DELA
Foto: Niclas Nordlund

Mer information är alltid bättre än mindre

    ”Explosiv ljudapparat” eller en ölflaska? Narrativet kring en händelse kan snabbt ändras om inte rätt information finns att tillgå direkt. Den åländska polisen borde alltid utgå från att mer information är bättre än mindre – speciellt i rådande politiska läge.

    ”I Mariehamn har en postlåda skadats samt en fönsterruta söndrats då någon kastat ett föremål i rutan.”Det var informationen som polisen gick ut med förra tisdagen, den 2 maj. Meningen återfanns bland andra polishändelser i en sedvanlig uppdatering på polisens hemsida. När händelsen inträffade och var fanns inte information om. Brottsbeskrivningen var inte direkt något som väckte uppmärksamhet på redaktionen och föranledde därför inte någon medial uppföljning. Tji fick vi – och den åländska allmänheten.

    Det blev i stället statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass som fick äga narrativet av händelsen. De gick på onsdagskvällen, 19.34, ut med en engelskspråkig nyhet rubricerad ”Moskva kräver att Helsingfors vidtar åtgärder till följd av attack på ryskt konsulat”. I artikeln står att ”en grupp människor kastat en explosiv ljudapparat och andra föremål in på konsulatets territorium, vilket äventyrade den ryska diplomatpersonalens liv och hälsa”. Dryga timmen tidigare hade informationen publicerats på det ryska utrikesdepartementets hemsida.

    Iltalehti fick, som första finländska medium, nyheten bekräftad av Utrikesministeriet och utrikesminister Pekka Haavisto och hade artikeln ute vid halv 9, men de fick inte tag på den åländska polisen och fick alltså inte direkt ut all information om vad som faktiskt hänt.

    För det var ju bevisligen ingen ”explosiv ljudapparat”. Det var en ölflaska som kastats mot ett fönster.

    ”Vi får utgå från att den fört ljud på ett sånt sätt som uppfattats inifrån huset som något annat”, säger polismästare Johan Pawli till Nya Åland senare.

    Det var först på torsdagen, dagen efter, vid fem i 10 på morgonen som det gick ut ett pressmeddelande från den åländska polisen på hemsidan under rubriken ”Information angående skadegörelsen mot Rysslands konsulat i Mariehamn”. Som orsak till att man informerar uppgavs den publicitet ärendet i fråga fått i medier. Dock var pressinfon lite för sen. Fem minuter senare (ovetandes om den åländska polisens uppdatering) kablade en av Sveriges största nyhetstjänster, Omni, ut en rapportering om händelsen som inte innehöll några detaljer om vad som skett, annat än återgivelsen om ”en explosiv ljudapparat”.

    Ännu två dagar senare, på fredagen, florerade det versioner av den första, knapphändiga rapporteringen.

    Det brukar sägas att ”En lögn kan löpa halvvägs runt jorden innan sanningen har fått på sig stövlarna”. Så även i detta fall. Även om ”explosiv ljudapparat” kanske är mer en sanning med extrem modifikation snarare än en lögn, men likväl fick denna extrema version av verkligheten ett försprång att springa runt jorden medan polisens rapportering ännu satt i farstun.

    Den ryska formuleringen fick brottet att te sig mycket annorlunda och grövre än det som enligt polisen skett. Det här är inte ett försök att förringa brottet, all skadegörelse är fel och allvarligt – speciellt bekymmersamt när det riktas mot ett konsulat – men det visar på hur viktigt det är med snabb, och korrekt, information. Speciellt i det rådande säkerhetspolitiska läget.

    När polismästare Johan Pawli på torsdagen får frågan av Nya Åland om varför man inte gick ut med informationen direkt så svarar han att man ”varje gång gör en bedömning av informationsvärdet i förhållande till grovhetsgraden av det skedda, om det är av åländskt intresse eller finns det större intressebilder”. Det fall känns i ljuset av detta som en felbedömning. Här fanns både åländskt intresse och större intressebilder. På grund av läget borde man tagit höjd för och säkerställt att rätt information fanns tillhands för medier och allmänheten. Nu pratade i stället halva världen om detta ”explosiva” attentat innan alla detaljer var kända. Pawli säger själv att skadegörelse riktat mot konsulatet mest skadar Finland och Åland samt ger en dålig bild av bägge. Helt ärligt kunde bilden varit bättre om brottets karaktär varit känd från början.

    Det är förståeligt att det är svårt att göra avvägningar kring såpass stora frågor som detta, när det även inkluderar diplomatiska relationer och internationella intressen som mitt i allt finns runt den åländska knuten. Men just därför borde den lokala polisen alltid utgå från att mer information är bättre än mindre.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp