DELA
Foto: Grafik: Ronny Berglund
Med reflexer på sig syns man på minst 100 meters håll från ett fordon som har halvljuset påslaget. Med helljus syns reflexer ofta till och med på flera hundra meters håll. På sådana avstånd har föraren en ärlig chans att reagera. En fotgängare som saknar reflexer syns däremot först när avståndet till fordonet krympt till 20-50 meter. Kör du 90 kilometer i timmen tar det cirka en sekund att köra den sträckan.?

Kom i håg reflexen – den kan rädda ditt liv

Många bilförare kan relatera till den fruktansvärda känslan som rusar genom kroppen när siluetten av en fotgängare plötsligt dyker upp i mörkret vid vägkanten, och du måste panikväja för att undvika en katastrof.

Det finns inga ursäkter. Använd alltid reflex när du som fotgängare rör dig ute i trafiken.

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörkret som i dagsljus, och redan i skymningen ökar risken.

Det konstateras på landskapsregeringens hemsida för trafikskydd, där man genast lyfter reflexen som en enkel, billig och effektiv åtgärd för fotgängare att minska riskerna i trafiken.

Enligt siffror från Trafikskyddet i Finland inträffade nästen hälften av dödsolyckorna för fotgängare åren 2017–2021 när det var mörkt eller skymning. Majoriteten, hela 77 procent, av de 31 fotgängare som omkom i dessa olyckor använde inte reflex. Trafikskyddet har också försökt reda ut om reflex skulle ha haft någon betydelse, och även här talar siffrorna sitt tydliga språk: användningen av en reflex kunde ha räddat 40 procent av de fotgängare som inte hade reflex på sig när olyckan inträffade. För den aktuella perioden handlar det alltså om nio liv.

Hur många gånger olyckor förhindrats genom att en förare sett en reflex och därför hunnit reagera i tid registreras inte, konstaterar trafikskyddet. Men vi kan nog utan problem slå fast att de är många.

Med reflexer på sig syns man på minst 100 meters håll från ett fordon som har halvljuset påslaget. Med helljus syns reflexer ofta till och med på flera hundra meters håll. På sådana avstånd har föraren en ärlig chans att reagera. En fotgängare som saknar reflexer syns däremot först när avståndet till fordonet krympt till 20-50 meter.

Kör du 90 kilometer i timmen tar det cirka en sekund att köra den sträckan. En sekund!

Den åländska vägtrafiklagen slår fast att den som rörs sig gående i mörkret ska bära reflex. Det samma gäller för sällskapsdjur och hästar. När det finländska trafikskyddet gör sina återkommande enkäter verkar de allra flesta, i alla fall någon gång, komma i håg reflexerna när de ger sig ut. Men när man frågade specifikt fotgängare i Finland förra hösten så var det bara 60 procent som alltid använde reflex. Den siffran är alldeles för låg, och det ser tyvärr ännu sämre ut på Åland.

De färskaste siffrorna på temat börjar ha några år på nacken, så man kan alltid hoppas att det skulle se bättre ut om man gjorde en liknande undersökning idag. Det var under senhösten år 2021 som trafikskyddet utförde en ”iakttagelse-undersökning” på olika platser i tätort med gatubelysning på Åland. Resultatet visade att 50,79 procent av ålänningarna man såg använde reflexer. Sammanlagt gjordes 380 iakttagelser under åtta timmar, och männen var då helt klart sämre på att ha på sig reflex i någon form.

Tätortsundersökningen visar på ett annat misstag som många gör, nämligen tro att gatubelysning gör reflexer onödiga. I klartext; Du syns inte av andra bara för att du själv ser. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker faktiskt i områden med gatubelysningen.

Enligt trafikskyddet är ”den enda giltiga orsaken” om man enbart rör sig i skogen eller på en åker, där det aldrig kör fordon.

”Det lönar sig också att komma ihåg att även bilister i allmänhet promenerar någonstans under sin resa. En reflex är inte onödig ens då”, skriver myndigheten.

Den absolut vanligaste orsaken till utebliven reflex är glömska, eller att själva reflexen är svår att sätta fast. En annan motivering är att det är fult och att reflexer är något man bara använder till friluftskläder.

Vad spelar snygga kläder för roll om du är död, kunde den riktigt cyniska personen tänka.

Mer konstruktivt är förstås att istället visa på alla de enkla lösningar som finns. Det finns till exempel olika ytterplagg med insydda reflex och både accessoarer och hela klädesplagg som reflekterar ljus (utan att ens se ut som reflexer). En riktig klassiker är att alltid ha en enkel liten reflexbricka fastsatt i ett band med säkerhetsnål i varje ficka, i varje ytterplagg. Då är det bara att ta upp brickan ur fickan så fort den behövs och låta den dingla längs benen. En placering som för övrigt är den synligaste och effektivaste platsen.

Det finns helt enkelt inga bortförklaringar som duger. På med reflexen. Det kan rädda ditt liv.

Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst.

Dåligt väder, som till exempel regn och snö, gör att du syns ännu sämre som fotgängare.

Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.

Koll reflexen så här: Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya, bör du kassera den.

Köp alltid CE-godkända reflexer.

Hundar och hästar behöver också reflexer ute i trafiken.

Se till att du syns i trafiken även som cyklist.