DELA
Foto: Prao/ Sara Sjöholm

Klockan klämtar för regeringen

    22 maj. Det är deadline för de stora lagpaket som landskapsregeringen har utlovat. Men två av dem, kriskommunlagstiftningen och vattenlagen, har det redan stormat kring och enigheten i regeringen lyser med sin frånvaro.

    Den orediga debatten om skärgårdstrafiken blev den utlösande faktorn för oppositionen (minus Åländsk demokrati) att sätta sig ner och diskutera ett eventuellt misstroende mot regeringen. Förra veckan röstade nämligen först en enig regeringsmajoritet i lagtinget ner oppositionens förslag om att regeringen ska leverera ett nytt meddelande om skärgårdstrafiken. Sedan övergav Moderater och Obundna regeringskollegorna i Centern och förenade sig med oppositionen om att inte utskottsbehandla samma meddelande – detta efter en hätsk debatt med stora ord om att ta ansvar.

    Råddigt värre.

    Känslan efter debaclet var att en helhetslösning för skärgårdstrafiken inte kommer levereras under denna mandatperiod. Men kritiken sträcker sig långt bortom kommunikationen till landskapets öar.

    ”Det finns en lång, lång lista på lagstiftning som är utlovad och som vi sitter och väntar på. Man har på sig till den 22 maj, då måste det ligga på bordet för att hinna bli behandlade. Det som inte blir behandlat då förfaller. Klockan klämtar för regeringen”, sade Camilla Gunell (S) till Nya Åland när vi ringde för att fråga om den oppositionsdiskussion som hållits efter skärgårdstrafikdebatten.

    På grund av detta stora paket av lagstiftningar valde oppositionen att vila på lagrarna med en misstroendeförklaring, klokt så.

    ”Vi väntar på de här lagpaketen och uppmanar landskapsregeringen att fullfölja sina löften”, säger Katrin Sjögren, ordförande för Liberalerna, under den påföljande presskonferensen i fredags.

    Lantrådet Veronica Thörnroos å sin sida avfärdade hotet om misstroende som ”utspel”.

    ”Det brukar alltid vara stökigt i lagtinget på vårsidan, med många utspel internt och externt. Och inför ett val så brukar många vilja profilera sig extra för sina väljare.”

    Men man kan snarare tycka att det är regeringen som varit mer än stökig. Vi har under den här mandatperioden sett partier lämna regeringen, regeringspartier i lagtinget som varit oense med sina egna ministrar, lagtingspolitiker som röstat mot sina regeringskollegor, ministrar som blivit slängda under bussen av lantrådet och även en minister som fråntagits viktiga ansvarsområden efter konflikter.

    Poängen med den breda regeringsbasen var, enligt regeringsbildaren själv, att ge utrymme för att tänka fritt. Lantrådet har dock i en intervju med Nya Åland senare tillstått att det kanske blivit lite onödigt fritt.

    Så vad kan man säga i detta läge, med fem månader kvar till valet och två veckor till lagtingsdeadline för lagstiftningar? Det bidde inga svar på skärgårdstrafiken. Avfallslagen kan gå igenom, men det ser desto svårare ut med kriskommun- och vattenlagen där det lär blir svårt att hitta koncensus. Och just det, var det inte en klimatkommission som utlovats också?

    Efter den 22 maj är det politiskt ganska kört för sittande regering. Det finns då få konkreta möjligheter att driva igenom sin politik innan mandatperiodens slut.

    Det återstår alltså att se om regeringen kan komma överens på slutspurten och ro lagarna i hamn. Vi får hoppas på det bästa, även om det känns som att hoppas på ett mirakel i detta skede.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp