DELA
Foto: Ivar Jansson

Känner du pressen att pressa?

Tillräckligt skydd mot solen skulle förhindra fyra av fem fall av den allvarligaste hudcancern. Så varför struntar folk totalt i hälsoriskerna, bara för att ha en sommarbränna?

På sociala medier cirkulerar det en trend som går ut på att man ska pricka in optimalt UV-index när man lägger sig och solar. UV-index är styrkan hos den ultravioletta strålningen som skapar solbränna. Ju högre UV-indexet, desto bättre är det för brännan om du smörjer in dig i olja och lägger dig i solstolen. Att pressa, med andra ord. Om jag förstått rätt innebär det att man maximerar timmarna i den gassande solen, dränkt i olja med nosen uppe i vädret för att få så mycket sol som möjligt i ansiktet och på kroppen. Är inte det farligt och skadligt? Svar ja.

Redan i april dök det upp videor på Tiktok där unga personer planerade när de ska sola utifrån UV-indexet som visas i väderappar. Var UV-indexet tre eller lägre ansågs de inte vara ”värt” att lägga sig i solen, eftersom det skulle ta lång tid innan brännan började synas. Men var UV-indexet fyra eller högre smörjde folk in sig med oljor och skyndade ut i solen. Inte oljor till skydd alltså – utan i syfte att påskynda bränna. Flera korta klipp dök upp i flödet på personer som filmade sig själva medan de solade och mimade till repliken ”Burn it, did I say stand there and look stupid? No I said burn it”. Repliken var alltså riktad till solen och med ”burn it” menade de då sig själva.

Är du ens det minsta hypokondriker är detta antagligen inget du deltar i då hudcancer är mångas värsta mardröm. Såklart ska man kunna sitta i solen och njuta av det fina vädret då vi har ungefär två och en halv månad av det om året. Men, använd solskydd. Att smörja in sig med solkräm tar cirka två-tre minuter av din dag, men kan förlänga ditt liv med år.

Enligt Cancerföreningen blir den allvarligaste variationen av hudcancer, malignt melanom, allt vanligare i Finland. Utsätts din hud för stora mängder UV-strålning och du bränner dig ökar risken för att insjukna i melanom, men med tillräckligt skydd mot solen skulle fyra av fem fall av melanom förhindras. Under sommardagar överskrider UV-indexet nästan alltid 3, som är skyddsgränsen, vilket betyder att huden tar skada om man inte använder solskydd.

Enligt statistik från Finlands cancerregister insjuknade 811 kvinnor och 1 028 män i melanom under 2023, och av personer som insjuknat i melanom är cirka 6 procent döda efter fem år. Enligt en prognos från Cancerorganisationernas forskningsinstitut, Finlands Cancerregister, uppskattas nästan 3 000 personer årligen insjukna i melanom i Finland vid 2040, och av de 3 000 kommer 180 personer att dö.

I solens UV-ljus finns UVA- och UVB-strålar. UVA-strålarna ger dig ingen bränna men tränger djupare in i huden och gör mer skada. De tränger även igenom moln och glas för att nå din hud. Även om du har turen att klara dig från hudcancer kan du få andra sorters hudsjukdomar.

UVB-strålarna ger dig din färg. De tar sig inte igenom glas och bromsas av molnen, men i för hög dos orsakar de brännskador, som i sin tur kan orsaka hudcancer.

Din solkräm innehåller skydd för båda sorters strålar.

Visa sminkprodukters tillverkare försöker skryta med att deras varor fungerar som solkräm, men innehåller ofta bara UVA- eller UVB-skydd, och fungerar då inte alls som en solkräm. När du då ska köpa din solkräm, välj den som har solskyddsfaktor 50 eftersom det ger betydligt bättre skydd än de med 30 och 20.

Vad jag har förstått så använder de flesta solkräm när de är på semester, så varför inte när de är på Åland. Det kan vara så att UV-indexet är lite högre utomlands, men solen är precis lika skadlig här hemma som i Spanien.

Det borde inte vara så svårt. Man baddar inte ansiktet med saltsyra för att få finare hy, man hoppar inte överbord med ett blybälte runt midjan. Man undviker kort sagt onödiga risker.

Det kanske känns viktigt att se solbränd ut, men ingen Tiktok-trend i världen borde få människor att sätta sin hälsa på spel. Använd solkräm!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp