Köp en Puffet och stöd företag som göder den ryska militären
Pingviini, Muru, Super, Aino, Classic, Puffet. Där har ni några exempel på glassar som tillverkaren Froneri gör. Samma tillverkare som genom att ha kvar fabriker i Ryssland ger ekominska stöd till Putin att fortsätta kriget i Ukraina. Är njutningen en Puffet ger värt det?
Det är lätt att säga att man är emot kriget i Ukraina. Det är svårare att välja bort produkter som gör kriget möjligt. Det är många företag som trots kriget fortsätter sin tillverkning och håller kvar verksamhet i Ryssland. Genom att köpa dessa företags produkter ger vi indirekt dem ett okej att fortsätta vara kvar på den ryska marknaden.
Företag som har verksamhet i Ryssland betalar skatt, med vilken staten bedriver sin militära verksamhet. Ryssland har även uppgett att de kommer höja skatterna för att kunna finansiera kriget.
Det är inte bara Froneri som går hand i hand med Putin. Unilever, som bland annat äger Ingman och GB Glass, har även det fortsatt verksamhet i Ryssland. Andra exempel är snus- och tobakstillverkaren Philip Morris som äger till exempel Marlboro, L&M och Swedish Match samt Mondelez som äger Marabou, Oreo, Tuc, Toblerone och Philadelphia.
Visst är en Marabou chokladkaka god och likaså en Puffet mint, frågan är om vardagslyxen är värt det?
Det går även att fråga sig om det verkligen är den enskilda individens ansvar att själv hålla koll på vilka produkter som bridrar till kriget.
Ska det ens gå att råka köpa en produkt på Kantarellen, Sparhallen eller S-market som bidrar med pengar till den ryska regimens krigsmaskin?
Det minsta man kan kräva av butiksägare är att de öppet och tydligt informerar sina kunder vilka produkter som är rena och vilka som har blod på paketet.
Vad hade hänt om alla butiker och grossister gjorde det enkelt för sina kunder och bojkottade produkter från företag som trots tre år av krig har kvar verksamheter i Ryssland. Då hade det inte gått att låta suget ta över moralen och köpa en puffet en varm sommardag.
På det sättet skulle man även visa att företagen i fråga måste göra ett val: Vara kvar på den ryska marknaden och på det sättet försvinna från alla andra marknader eller sluta flörta med Putin och stänga ner verksamheten i Ryssland och finnas kvar på alla andra marknader.
En enkel lösning på ett stort, svårt och komplicerat problem? Svar ja. Men ibland är kanske de enkla lösningarna de bästa.
Hur som helst går utvecklingen delvis i rätt riktning.
För ett tag sedan erkände Froneri att det faktiskt är ett krig som pågår i Ukraina och inte ”en geopolitisk händelse”, men den insikten ledde inte till något annat än att företaget håller kvar sin verksamhet i Ryssland.
Kiev School of Economics har gjort en hemsida där de listar företag som har kvar verksamheter i Ryssland. På den listan med över 2 000 företag finns, förutom de redan nämnda, bland annat Pepsi, Coca-Cola, L´Oréal, Tarkett, Makita, Pioneer, ECCO och Yamaha. Där går det även att se att det finns 14 helt finskägda företag som har kvar sin verksamhet i Ryssland.
För den som vill vara medveten om vad produkterna man köper har för inverkan på kriget är den listan ett bra hjälpmedel.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.