Klimataktivister ska inte straffas som våldsbrottslingar
Aktioner för att stoppa klimatkrisen ska inte straffas och förbjudas som om de var kriminella våldshandlingar. Det borde inte ens behöva sägas.
”Man behöver inte stöda klimataktivisternas taktik för att inse vikten av att försvara deras rätt att protestera och det fria ordet. I stället för att fängsla klimatdemonstranter och underminera medborgerliga rättigheter borde regeringar lyssna på dem och sätta in snabba åtgärder för att få bukt med klimatkrisen”.
Det sa Brad Adams, chef för organisationen Climate Rights International, i The Guardian den 10 september. Klimatdemonstranter i länder som Sverige, Tyskland, Storbritannien och Frankrike har blivit övervakade, preventivt anhållna och dömda till långa fängelsestraff, något som enligt Climate Rights International strider mot deras medborgerliga rätt till yttrandefrihet och föreningsfrihet.
En tysk klimataktivist, Fabian Beese, sa i Dagens Nyheter den 30 juli:
”Vi har genomfört vanliga klimatprotester, men det ger ingenting (…) Politikerna skulle kunna stoppa våra protester direkt – genom att agera.”
Han var en av flera aktivister som i somras limmade fast sina händer på landningsbanorna på flygplatsen i Bonn/Köln. Politikerna tävlade i upprördhet. En kristdemokratisk förbundsdagsledamot efterlyste fängelsestraff på upp till tio år för aktioner, och en företrädare för det liberala partiet FDP anklagade klimatrörelsen för att använda ”terroristiska metoder”.
I Storbritannien dömdes fem brittiska ”Just Stop Oil”-demonstranter för en motorvägsaktion 2022 till fyra respektive fem års fängelse. FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare, Michel Forst, sa att ”det är bortom min fattningsförmåga att sådana domar kan betraktas som rimliga och proportionerliga”.
I vårt land pågår som bäst ett medborgarinitiativ för att förbjuda miljörörelsen Elokapina, som den 25 september sprejade pelarna utanför riksdagshuset röda tillsammans med svenska rörelsen Återställ våtmarker. Initiativet har i skrivande stund samlat drygt 100 000 namn, dubbelt fler än vad som krävs för att riksdagen ska ta upp det. Men det är ett slag i luften: om några föreningar ska förbjudas i Finland så är det inte riksdagens beslut utan polisens. Den enda förening som hittills har förbjudits i Finland på detta sätt är nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen.
För den som – i likhet med Michel Forst – söker rimlighet och proportion är det faktiskt obegripligt att klimataktivism skulle utgöra en samhällsfara i paritet med våldsbejakande nynazism. Lika konstiga är de brösttoner som en del ledarskribenter tar till.
” Bakom den smaklösa kuppen i veckan står inresta svenska aktivister som verkar under baneret Återställ Våtmarker”, fnös Torsten Fagerholm i Hufvudstadsbladet den 29 september, och kallade aktionen för ”simpel vandalism”.
”Inresta svenska aktivister” är helt tydligt inte menat som någon komplimang. Men på riktigt: skulle suffragetterna, den amerikanska medborgarrättsrörelsen eller arbetarrörelsen ha kommit någon vart om de snällt väntat på att bli hörda? Torsten Fagerholm eller någon annan vettig människa vill knappast att Finland slår in på samma väg som Tyskland och Storbritannien och dömer klimataktivister till lika hårda straff som våldtäktsmän. Att riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) sågar Elokapina och Återställ våtmarker förvånar ingen, men desto konstigare är det att också partier som säger sig värna om miljön och klimatet nyanslöst fördömer aktionen.
”Att söla ner Riksdagshuset måste fördömas. Riksdagshuset representerar folkväldet. Det är också en historiskt viktig byggnad. Aktionen visar endast på bristande omdöme”, skriver Sofia Virta (Gröna) på X. SDP:s Pinja Perholehto skriver enligt Hbl att ”den här sortens galenskaper förstör medborgaraktivismens rykte”, och att ”ingen kommer att minnas klottrarnas budskap, bara deras smaklöshet.”
Smaklöst och bristande omdöme: visst. Men inte är det smakfullt eller smart heller att vika sig för fossilbränslepopulismen.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.