DELA
Foto: Claudio Schwarz/Unsplash
Tåget är det mest energieffektiva fordonet för resor, men man måste komma ihåg att även tåg har utsläpp.

Måste tåget alltid ersätta flyget?

    Den senaste veckan har nuvarande och före detta hållbarhetsministrar debatterat resor: närmare bestämt om tåg i alla lägen måste ersätta flyg. Frågan är i stor utsträckning symbolisk, det absolut bästa för klimatet är att lämna bilen hemma och cykla eller samåka i vardagen.

    Politikernas resvanor har den senaste veckan debatterats i insändarspalterna, med utgångspunkt i resor till Glasgow och Köpenhamn. Hållbarhetsminister Alfons Röblom (HI) valde att ta tåg och färja till Skottland medan Camilla Gunell (S) flög till Nordiska rådet i Köpenhamn (och åkte tåg hem).

    ”Som politiker måste man gå i bräschen och förändra sina resvanor”, tycker Röblom.

    ”Är bara de som kan lägga nio dagar på att göra en resa utan flyg kvalificerade att ha en åsikt om klimatåtgärder”, undrar Gunell.

    Det är i mångt och mycket en symbolfråga. Resor orsakar utsläpp, oavsett hur man gör. Det finns en uppsjö av parametrar som förändrar den svartvita bilden till 1 000 nyanser av grått. Här kommer ett litet axplock för att visa på komplexiteten:

    Tåg är mer energieffektivt per passagerare än flyg. Det verkar alla vara överens om. Men tåg kan drivas på olika sätt vilket förstås ger väldigt varierande siffror vad gäller utsläpp. Enligt hemsidan klimatsmartsemester.se, en klimatkalkylator framtagen av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Sverige, släpper ett danskt dieseltåg ut sex gånger så mycket som ett nordiskt eltåg. Det europeiska snittet är 4,5 gånger högre än i Norden.

    Sidans schablonuträkningar visar att utsläppen minskar med över hälften om man väljer att resa sträckan Helsingfors – London med färja och tåg i stället för med flyg. Åker man däremot färja och bil så blir utsläppen större än flyget (förutsatt att man inte har elbil).

    Lite krasst kan man alltså säga att en flygresa till London motsvarar två tåg- och färjresor. Ju längre flygresor man gör så minskar påverkan eftersom start- och landningsproceduren är mer energikrävande. Det absolut sämsta för klimatet, sett till utsläpp per passagerare och kilometer, är korta flygresor.

    Transportsektorn står för vart tredje kilo växthusgaser som släpps ut i Europa. För att se var klimatåtgärder gör störst nytta är det också relevant att titta på vilka färdmedel som faktiskt släpper ut mest.

    2018 utgjorde flygtrafiken 14 procent av de europeiska utsläppen i transportsektorn medan tågen stod för 0,4 procent, enligt Europeiska miljöbyrån (EEA). Men det finns en betydligt större bov i dramat: vägtrafiken som bidrog med drygt 72 procent av de europeiska utsläppen kopplade till transport. Personbilarna är värst i den kategorin. De får också dåligt betyg i utsläpp per passagerare och kilometer eftersom det inte är ovanligt med bara en person i varje bil – något vi känner igen på Åland.

    Zoomar man ut och tittar på hela den europeiska transportsektorn så består den till 90 procent av fossil energi i dag, enligt EEA.

    EEA:s främsta budskap är att passagerarbeläggningen är avgörande i samtliga fall oavsett om man väljer bil, tåg, färja eller flyg. Att åka runt med halvfulla fordon orsakar betydligt högre utsläpp per person och kilometer än om alla platser fylls av passagerare.

    Och det kan man såklart se som något positivt, för det går att åtgärda redan i dag med hjälp av bättre planering och logistik.

    Så ska man, till exempel, resa mellan Åland och Skottland så släpper alla resesätt ut klimatskadliga gaser. Och då gäller det förstås för den medvetna att klimatkompensera för sin resa, oavsett vilket färdmedel man sist och slutligen väljer. Det är något som minister Röblom borde arbeta för att få in i den offentliga förvaltningen på Åland.

    Nya Åland sammanställde landskapets tjänstemäns (exklusive avdelningschefer) ansökningar om tjänsteresor för 2019. De var 380 stycken och de allra flesta gjordes med flyg. De allra flesta var dessutom korta.

    Och inspireras man av politikernas debatt och vill höja insatsen för klimatet: cykla till jobbet. Är avstånden för långa så försök samåka eller ta bussen.

    Om man bor 5–10 kilometer från sin arbetsplats och har en hyfsat stor fossilbil så sparar man några hundra kilo koldioxid per år genom att cykla. Då kan man med gott samvete flyga till London ibland istället för att ta tåget på samma klimatbudget. Och så får man frisk luft varje dag.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp