Konstgödsel och konspirationsteorier
Öka polariseringen och uppmuntra konflikter. Ur askan ska ett nytt samhälle växa fram. Ungefär så sammanfattas den ideologi som de fem terrormisstänkta finländarna har anammat. Men den extrema ideologin börjar inte med bomber, den är betydligt mer lågmäld än så.
Fem män häktades förra veckan i närheten av Kankaanpää (cirka 50 kilometer nordöst om Björneborg), misstänkta för terrorbrott. Mer specifikt misstänks männen för grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte, avsiktligt sprängämnesbrott i terroristiskt syfte, brottsförberedelser i terroristiskt syfte och grov stöld i terroristiskt syfte. Polisen beskriver männen som högerextremister. Det är första gången som extremhögern i Finland utreds för terrorbrott, enligt Svenska Yle.
Polisen säger att de misstänkta är inspirerade av en ideologi som kallas accelerationism. Det är en tanke som i korthet går ut på att framhäva de negativa sidorna av samhället, i stället för att mildra dem, i syfte att skapa polarisering och därigenom radikal förändring.
Teorin är inte specifik för högerextrema miljöer, men har fått fäste där. ”Våldsanvändning betraktas av högerextrema accelerationister som ett politiskt grundfundament eftersom det skapar social oro, rädsla och polarisering samt inspirerar imitatörer” skriver svenska Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i en rapport från 2020 som slår fast att dessa grupperingar utgör ett av de mest akuta terrorhoten mot Sverige.
Det är inte bara synen på våld som gör dem till ett hot, utan även deras förmåga att undvika uppmärksamhet. Enligt polisen har de terrormisstänkta männen inga tydliga kopplingar till de finländska högerextrema organisationerna. De har inte eller torgfört sina åsikter på sociala medier, troligtvis ett medvetet val för att hålla operationen hemlig.
Det går i dag att radikaliseras utan att bli upptäckt. Internet har skapat förutsättningar för ensamvargar att lära sig och inspireras av varandra. Utöya, Christchurch och stormningen av Kapitolium i USA är alla exempel på accelerationismens yttersta konsekvenser. Men det börjar sällan med bomber och skjutvapen.
Enligt CVE ingår också icke-våldsamma handlingar som spridning av desinformation och konspirationsteorier i accelerationismen. Det passar in i samma tanke om att polarisera för att i slutändan störta nuvarande samhällsform. Även konspirationsteorier följer en radikaliseringskurva. En sak som att vara osäker på det nya mobilnätet eller om nya mediciner är säkra kan med tiden utvecklas till att omfatta konspirationen om en hemlig maktelit som styr världen. Och om man har tagit till sig sådana idéer så är motstånd, även med vapen, en ganska logisk följd.
Det är förstås en milsvid skillnad mellan att skriva eller dela strunt på sociala medier och att köpa konstgödsel för att bygga en bomb. Men tankemönstret är detsamma. Och i den konspirationsteoretiska myllan kan det växa fram personer som gör motståndet till sitt kall.
Ingen börjar med bomber. Genom att vara vaksam på spridandet av alternativa verklighetsbilder och inte låta dem stå oemotsagda går det att göra en insats, också i vardagen. Det kan vara mer betydelsefullt än man tror.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.