DELA

Munskyddet – på gott och ont

WHO varnar för en utmanande vinter. Antalet personer som avlidit av corona i Europa har fördubblats de senaste månaderna och smittofallen ökar stadigt. Även i Finland skenar smittan på nytt och huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp har rekommenderat en återgång till distansjobb och utvidgad användning av munskydd omgående.
Även Egentliga Finland har infört liknande rekommendationer. Samtidigt varnas det i världen för en ny, oroväckande covid-mutation, omikron, som redan fått fäste i Europa. Även om coronafallen ökat även på Åland så befinner vi oss ännu inte i det läget att det råder maskregler, men kanske de snart blir en del av en global vardag under oöverskådlig framtid.

Om man tror en omfattande färsk studie från British Medical Journal är munskydden vårt bästa verktyg i kampen mot coronaviruset – en kamp som verkar bli mer långvarig än vi trodde. Enligt forskarteamet som utvärderat 72 studier kring covid-åtgärder, vilka tillsammans spänner över hundratals länder, så är munskydd mer effektivt än både handtvätt och social distansering. Resultatet från genomgången visar att när folk använder munskydd så minskar covid-infektionerna med 53 procent.
Men samtidigt finns farhågor kring de potentiellt socialt skadliga konsekvenserna av ständigt maskbärande. En studie gjord vid Cardiff University fann exempelvis att det kan försämra vår förmåga att känna empati med andra och gör det svårare att visa känslor.
”Att bära en mask är fortsättningsvis viktigt för att skydda oss själva och andra under pandemin – men vår forskning visar att det kan ha betydande konsekvenser för sättet vi kommunicerar och interagerar med varandra”, säger ledande forskare Ross Vanderwert till BBC.

De miljömässiga konsekvenserna väcker också uppror. Enligt uppskattningar gjorda av Hong Kong-baserade marinorganisationen OceansAsia har 1,56 miljarder munskydd hamnat i haven under 2020. Dessa plastskydd kommer ta hundratals år att brytas ner och således vara en fara för marint liv för generationer framöver.
Det finns alltså både gott och ont med en fortsatt användning av munskydd. Det gäller att vara medveten om både och när vi navigerar vidare i en covid-präglad värld.

Finland var globalt ganska sena med att hoppa på munskyddståget och har infört det i perioder när coronaläget nödgat detta. Det är en pragmatisk och smart lösning som gjort att människor orkat engagera sig. Men jag tror vi är många som känner igen oss i det faktum att ju längre maskrekommendationerna höll i sig, desto sämre var kvaliteten på användningen.
Det är fortfarande viktigt att vara noggrann i sin ”maskhygien” och vi får komma ihåg att globalt sett har vi klarat oss relativt lindrigt undan den obekväma ansiktsbeklädnaden. Runtom i världen är munskydden obligatoriska på flygplatser, i shoppingcenter och till med i dagis och skola. I USA rekommenderas masker för barn så unga som två år gamla.

Det bör finnas måtta och eftertanke med allt. Men sanningen är att vi återigen befinner oss i en ny covid-våg och det är möjligt att munskyddet är ett av de bästa verktygen ur den.

 


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp