DELA
Foto: Jonas Edsvik
I takt med att klimatkrisen för med sig allt mer frekvent förekommande extremväder blir också klimataktivismen allt mer radikal. Bilden är från skogsbranden i Jomala Grönbacka sommaren 2018.

Med paniken kommer radikaliseringen

Ungefär vart tionde år ser forskningen en radikaliseringsvåg bland klimat- och miljöprotester. Just nu pågår den senaste av dem.

– Framför allt unga blir mer och mer desperata med varje ny IPCC-rapport när ingenting händer, säger forskaren Håkan Thörn.

De största mediehusens rapportering domineras just nu av extremhettan runt om i världen. I fyra dagar i rad i början av juli uppmättes nya rekord för jordens medeltemperatur.

– Det här är inte en milstolpe vi borde fira. Det är en dödsdom för människor och ekosystem, sa klimatforskaren Friederike Otto vid Grantham Institute for Climate Change till nyhetsbyrån Reuters då.

Under den gångna helgen utfärdade 16 städer i Italien röda varningar för extremhettan som drar fram, och den senaste veckan har temperaturen pressats upp över 45 grader. Liknande värmeböljor drar samtidigt fram över Nordafrika, USA och Kina.

Här på hemmaplan rapporterade Meteorologiska institutet i början av juli om ett exceptionellt läge på Åland och i skärgårdshavet, med en medeltemperatur på över två grader varmare än normalt för tidspunkten.

Även torkan slår hårt mot Finland. I mitten av juni drabbades Nyland av upp till 20 gräs- och skogsbränder varje dygn.

– Vi har bara nått mitten av juni, men redan nu har terrängen brunnit 150 gånger i Nyland den här sommaren, sa Markku Ukkonen, jourhavande brandinspektör på Helsingfors räddningsverk, till Hufvudstadsbladet den 15 juni.

De tätt på varandra följande värmerekorden förklaras som en kombination av det årliga väderfenomenet ”El Niño” och klimatkrisen. Det råder stor konsensus inom forskningen om att klimatkrisen för med sig allt mer frekvent förekommande extremväder.

I Sydkorea pågår just nu en drunkningskatastrof efter att ett skyfall översvämmat en flera hundra meter lång vägtunnel på bara några minuter. Cirka 15 fordon, inklusive en buss, fastnade i vattenmassorna och på måndagsmorgonen hade 13 kroppar hittats under det pågående räddningsarbetet.

Sedan i torsdags förra veckan har 139 hem och 146 vägar svepts bort, och över 10 000 personer har tvingats evakuera till följd av regnovädret.

I takt med allt mer alarmerande klimatrapporter och de frekventa nyhetsrapporteringarna om klimatkrisen och kontradikterande lam klimatpolitik blir också många allt mer desperata. Under våren har flera klimat- och miljödemonstrationer fått stor uppmärksamhet i svenska medier. I februari lyckades en klimataktivist storma scenen mitt under pågående Melodifestival och i juni tog sig tre personer från rörelsen ”Återställ våtmarkerna” in på dansgolvet under finalen i Let’s dance.

Även på andra håll får de allt mer radikala klimatprotesterna uppmärksamhet. I Nederländerna grep polisen nyligen 1 500 personer från rörelsen ”Extinction rebellion” som blockerade en motorväg i protest mot subventioner för fossila bränslen.

Sajten forskning.se, som verkar för att öka tillgängligheten på aktuell forskning, rapporterade i juni om de allt hårdare klimatprotesterna och varför aktivisterna blir allt mer radikala. Enligt Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, går radikaliseringen inom miljörörelsen i relativt regelbundna vågor som återkommer med cirka tio års mellanrum.

Den här gången är det dock en annorlunda situation jämfört med miljörörelserna om tidigare dykt upp, menar han.

– Jag tycker att klimatfrågan är speciell, eftersom det är oerhört tydligt att det finns en oerhörd vetenskaplig konsensus om att klimatet är en ödesfråga för mänskligheten, säger han till forskning.se.

Han fortsätter:

– Framför allt unga blir mer och mer desperata med varje ny IPCC-rapport när ingenting händer.

Och han tror inte att den nuvarande radikaliseringsvågen kommer att ta slut på ett tag, av just den anledningen.

Forskningen är entydig. Larmrapporterna allt vassare i sin ton. Och unga som ser framtiden brännas upp framför sina ögon får allt mer panik.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp