DELA
Foto: Ida K Jansson
2018 demonstrerade Anita Karlsson, Jenny Lindgren, Elin Manselin, Hanna Nyroos, Sofia Enholm och Mia Hanström från Feminist-paraplyet för en jämställd festivalscen. Då var endast 18 procent av artisterna på Rockoff kvinnliga, i år ligger siffran på 25 procent – av de som hittills offentliggjorts.

Lika många män i mask som kvinnliga artister

Trots återkommande granskningar och kritik av den ojämna könsfördelningen bland akterna på Rockoff, ser sommarens festival ut att bli lika ojämställd som vanligt sett till de hittills bokade artisterna.Att det bland de hittills klara akterna ryms lika många män i masker som kvinnor totalt talar sitt tydliga språk.

I dag torsdag släpps alla biljetter till sommarens stora popmusikevenemang Rockoff.

Genom åren har Nya Åland vid flera tillfällen – i ledare, krönikor och nyhetsartiklar – granskat och skrivit om könsfördelningen hos de bokade artisterna.

Att ämnet varit återkommande beror föga förvånande på att fördelningen varit skev.

En granskning 2014 gav vid handen att av de akter som spelade på Rockoff den sommaren var 22,5 procent kvinnor.

Några år senare hade andelen sjunkit ytterligare. Sommaren 2018 var endast 18 procent av artisterna som uppträdde på Rockoff kvinnliga.

Det året uppmärksammade även bland andra Ålands feministparaply den skeva könsfördelningen. Under en festivalspelning arrangerade föreningen därför en manifestation, där man uppmanade festivalbesökare att klä sig i specialsydda rosa t-shirts med texten ”För en jämställd festivalscen!” tryckt på ryggen.

Möjligen tog manifestationen och debatten skruv. Nya Ålands genomgång visade att drygt 30 procent av akterna på Rockoff sommaren därpå var kvinnliga.

Men den positiva utvecklingen tycks inte ha fortsatt. Som den här ledarsidan kunde konstatera förra sommaren var endast fem av 27 akter kvinnliga under Rockoff 2022, två var mixade och 20 var manliga – vilket innebar att andelen kvinnliga artister endast var 22 procent.

Inkluderar man spelningarna på den mindre Torgscenen, där företrädesvis manliga husband huserade, var 55 av sammanlagt 62 spelningar manliga och endast sju kvinnliga förra sommaren. Då är vi nere på 12 procent kvinnliga artister.

Hur ser det då ut på jämställdhetsfronten inför sommarens festival?

Av de 12 akter som hittills offentliggjorts är åtta manliga, en mixad och tre kvinnliga, vilket ger en andel på 25 procent kvinnliga och 75 procent manliga akter.

Återigen ett steg i rätt riktning således, kan tyckas. Vi ska också komma ihåg att förhållandena på Rockoff inte på något sätt är unika i ett nordiskt eller internationellt perspektiv: den manliga dominansen är stor på festivalscenerna också utanför Åland. Rockoff har faktiskt kunnat visa mer jämställda siffror i bokningen av akter än många andra festivaler de senaste åren: enligt en granskning av Musikguiden på Sveriges Radio P3 2019 var endast sju procent av alla bokade artister till den sommarens största rockfestivaler kvinnor. Förra sommaren fick nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm stor kritik för den totala manliga dominansen bland de inbokade akterna till sommarens spelningar: av 50 akter var bara fem kvinnor. En undersökning av musiksajten Nourgam visade också att endast 12 procent av de bokade artisterna på de 12 största festivalerna i Finland sommaren 2018 var kvinnor.

Men även om Rockoffs lineups är bättre än de mest ojämställda festivalerna, bör man inte vara nöjda. Det går alltid att bli bättre. Granskningen av Musikguiden visar att jämställdheten och medvetenheten generellt sett har ökat på de svenska festivalscenerna de senaste åren. Festivaler som Way ot West, Åre Sessions och Trästocksfestivalen kunde 2019 visa upp i princip jämställda artistfält.

Det går alltså alldeles utmärkt, om man vill. Festivalarrangörer och artistbokare bär ett ansvar och bör inte medverka till att upprätthålla orättvisa strukturer. Det har till exempel Åsa Johnsen på föreningen Popkollo, ett musikläger för unga tjejer och transpersoner, framhållit: ”Som artistbokare måste man jobba aktivt med de här frågorna om man vill uppnå jämställdhet.” På frågan om varför det är viktigt vilka som får stå på en scen, svarar hon: ”Frågan om vilka som ges plats skickar ut viktiga signaler till unga människor. Det handlar om identifikation och inspiration. För det är klart att om det är sådan förkrossande mansdominans så påverkar det naturligtvis vilka som börjar spela i framtiden.”

Lineupen för årets Rockoff-festival är ännu inte fullständig; fler akter kommer att offentliggöras småningom – kanske någon redan i dag?

Enligt Rockoffs hemsida kan man fortfarande gå in och önska artister till sommarens festival. Låt oss då önska att sommarens dragplåster Miss Li får sällskap av fler kvinnliga akter.

Startfältet, som det ser ut i skrivande stund, består av lika många maskerade män som kvinnor sammanlagt. Inget ont om män i mask, men det torde finnas fler aktuella kvinnliga artister än manliga artister i mask att välja mellan för artistbokarna. Det borde också återspeglas i det slutliga startfältet.