DELA
Foto: Jonas Edsvik
Viking Glory har möjlighet att utveckla sitt koncept för att verkligen leva upp till slagordet om att vara ett av världens mest klimatsmarta fartyg.

Kryssning med bismak

Viking Glory marknadsförs som ett av världens mest klimatsmarta fartyg. Att rederiet fortsätter med att kränga sydamerikanskt kött i taxfreen och buffén ger dock kryssningen en dålig bismak.

Förväntningarna på Viking Glory är höga och glädjen är stor över nytillskottet: det är ett vackert och inbjudande fartyg. I marknadsföringen har rederiet ofta lyft fram Glorys många miljötekniska åtgärder som bland annat sänker bränsleförbrukningen. Bra! Världen behöver teknisk utveckling för att möta de miljö- och klimatutmaningar som finns. Under de senaste åren har Viking Line även vidtagit många andra åtgärder för att i stort och smått bli mer hållbara. Här är några exempel som rederiet själv lyfter fram på sin sajt: Sillen i buffén är MSC-certifierad, man använder i huvudsak flergångskärl och man gör mindre portionsbitar för att minska matsvinnet. Den sista åtgärden har sparat både pengar och koldioxidutsläpp.

Viking Line tipsar även sina resenärer om hur de kan göra sin resa mer klimatsmart. Exempelvis genom att ta med en egen vattenflaska att fylla med kranvatten ombord, testa goda vegetariska och veganska rätter i buffén, släcka lamporna när man lämnar hytten och ladda ner Viking-appen så att man slipper skriva ut sin bokningsbekräftelse.

Det är klassiska små gester som signalerar att miljö, klimat och hållbarhet är något som är viktigt för bolaget, en betydande marknadsföringsfaktor i dagens värld och som alla medvetna konsumenter – och de är rätt många – i dag tar för givet.

Det är mot den här fonden som taxfreefrysen fylld med rostbiff, entrecote och oxfilé från Uruguay blir ytterst malplacerad. Hade det inte varit läge att låta bli att installera en sådan frys i Glorys stora taxfree? Eller fylla den med närproducerade produkter?

Den som vill äta ansvarsfullt i buffén blir också utan oxfilé – eftersom den kommer från Uruguay – och kunden blir utan upplysning om varifrån så gott som alla andra råvaror härstammar. Lite trist om man vill ta del av mer än det vegetariska utbudet.

Klimatdebatten om mat handlar ofta om kött och det kan lätt bli missvisande. Det finns ju så många olika sorters kött som produceras under olika sorters omständigheter. För att vara riktigt tydlig, det här är ingen ledartext som säger att man ska sluta äta kött. Men den som vill, eller ge sken av att, vara klimatsmart borde åtminstone välja bort sydamerikanskt nötkött.

Den främsta orsaken är att köttet måste fraktas över halva jorden för att nå Östersjön – samtidigt som Åland, Finland och Sverige producerar har en mer hållbar nötköttsproduktion, även om det även här finns utvecklingspotential (förstås). Den andra orsaken är att sydamerikansk nötköttsproduktion inte är hållbar när man ser till hur de använder bekämpningsmedel, antibiotika och vilken typ av foder de använder i produktionen. För att inte prata om produktionens påverkan på naturen och djurens levnadsförhållanden. Världsnaturfonden WWF skriver tydligt om det här i sin köttguide. Slutsatsen är att det är svårt att hitta argument för det sydamerikanska nötköttet.

Faktum är att Viking Line här har en stor möjlighet att vända det till att förstärka kryssningsupplevelsen. Viking Glory signalerar lyx och flärd i vardagen med sin helt exceptionella utsikt över skärgården, möjlighet till social samvaro och fokus på upplevelser. Låt hållbar mat – med ekologiskt naturbetesnötkött på tallriken och butikshyllan – bli en del av den upplevelsen. Att flagga för råvarornas ursprung och kanske berätta om producenterna i marknadsföringen är ett sätt att ta upplevelsen vidare. Då kan reklamen om att Viking Glory är ett av de mest klimatsmarta fartygen i världen bli än mer trovärdig.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp