DELA
Foto: Jonas Edsvik

KST borde intressera mera

    Kommunernas socialtjänst, KST, är hela Ålands sociala skyddsnät. Det är en organisation som omsätter 33 miljoner euro per år och har närmare 300 personer anställda. Ändå är det tyst från politiskt håll, varför?

    Runar Karlsson, styrelseordförande för KST, har meddelat att han inte ställer upp för omval. Sparkraven är för stora, intresset är för lågt och gnället är för högljutt.

    Karlsson får på insändarplats medhåll från en annan nestor inom åländsk politik: Christian Beijar tycker också att KST:s verksamhet borde vara en betydligt större del av den offentliga debatten. Det är bara att instämma.

    Kommunernas socialtjänst diskuteras oftast i offentligheten av två olika anledningar. Det ena är budgetbråken. Det andra är klienter som vill lyfta upplevda problem. Båda är förstås relevanta, men det finns också annat som borde lyftas i offentligheten.

    KST har höjt den generella nivån på det åländska utbudet av socialservice. Verksamheten styrs av cirka 50 lagar, som ska garantera att ålänningarna får den service de har rätt till. Den lagstadgade miniminivån har det tidigare tummats på ute i de åländska kommunerna, och att man nu har korrigerat den bristen gör såklart vården dyrare. Det är absolut inget konstigt med det.

    Att Runar Karlsson nu flaggar för att KST, om de större sparpaketen genomförs, med ”öppna ögon” tvingas bryta mot lagen genom att neka klienter service som de har rätt till borde väcka mer engagemang. Han jämför det med att kommuner skulle neka barn skolgång för att det inte finns plats. Visst, det är en poäng som dras till sin spets. Men i sak har han inte fel. Ändå är det knappt någon som vill lyfta frågan.

    Karlsson tror att en av orsakerna till det svala intresset för KST är att de politiska beröringsytorna med verksamheten främst handlar om utgifter. Att kunskapsnivån är låg har han garanterat belägg för. Han har bjudit in de politiska partierna för att lära dem om verksamheten. Men ingen har visat intresse. Vi har 208 kommunfullmäktigeledamöter på Åland och 38 heltidspolitiker i lagting och landskapsregering. Ingen ville komma.

    Det betyder förstås inte att alla saknar kunskap om KST. Men att intresset ändå är så svalt att ingen förutom de närmast sörjande, det vill säga de som redan sitter i beslutsorganen, tycks vilja engagera sig i KST är oroväckande.

    Avsaknaden av offentlig debatt om KST är förstås också mediernas fel. De åländska medierna har uppenbarligen inte klarat av att bevaka det politiska arbetet i organisationen på ett sätt som väcker intresse.

    Socialt arbete är svårt. Det omgärdas av sekretess och de som jobbar inom organisationen är alla experter inom just sitt område. Så åsikter om verksamheten, som dessutom har en ganska ny kostym, är inget man ska kasta ur sig.

    Dessutom är organisationsformen kommunalförbund extra krångligt för alla som vill intressera sig. Kommunernas fullmäktigen utser representanter till beslutsorganen i KST som blir en slags brygga mellan verksamheten och de som faktiskt sitter på pengarna: kommunerna. Det försämrar kontakten med väljarna och gör att färre vill ta ansvar för service och kostnader.

    Men det finns ändå politiska prioriteringar att diskutera.Enligt det senaste styrelseprotokollet från KST finns nu en sparlista. Ska KST spara 300 000 euro kommer försämringar att ske på en rad områden. Det handlar bland annat om stöd till närståendevårdare, färdtjänst, grundläggande utkomststöd och närvaron i skärgården som får mindre pengar. Ska man spara ytterligare pengar kan nedskärningarna drabba områden som tidigt understöd för barnfamiljer, stödboenden, stödsamtal för våldsutsatta och fältarna.

    Och då blir diskussionen genast mer konkret. Jo, de flesta tycker att KST ska spara pengar. Men vad offrar vi?

    Det enda sättet att belysa socialvården, både servicen och kostnaderna, är att prata om den. Så, vad väntar vi på?

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp