DELA

Museernas Mecka

    Fredens öar, badhusmetropol, röd granit, taxfree-hamn, discgolf-centrum – Åland har marknadsförts på många sätt genom åren.
    Nu är det dags att lyfta fram vårt örike som ett museernas Mecka.

    Det brukar ibland sägas att Åland har världens kanske största bilpark per capita – här finns betydligt fler fordon än människor. Vi har måhända också flest mediehus, sett till befolkningen. Flest discgolfbanor per capita i världen? Men något annat vi också är välförsedda med är museer. En snabb sökning listar 22 museer i landskapet, vilket innebär ett museum per 1 363 personer. Världsrekord?

    Kanske, men poängen är egentligen inte kvantiteten. Poängen är att flertalet är synnerligen framstående. Vi öbor är privilegierade i detta avseende.

    Några exempel:
    Ålands sjöfartsmuseum utsågs 2016 till Årets museum i Finland, och i år var museifartyget Pommern nominerat till priset som ett av landets tre bästa museer.
    Den gamla skolan i Finström Pålsböle inhyser Nordens största fotografiska museum, med en också i ett europeiskt perspektiv helt unik samling av fotografisk utrustning.Eckerö post- och tullhus imponerar med storslagna konsthantverksutställningar årligen, och är ett populärt utflyktsmål för såväl turister som ålänningar.

    Ett annat populärt utflyktsmål är Kastelholms slott inklusive Jan Karlsgården och fängelsemuseet Vita Björn, beläget i underskön miljö.

    Ålands kulturhistoriska museum håller en imponerande bredd, medan Önningebymuseet förtjänstfullt uppmärksammar Önningebykolonisterna och andra konstnärskap.

    Vidare finns ett stort antal specialmuseer och hembygdsgårdar runtom på Åland, drivna av entusiastiska eldsjälar och väl värda ett besök.

    Men mest av allt imponerar Ålands konstmuseum. Med Ernst Billgrens och Jonas Wiléns hyllade sommarutställning drog museet rekordmånga besökare förra året – trots pandemi och strikta inreserestriktioner. Också tidigare har man lyckats få internationellt välrenommerade namn att ställa ut på lilla Åland, och vartefter skapas en gynnsam snöbollseffekt. Positiva ord från en fellow konstnärskollega väger tungt då nästa stora konstnär ska välja plats att visa sin konst på.

    Ibland frågas det vad kulturen får kosta. Bör inte kulturen kunna bära sig själv ekonomiskt? hörs det viskas. Av den i sanning snävt tilltagna andelen skattemedel som går till kulturen får ålänningarna möjlighet att på hemmaplan beskåda verk av några av Nordens mest älskade och hyllade konstnärer – just nu Lars Lerins fantastiska sommarutställning som öppnade i går på konstmuseet.

    Här finns museer av alla sorter för alla smaker, och om något bör vi börja marknadsföra Åland utåt som ett konstens paradis. Varumärket Åland, museernas Mecka skulle locka konstsugna turister från när och fjärran. Men inte minst förgyller museerna vår egen vardag, och det är värt sin vikt i euron.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp