Konkurrens inom kultursektorn
Det upprivande bråket inom den finlandssvenska förlagsbranschen ledde till flera bra saker.
Det stormade rejält på det finlandssvenska kulturfältet för två år sedan.
Bara några veckor innan 2015 års upplaga av Helsingfors bokmässa kom meddelandet: Ett nytt finlandssvenskt förlag har grundats. 38 finlandssvenska författare, som tidigare hade tillhört Schildts & och Söderströms, var med på tåget. Ägaren var Moomin Characters, vars största ägare är Sophia Jansson, brorsdotter till muminfigurernas skapare Tove Jansson.
Dessutom hade också förlaget Vilda grundats ett halvår tidigare.
Oron var stor . Skulle två förlag verkligen kunna gå runt i Svenskfinland, i en tid när många etablerade förlag kämpar med att få ekonomin att gå runt. Vad händer om det misslyckas?
Två år senare efter uppbrottet konstatera att farhågorna inte besannats. Både Schildts & Söderströms och Förlaget M ger ut spännande böcker av intressanta författare, däribland också åländska författare, vilket gagnar läsarna. Återigen ett bevis på att konkurrens kan föda mycket gott också inom kultursektorn.
Ur författarnas synvinkel är det också bra. Blir man inte publicerad på ett förlag kan man försöka med det andra. Dessutom är förlagen själva mer på sin vakt eftersom konkurrensen leder till att de verkligen behöver fundera på om de ska ge ut en författare eller inte.
Den finlandssvenska kulturbranschen är relativt liten. Skilsmässan föregicks av en infekterad konflikt som delvis levde kvar efter uppbrottet. De här såren har ändå fått börja leka och i dag finns det till och med lite samarbeten mellan förlagen. Det är positivt eftersom man på nationell nivå ändå är små aktörer.
Tiden när förlag kunde ge ut smala böcker som endast intresserade en liten grupp är förbi. I dag måste förlagen allt mer tänka i ekonomiska termer. Jakten på nya förmågor pågår ständigt samtidigt som de måste värna om att hålla kvar sina bästsäljande skribenter.
Det leder till att många författare, antingen på grund av att de fått nobben eller för att de vill bestämma allt själva, ger ut böcker på ett eget förlag. Det är förstås bra att det finns en möjlighet att ge ut på ett eget förlag, men de allra flestas texter mår bra av en professionell bearbetning.