DELA
Foto: Joakim Holmström
Dennis Jansson och co tar på sig ett stort ansvar. Men också de enskilda festivalbesökarna bör ha coronaförsiktighet i bakhuvudet ända inpå småtimmarna. Vi har absolut inte lämnat pandemin bakom oss, faran är tyvärr inte över.

Kommer Rockoff vara värt det?

Det som var tänkt som ett glädjebesked har tagits emot med viss tveksamhet från den åländska publiken. Oron är stor att årets Rockoff kan bli en smittspridare. Där har arrangörerna ett stort ansvar att axla.

”Rockoff ställer inte in, utan vi ställer om”. Så lydde det efterfrågade beskedet från festivalarrangören Dennis Jansson strax innan midsommar. Den åländska publiken är svältfödd på evenemang efter månader av distanstagande och periodvis isolering men den är också tveksam och varsam. Det har de rätt att vara.

Sjödagarna, Vikingamarknaden, Kulturnatten, Alandia cup och Röda korsmarknaden. Det är en handfull av de evenemang som ställts in i sommar. Det stora frågetecknet som hängt i luften var huruvida den årliga stora sommarfestivalen skulle bli av.

Medierna har legat på och kontinuerligt frågat arrangören Dennis Jansson som i sin tur haft möten med staden och polisen samt samtal med smittskyddsläkaren för att få klarhet i hur Rockoff sommaren 2020 kan se ut.

Så förra veckan kom beskedet.

”Vi har evaluerat våra möjligheter och kommit fram till att vi kommer att ordna ett anpassat Rockoff på torget enligt THL:s direktiv där vi delar in torget i fyra sektioner med max 500 personer”, skrev festivalen i ett utskick.

Enligt riktlinjerna från statsrådet gäller begränsningen 500 personer för offentliga tillställningar som ordnas på avgränsade platser utomhus fram till den 31 juli 2020. Med vissa undantag får begränsningen till och med överskridas från och med den 1 juli, enligt en uppdatering från regeringen den 11 juni.

För alla publikrika evenemang gäller dock att säkerheten tryggas förutom genom god hygien också genom tillräckliga avstånd. Allt för att förhindra smittspridning.

Det bör alltså påpekas att det är helt lagligt att arrangera Rockoff. Festivalen kommer enligt utsago anpassas till direktiv från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

”Med den info vi har i dagsläget tycker jag regelverket är kristallklart (…) När vi lever i ett demokratiskt samhälle har alla festivalarrangörer och entreprenörer valet att ta eget ansvar”, sade lantrådet Veronica Thörnroos under lagtingets frågestund när Rockoff diskuterades.

Men bara för att något är lagligt behöver det inte vara förnuftigt, något som många kommenterat i svallvågorna av Rockoffnyheten. De andra evenemangen som ställts in i sommar av hänsyn till restriktioner och smittspridning, kunde ju också de begränsats eller modifierats för att passa in i THL:s ramverk. Men de valde, av olika anledningar, att ligga lågt denna säsong och samla kraft inför nästa sommar istället.

Att resten av sommar-Åland ställer in medan det i princip största evenemanget tutar och kör på kan för många rimma illa.

Samtidigt så har Åland drabbats hårt av pandemin. Ett evenemang av Rockoffs kaliber kan ge ringar på vattnet för näringslivet och turistföretagare. Det bör också påpekas att någon gång måste vi börja återgå till det normala. Men ska det verkligen braka igång med en festival?

En sak är dock säker, Dennis Jansson tar på sig ett stort ansvar. Men också de enskilda festivalbesökarna bör ha coronaförsiktighet i bakhuvudet ända inpå småtimmarna. Vi har absolut inte lämnat pandemin bakom oss, även om Finland upplever en nedåtgående trend i antalet fall. Faran är tyvärr inte över.

I bästa fall blir Rockoff en stadsfest av måttliga proportioner som lyckas upprätthålla både hygien och säkerhet. Kanske till och med återupprätta en tro på en återgång till både vardag och fest.

I värsta fall nästlar sig coronasmittan in, sprider sig och orsakar en våg av nya fall.

Oavsett så är det en stor risk för arrangören att ta. I det darriga efterskalvet av den största pandemin i modern tid kan man fråga sig: är det värt det?