DELA
Ett kort stycke ur en sexualupplysningsbok riktad till killar har lett till en debatt där bland annat utbildningsminister Anders Adlercreutz (Sfp) deltagit fördömande - utan att ha läst boken ifråga.

Läsläxa till Adlercreutz & Co

Förra veckan uttalade sig flera ledande finländska politiker starkt kritiskt om en bok – trots att de inte läst den. Utifrån ett mycket kort utdrag, helt taget ur sin kontext, ropade man om olämpligt innehåll och uppmanade till brottsanmälan. Sådant beteende fördummar det offentliga samtalet och leder i en farlig riktning

Sedan några år tillbaka ser vi en högst oroande utveckling i USA, där allt fler böcker förbjuds och rensas ut från skol- och universitetsbibliotek. Och utvecklingen eskalerar i skrämmande fart: i den pinfärska rapporten ”Banned in the USA: Beyond the Shelves” framkommer att PEN Amerika bara under det senaste läsåret registrerat över 10 000 fall där böcker förbjudits och plockats bort från bibliotekens hyllor – siffran motsvarar en tredubbling från föregående år. Majoriteten av de icke önskvärda böckerna (det handlar om över 4 000 unika boktitlar) riktar sig till ungdomar eller unga vuxna och handlar om hur man på bra sätt kan hantera teman som psykisk (o)hälsa, sorg, våld och sexualitet och hbtqi-frågor. Oftast initieras förbudskampanjerna av den reaktionära kristna högern, som ser all information som går utanför den vita, heteronormativa fåran som ett hot mot rådande hegemoni. När republikanska lagstiftare sedermera förbjuder böcker med vissa teman går härvidlag hand i hand med andra inskränkningar av de mänskliga rättigheterna, inte minst abortfrågan.

Oroväckande, visst. Men de är ju galna de där jänkarna, skönt att det inte berör oss!

Men hold your horses – galenskaperna har hittat hit, och rakt in i rikets politiska finrum. I måndags förra veckan (25.11) rapporterade Ilta-Sanomat om en debatt som tagit skruv på plattformen X (tidigare Twitter). En användare hade i ett inlägg hårt kritiserat innehållet i en bok, trots att han öppet erkände att han inte ens läst den. Inlägget delades (inte minst av högerpopulistiskt anstrukna konton) och hade inom ett dygn nått en halv miljon visningar.

I inlägget diskuteras ett kort stycke ur en sexualupplysningsbok riktad till killar. I utdraget ges instruktioner och tips på olika sätt att ge en kille oralsex, och helt klart är stycket taget ur sin kontext. Trots detta drog sig inte flera politiker från att starkt kritiskt kommentera och ifrågasätta bokens innehåll – utan att själva ha läst den. Riksdagsledamot Päivi Räsänen, före detta inrikesminister, tidigare partiordförande för kristdemokraterna och själv åtalad för hets mot folkgrupp efter kränkande uttalanden om homosexuella, skrev på X att det handlar om sexuella övergrepp på barn och att föräldrar borde polisanmäla boken. Sannfinländarnas partiordförande, finansminister och vice statsminister Riikka Purra blickade i ett X-inlägg nostalgiskt tillbaka på sin egen uppväxt på 1980-talet då det bland annat fanns ”porrtidningar och VHS-kassetter” och undrade om inte dagens ungdomar ”lär sig alla bra och dåliga saker som har med sex att göra” utan att behöva läsa böcker. Porr framom sexualupplysning till ungdomarna, alltså? Hm …

Utbildningsminister  (Sfp) skrev för sin del till Ilta-Sanomat att han inte läst boken och därför inte borde kommentera den, men menade ändå att innehållet inte verkar vara ”lämpligt för barn eller unga i högstadiet”. Efter att ha fått boken skickad till sig och ”bläddrat igenom den” medger Adlercreutz i en intervju med Svenska Yle (28.11) att boken behandlar olika frågor på sätt ”som kan hjälpa många”, men vill inte backa från sin tidigare kritik. Ändå tillstår han att det inte är hans uppgift som politiker att bedöma vilka böcker som ska finnas i skolbibliotek.

Nej, det är helt sant, och därför borde inte Adlercreuz et consortes ha uttalat sig om boken från första början – framför allt inte då de inte läst den!

Boken det handlar om är Respekt. En sexbok för killar av den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez, som utkom i original på svenska redan 2010 och fick ett positivt mottagande. Sedan dess har den översatts till ett tjugotal språk, och 2019 utkom den på finska med titeln Respektiä – Seksikirja pojille. Boken upptogs i ett riksomfattande läsfrämjande projekt för unga och delades ut till snart sagt alla högstadieskolor i landet. Den har sedan dess lästs, berömts, diskuterats och använts i sexualundervisningen över hela landet. Nu, fem år senare, är den alltså plötsligt föremål för ett drev, baserat på ett lösryckt stycke som både felciterats, förvanskats och tagits ur sitt sammanhang. Om man faktiskt läser boken förstår man att perspektivet som förs fram är det direkt motsatta mot vad X-riddarna vill få det att framstå som. Under rubriken ”Det viktigaste först” skriver Chavez Perez direkt i förordet bland annat att ”respekt är grunden till bra sex och bra kärlek. Om man möts med respekt blir sexet på bådas villkor och båda får njuta”. Perspektivet genomsyrar hela boken, där samtycke, kommunikation, välmående och respekt är honnörsord.

Som Chavez Perez själv framhåller i en krönika i Hufvudstadsbladet (28.11) och i intervjuer med Svenska Yle är det egentligen lönlöst att debattera med folk som inte läst boken. Hans råd till oroliga föräldrar är helt enkelt att idka källkritik i fråga om inlägg och drev på sociala medier och att i stället läsa boken för att bilda sig en egen uppfattning (boken finns också i flera format och upplagor på åländska bibliotek). Rådet kunde för övrigt också ges till vissa politiker och tjänstemän – och göras gällande i allmänhet, inte bara i förhållande till det här enskilda fallet.  På det sättet medverkar politikerna till att ytterligare devalvera och förskjuta sanningsbegreppet och till att öka faktaresistensen och polariseringen av samhället.

Men inget ont som inte för något gott med sig: att en bok skandaliseras eller faller offer för censur gör ofta att intresset för den snarare växer. Det vet det finska förlaget Gummerus, som i ett pressmeddelande (29.11) snabbt meddelade att man ger ut en ny upplaga av den finska översättningen av Respekt. Bra så: mer rättvisemärkt sexualupplysning i stället för porr till det uppväxande släktet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp