![](https://www.nyan.ax/wp-content/uploads/2025/02/352671_-640x384.jpg)
Kul med medborgarpanel, men den behöver ett omtag
Discgolfbanans vara eller ickevara i Badhusparken har varit en hetlevrad långkörare i stadspolitiken. Det blev också det första testet för stadens nya medborgarpanel. Trots goda intentioner finns det en del att jobba vidare på med det nya konceptet.
Mariehamns stad lanserade i början av det här året en medborgarpanel. Ett lovvärt initiativ, där man vill ”fånga upp tankar och idéer från mariehamnare som hittills kanske inte har haft en väg in till organisationen”, enligt t.f utvecklingschef Carolina Sandell.
Tanken är att panelen ska sätta sig in i mellan tre och fem frågor per år. De presenteras med bakgrundsmaterial och ska sedan ge sina synpunkter. Allt arbete sker digitalt. Exakt vilken tyngd och relevans medborgarpanelens åsikter spelar var dock otydlig i presentationen av satsningen.
I februari fick panelisterna sitt första riktiga uppdrag. Att kommentera ärendet med den omtvistade discgolfbanan i Badhusparken.
De fick en och en halv sida med bakgrundsmaterial och länkar till fyra bilagor. Det kan konstateras, efter att ha tagit del av underlaget, att det är en konst att sammanställa neutral information. I detta ärende, som är extremt polariserande bör tilläggas, blev det inte helt lyckat.
Trots intentionen att vara ett objektivt faktablad så läses bakgrundstexten lite som en partsinlaga – mot discgolfen. Som bilagor finns en utredning från 2024 om växtligheten på banan och arboristens utlåtande tillsammans med bilder och stadsplan av Badhusparken och kartor över Mariehamn samt discgolfplatserna. Mer positiva skrifter, som stadens egen utredning om Mariehamns gröna värden, som tagits fram med Rädda Barnen, eller utlåtanden från ungdomsrådet samt kultur- och fritidsnämnden är inte med. Inte heller utlåtandet från Ålands Discgolfförbund finns med bland materialet.
Välvilligt kan detta tolkas som ett urval, men det kan också tolkas som påverkan i den riktning som stadens tjänsteinnehavare har förordat i frågan – avveckling av banan.
I en insändare till Nya Åland skriver Carolina Sandell att man medvetet valt att inte ta med utlåtanden från intressegrupper i bakgrundsmaterialet. Men stadens egen utredning och de egna nämnderna är väl inte intressegrupper?
Sandell fortsätter med att underlaget inte ska vara övermäktigt att ta till sig, vilket är resonligt. Man vill ha en så låg tröskel som möjligt för engagemang, men i jakten på de låga trösklarna får man inte offra komplexitet och nyansering.
I onsdagens tidning vidareutvecklar stadsmiljöchefen Susanne Perander:
”Vi gjorde en avvägning av vad vi tyckte var relevant i sammanhanget för att få en så bra bild som möjligt. Vi var väldigt noggranna med att inte försöka färga panelisternas åsikter.”
Om man valt att ingå i stadens medborgarpanel borde man serveras allt underlag, så att man kan tillgodogöra sig en så heltäckande bild som möjligt. De har ju också frivilligt anmält sig till en uppgift där man förväntas sätta sig in i ärenden, servera då allt!
Under måndagens möte fick stadsmiljönämnden ta del av medborgarpanelens, anonyma, svar. De var 121 till antalet och ska alltså representera icke-förtroendevalda mariehamnares åsikter. Men Nya Åland kunde igår berätta att det gått att dela och fylla i enkäten även om man inte ingick i panelen. Vem som faktiskt har svarat på frågorna, och i hur hög grad enkäten kan ha delats med påverkansarbete i åtanke är alltså oklart.
Enligt Perander är det något man ska se över för att undvika manipulering av svaren.
Det är förstås något man borde tagit i betänkande redan innan satsningen lanserades.
Det är bra att staden tar initiativ att förstärka den demokratiska processen och det här är ett intressant sätt att få in åsikter och kommentarer från stadsborna. Det är roligt när man tänker utanför ramarna. Intresset för att anmäla sig till medborgarpanelen överträffade stadens förväntningar, så tydligen finns det en efterfrågan på mer gräsrotsengagemang.
Men innan man skickar ut nästa fråga till panelisterna borde man tänka ett varv till både kring nyansering och verifiering, viktiga saker om man vill få till ett tillförlitligt opinionsunderlag.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.