DELA
Foto: Erkki Santamala
Att återvända till jobb efter sommarens semester kan kännas övermäktigt.

Mota vardagschocken med semesterkänsla

Vi är tillbaka i tider av väckarklocka, stress, jobb och skola i stället för sovmorgon, stughäng och långa, ljumma sommarnätter. Det är tungt för många nu – och det är okej att det känns lite tungt. Men nu gäller det att ta med chansen till återhämtning in i vardagen.

Även om sommarsemesterperioden i Finland enligt lag sträcker sig ända till sista september så är det nu i augusti, som många av oss återvänder till vardagen.

Efter lediga dagar kallar åter olika måsten, krav på prestation och tider som ska hållas. Återgången från semester till jobb kan innebära starka och blandade känslor. Vissa längtar efter att få komma in i höstens rutiner, medan andra känner ett starkt motstånd.

Dan Hasson, stressforskare på Karolinska institutet, förklarar i en intervju med SVT att det här beror på att förändringar överlag är utmanande för oss människor, oberoende av om det är något positivt och negativt som väntar.

Men hur ska man klara övergången från lata dagar till vardagar så smidigt som möjligt?

Medierna fylls som bäst av olika tipslistor och en punkt som många experter återkommer till är att man inte ska ”börja på topp”. En hjärna som har vilat kan behöva några dagar för att återhämta sig, menar Dan Hasson.

– Man måste komma ihåg att hjärnan är en muskel som behöver träning precis som resten av kroppen. När man tränar börjar man inte på max, så hjärnan behöver också starta lugnt.

Att acceptera att det inte känns toppen från första stund är också viktigt. Att våga känna känslorna, och därtill gärna prata om hur det med andra gör att allting känns lättare. Hösten kan också fungera som en nystart. Om din olustkänsla inför semesterns slut beror på en arbetssituation du inte trivs är det nu du ska ta chansen att göra något åt situationen. Vad känns rimligt för dig? Var finns balansen mellan jobb och allt annat i livet?

Under sommarens lediga dagar har du kanske hunnit reflektera över sådant och nu finns orken att ta tag i saker som kändes övermäktiga i våras. Prata med chef och kollegor och se vilka möjligheter det finns till förändring.

Och hur tråkigt det än låter så är rutinälskarna något på spåren. Det är lätt att ”glömma bort” att ta hand om sig själv när vardagen blir mer pressad. Men regelbunden mat, sömn och rörelse är som känt viktigt för att må bra, både fysiskt och psykiskt.

Hela grundtanken med vårt semestersystem är ju faktiskt just det, att ge alla arbetande en lagstadgad period av vila och rekreation, och att få vara ledig flera veckor i rad tas numera nästan för givet. Det är svårt att jämföra semesterupplägg och -längd mellan länder, men när försök görs så hamnar Finland ofta på topp tio i världen när det gäller antal dagar. Finlands fackförbunds centralorganisation, FFC, lyfter såklart fram semestern bland de villkor och förmåner som rörelsen förhandlat fram genom historien. Finländarnas semesterledighet finns bland höjdpunkterna på organisationens hemsida, redan under år 1922 finns en notering om Lag om arbetsavtal, med semester 4–7 dagar. Därefter kommer fyra veckors semester år 1973 och vintersemester år 1977.

Men nu tillbaka i vardagslunken ska vi minnas att återhämtning inte fungerar på förhand. Du kan inte sova två veckor i rad och sedan skippa sömnen ett par veckor. Sommarsemestern har förhoppningsvis laddat våra batterier, men nu gäller det att hitta en plan för återhämtning kontinuerligt.

Sveriges radios nyhetspodd ”Dagens Eko” ger ett tips som sticker ut i flödet: Börja varje dag med att ge dig själv ett soundtrack för hela dagen. Vetenskapsreporter Lena Nordlund berättar hur hon minskar sin stress på morgonen genom att alltid välja en låt som får bli den dagens låt, som sätter stämningen för hela dagen.

Ett soundtrack, eller på något annat valfritt sätt hitta din ”avslappningsknapp”, gör att du kan hitta lugn och slappna av snabbare även i vardagens rutiner och stress. Gillar du inte musik kanske du i stället kan välja att ta en mikropaus innan du öppnar dörren där hemma. Stanna upp och slappna av i 15–20 sekunder och låt tankarna vandra till något som får dig att känna dig lugn och glad till sinnes. Ge inte upp, utan upprepa det här i minst 20–30 dagar kontinuerligt, för att prägla dig själv att hitta lugnet.

Jobbhösten må alltså vara här, men sensommaren hänger med oss ett tag till. Se till att fylla framtiden med förväntan, prioritera att få in små guldkorn i vardagen, något att se fram emot. Sluta inte med sådant som ger dig glädje, energi och återhämtning. Att ta dig tid för en konsert, en middag med vänner, bastubad på stugan eller filmmys ger dig tid i förlängningen.