DELA
Foto: William Stenius

Lugnande besked för SFP och stödpartierna

    De åländska rösterna går till Svenska folkpartiets lista och missnöjet med riksregeringen syns inte i det finlandssvenska väljarstödet.Två opinionsmätningar ger nervösa valkampanjare lugnande besked.

    Ledarsidan har tidigare tonat ner den borgerliga oron att de åländska rösterna skulle splittras i och med att fler åländska kandidater än Anton Nilsson ställer upp. Oron tycks ha varit obefogad. Enligt de nästan 600 deltagarna i Åland Gallup är Svenska folkpartiet ohotad etta på Åland.

    67 procent uppger att de tänker rösta på Nilsson. 64 procent säger sig vilja rösta på SFP. Främst är det samarbetspartiernas (Liberalerna, Moderaterna, Centern, Pro Åland och Ålands framtid) sympatisörer som röstar på Nilsson, tillsammans med Obunden samlings väljare.

    Jessy Eckerman, det påstådda hotet mot den enade åländska rösten, samlar nio procent i mätningen medan HI:s valsamarbete med Maria Ohisalo (De Gröna) samlar fyra procent av gallupunderstödet.

    Det går att jämföra med valresultatet från 2019 där Anton Nilsson fick 68,8 procent av de åländska rösterna och utmanaren Camilla Gunell (S) fick 11,5 procent.

    Nilssons främsta utmanare är de som väljer att rösta på någon annan kandidat än de tre ”åländska”. 21 procent av gallupdeltagarna ser ut att rösta på någon annan kandidat. Men merparten kommer ändå att välja SFP.

    Frågan är hur långt ålänningarnas röster räcker. Svenska folkpartiet har gått uselt i de finländska opinionsmätningarna på senare tid. Orsaken är ett stort missnöje bland väljarna med den nuvarande regeringskonstellationen: SFP, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna. Om man utgår från de vanliga opinionsmätningarna för riksdagen får SFP ett så lågt stöd nu att EU-platsen borde vara i fara.

    På tisdagen kom lugnande besked. Yle presenterade en opinionsundersökning från Magma, där 800 deltog, som visade att de finlandssvenska väljarna är sitt parti troget trots den inrikespolitiska turbulensen. Och så länge kärnväljarna röstar så borde EU-platsen vara säker.

    ”Jag tror inget annat parti i Finland kan luta sig tillbaka mot en sådan lojalitet som SFP har”, säger Mikko Majander, samhällsanalytiker på Magma, till Svenska Yle.

    Att SFP klarar sitt mandat är av betydelse för Åland. Mandatet är kopplat till den åländska specialmedarbetarplatsen. Den åländska förhoppningen är också att Anton Nilsson ska lyckas komma tvåa på listan och därmed behålla ersättarplatsen. Förra gången gick det vägen för att Nils Torvalds fick en så stor andel av de totala rösterna. Den här gången är undervisningsminister och avgående partiordförande Anna-Maja Henriksson favorit att vinna platsen i Bryssel. Lyckas hon samla väljarna på samma sätt som Torvalds gjorde förra gången?

    Över 70 procent av deltagarna i Magmas undersökning har inte bestämt sig för vem de ska rösta på. Av den andel som har bestämt sig är Henriksson solklar etta.

    Enligt Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet, är det mest sannolika att SFP klarar sitt mandat och att Henriksson tar platsen.

    Hufvudstadsbladet bad dock henne spekulera i vad ett misslyckat EU-val kan betyda för Svenska folkpartiet. Om det inte skulle gå vägen kan det leda till inrikespolitiska konsekvenser, menar von Schoultz. Då kan det bli regeringskris i Helsingfors eftersom resultatet i så fall tolkas som ett missnöje med SFP:s regeringsmedverkan. Vågar SFP i så fall stanna kvar i regeringen med tanke på nästa riksdagsval?

    Strax efter EU-valet är det dags för partistämma. Ett misslyckande i valet kan påverka vem som tar över som ordförande efter Anna-Maja Henriksson och vilken linje han (tre män är kandidater) driver gentemot regeringen.

    Enligt Åland Gallup och Magmas opinionsundersökning ser det åländska SFP-inflytandet i EU ut att vara säkrat även för nästa mandatperiod.

    Men för den som är osäker är det bäst att gå och rösta nästa söndag.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp