DELA
Övar inför krig. Efter att Ryssland anföll Ukraina i februari i fjol har Nato höjt sin beredskap på Östersjön. I november ordnades en stor militärövning på Skärgårdshavet tillsammans ned den finska marinen. Nato har höjt sin beredskap på Östers

Läge att sitta stilla i båten

    Det är mycket som händer kring Finlands och Sveriges Natoansökan nu och det är naturligt att det känns olustigt med alla utspel. Desto viktigare är det att andas lugnt och hålla sig sansad.

    I dagarna har det i media rapporterats att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelat att Sverige inte kommer godkännas som Natomedlem så länge man tillåter Koranbränningar. I tisdags rapporterades att Ungern – som är det andra landet som ännu inte godkänt Natoansökningarna – inte kan godkänna Sverige om man inte ”bättrar sig”.

    Sveriges statsminister Ulf Kristersson svarar att det inte är aktuellt att förbjuda koranbränningar och utrikesminister Tomas Billström säger till TT att ”religion inte är en del av överenskommelsen” och att Sverige inte kompromissar om yttrandefrihet och rättssäkerhet.

    Allt det här samtidigt som Kristerssons regering är beroende av SD för att hålla sig vid makten. Samma SD som har direktkoppling den koranbränning som så mycket nu handlar om.

    Det är minst sagt en soppa.

    Hur allvarligt är det? Finns det orsak att oroa sig? Egentligen inte, men det generella svenska politiska spelögat får gärna mogna – och det snabbt.

    Så här. USA (och resten av Nato) vill ha med Sverige och Finland i Nato. Både Finland och Sverige har fått säkerhetsgarantier under antagningsprocessen. Risken att Ryssland just nu skulle utvidga kriget utanför Ukraina är minimal.

    Turkiet har en historia av att krångla på det här sättet. Turkiet är en stormakt som spelar mot flera håll och den svenska koranbränningen var ett lämpligt inspel serverad på silverfat för Erdogan.

    Allt handlar nu om tid och tålamod – och att vänta ut det turkiska valet i maj. Tills dess gör de svenska politikerna klokt i att följa det finländska exemplet: sitta stilla i båten och se till att vara överens om målet. Ulf Kristersson kunde gott öva på statsmannaskap och diskutera ihop sig med Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Resultatet på det mötet behöver vara att visa en politiskt enig front, oomkullrunkeligt tålamod, som innebär att alla håller tand för tunga, oavsett vad som händer.

    Ett exempel att ta efter är president Sauli Niinistös möte med alla partiordförandena i den finländska riksdagen på torsdagen. Temat för mötet var Natoprocessen under våren. Orsaken är att riksdagsvalet närmar sig. Före valet håller riksdagen paus för valkampanj och genast efter valet kommer landet styras av en expeditionsministär – samtidigt som det kan uppstå behov av snabba beslut. Att presidenten på förhand informerar och diskuterar läget med alla partier visar på ett förutseende och inkluderande ledarskap. Vi kan utgå från presidenten, med sitt sedvanliga lugn, påtalade att det är viktigt att alla nu sitter stilla i båten, vi kommer nå Natohamnen i sinom tid.

    Det borde även svenskarna lyssna på.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp