DELA
Foto: Stefan Öhberg

Låt inte bedragare stjäla vår tillit till varandra

    Bluffsamtal, kapade konton, nätfiske och falska mejl. Budskapet vi matas med är att bakom varje kontaktförsök kan det finnas en bedragare som vill dig illa. Men glöm inte att kvar därute finns också alla andra, du och jag, som vill varandra väl.

    De senaste åren har vi översköljts av nyheter om och varningar för olika slags bedrägeriförsök. Både internationellt, nationellt och här på Åland har många råkat illa ut och ibland har bedragarna lyckats lura till sig riktigt stora summor pengar. Bedragarna blir dessutom allt mer sofistikerade och använder sig numera ofta av både åländska namn och bilder för att lyckas.

    Det är därför inte orimligt att en gnagande känsla av misstro och stark misstänksamhet börjar infinna sig hos vissa, men det är nu vi måste stanna upp.

    Finländarna är generellt sett kända för att hysa stor tilltro till både myndigheter, samhällssystem och varandra.

    Ett mer lättsamt experiment var när tidskriften Reader’s Digest genomförde sitt “plånbokstest”. Man ville på ett enkelt sätt testa ärligheten bland personer runtom i världen. 12 plånböcker tappades med vilje bort i 16 städer i olika länder och så räknades det hur många som återlämnades. Finland, Helsingfors, tog förstaplatsen med 11 av 12 återlämnade plånböcker.

    Ålänningarna litar också på varandra. I Ålands statistik- och utredningsbyrås, Åsubs, Tillitsstudie fick deltagarna svara på om man ”i allmänhet kan lita på de flesta människor eller inte”. Resultaten visade att andelen ålänningar med hög tillit till andra människor är 63 procent, vilket är en relativt hög andel och ungefär samma nivå som Norden i övrigt. Bland unga ålänningar (16–29 år) var siffrorna ännu högre, 68 procent.

    ”Att tillitskänslan är stark bland unga ålänningar indikerar att det åländska samhället upplevs som tryggt och förtroendegivande bland unga”, skriver Åsub.

    Mitt i flödet av alla bluffsamtal, fejkade mejl och falska hemsidor måste vi jobba för att hålla kvar tilliten på de åländska rekordnivåerna. Det är en balansgång som kräver sitt, att fortsätta våga tro och lita på andra samtidigt som vi givetvis ska vara uppmärksamma och medvetna samt ta till oss av tips och kunskap som till exempel polisen och banker kommer med.

    Tack och hejarop till alla dem som vågar berätta när de fallit i bedragarfällan. Det är inte något pinsamt eller skamligt, utan en uppskattad chans att lära av varandras misstag.

    Vi kan passa på att nyttja vår tilltro till varandra i kampen mot bedragarna istället. Ta chansen att genast hjälpa varandra när vi ser något som verkar misstänkt.

    Den stora åländska Facebook-gruppen ”Ålands köp och sälj”, med sina nästan 23 000 medlemmar, får här fungera som lokalt exempel. Gruppen, där alltså privatpersoner köper, säljer och skänker bort grejer, är inte bara stor utan även aktiv. Sidans administratörer uppskattar att ungefär hälften av allt som läggs in även byter ägare, vilket innebär att minst 500 affärer av olika slag sker varje månad. Det är ett snitt på nästan 17 om dagen.

    Enligt administratörerna har man hittills lyckats undvika större problem med bedrägeriförsök, och man lyfter just gruppens gemensamma arbete kring detta som en orsak. Visst förekommer det fall där användarkonton har blivit kapade och sedan använts både för att sprida opassande innehåll och för att försöka luras, men då har andra medlemmar larmat så snabbt att kontona bara orsakat minimal skada.

    ”Det visar också på den starka sammanhållningen bland ålänningarna, där man är mån om att hjälpa varandra när problem uppstår”, skriver administratörprofilen Nickann Mattsson till Nyan.

    Litar vi på varandra så samarbetar vi såklart bättre, så tilliten har inte bara betydelse för varje enskilds persons känsla av trygghet och välmående utan påverkar samhället i stort.

    ”Människors tillit till varandra, inklusive till främlingar de aldrig tidigare träffat, är därför en av de viktigaste förklaringarna till välstånd, nästan oavsett hur välståndet mäts. Att främja tillit där den saknas och att skydda den där den finns är därför en av de viktigaste uppgifterna för politiker, beslutsfattare och för människor i allmänhet”, slås det fast i en rapport utgiven av Institutet för näringslivsforskning i Sverige.

    De allt vanligare bedrägeriförsöken är säkert här för att stanna, så vi ska inte vara naiva men vi ska inte heller låta bedragarna stjäla vår tilltro och göra den till misstro.

    Tips! 

    * Svara inte på tvivelaktiga brev, mail eller sms från okända personer.
    * Gratis pengar på ärlig väg finns inte. Tro inte på allt du får höra, läsa eller se på bild.  Brottslingar behärskar avancerad teknik.
    * Om du inte deltagit i ett lotteri kan du inte heller vinna.
    * Skicka inte ditt kontonummer eller passnummer till okända personer.
    * Utländska checker som skickats per post ska inte lösas in.
    * Det finns alltid skäl att ifrågasätta om någon ger dig ett överprissatt erbjudande.
    * Var försiktig med att att överföra pengar med kreditkortsnummer och olika koder.
    * Var uppmärksam på e-postadresser. Seriösa företag använder inte avgiftsfria e-postadresser som man kan skaffa på internet.

    *Om du misstänker att du har överfört pengar till en bedragare eller om du har lämnat ut dina bankkoder, ta genast kontakt med din bank och berätta det.
    *Spärra genast ett försvunnet bankkort.

    *Anmäl till polisen. Det hjälper polisen att bilda sig en helhetsuppfattning om brottsserier. Det lönar sig även att anmäla bedrägeriförsök.

    Delta gärna i Åland gallup, som denna månad även frågar om du blivit utsatt för bedrägeriförsök.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp