba på sitt förhållande. Och det är bättre att börja för tidigt än för sent.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp