DELA
Foto: Jonas Edsvik/Skärmdump

Oansvariga uttalanden i oroliga tider

När en av världens mest inflytelserika tidningar ringer i ett spänt säkerhetspolitiskt läge vore det kanske fog att ha is i magen.

Men nej, då spekuleras det vilt om vapengömmor i konsulatet. Tidigare toppmilitärer borde veta bättre.

En artikel om Åland i The Economist, publicerad tidigare i september, har väckt en del uppmärksamhet. Det var en kort text som hann redogöra för en hel del både fakta och spekulationer kring säkerhetsläget.

Kjell Törner, som en gång kommenderade den styrka som hade till uppgift att snabbt ta sig till Åland under krigstid, oroar sig för agenter hitsända för att skapa problem. Han hävdar att det finns vapen i ryska konsulatets källare. ”Det gör allting så mycket jobbigare”, säger en person som är involverad i att planera för Ålands försvar. Ryssarna kan ha förberett sig för att kapa kablarna runt Åland, varnar en annan.”

Som sagt. En hel del spekulationer. Vad som är sant och riktigt vet vi inte med 100 procents säkerhet. Och visst är det ett prekärt läge med en stor hotbild där mycket sker i det fördolda.

Men just därför borde vi vara än mer försiktiga kring uttalanden som det inte finns bevis för. Speciellt om man är en före detta högt uppsatt militär.

Kjell Törner var tidigare kommendör vid Nylands brigad och har även tidigare figurerat i spekulativa debatter om Åland. För ett år sedan satt han i Yle-studion tillsammans med då avgående lantrådet Veronica Thörnroos och Charly Salonius-Pasternak. Inslaget var en kavalkad av märkliga Ålandsuttalanden. Då rörde felaktigheterna bland annat hembygdsrätt och demilitariseringen.

”Vad är syftet med att sprida felaktigheter, trots att man rimligtvis måste veta bättre?”, frågade sig kollegan Johan Orre i en ledare efter inslaget.

Lite samma kan man säga med spekulationerna om Ryssland och Åland. Vet man inte bättre?

För tydligen vet Törner bättre. I en uppföljande intervju med Helsingin Sanomat säger den citerade militären att man inte har någon insyn i konsulatet eller bevis på att det skulle finnas exempelvis vapen.

– Inte skulle Ryssland någonsin berätta och ingen av oss har blivit insläppta dit, säger han till tidningen.

Men han kan inte låta bli att slänga in en liten tändsticka ändå.

– Men dumma vore de ju om de inte hade vapen där.

Tidningen Ålands Linda Blix gjorde en förtjänstfullt vass intervju med Törner där hon ifrågasatte uttalandena han gjort till tidningen. Ex-militären själv säger att The Economist förvrängde vad han sagt, men har inte vidtagit åtgärder för att rätta felaktigheten. Det tillsammans med att han bevisligen är snabb på att fortsätta spekulera om saken, vittnar om att Törner kanske inte var helt missnöjd med formuleringen i Economist.

Men enligt honom hör spekulationer till militär logik. Frågan är om inte den logiken ska hållas inom de inre kretsarna fram tills att det kan bevisföras.

Mest uppseendeväckande är dock att Törner säger sig vara en privatperson som har ”rätt att uttrycka sina åsikter” och tycker att åländsk media inte ska uppmärksamma hans uttalanden om de inte ligger i Ålands intresse. Förbluffande oansvarigt.

Det bör poängteras att Törner inte bara är en ”privatperson” – i så fall skulle internationella medier inte söka honom för kommentarer. Med hans tidigare titel och den expertstatus han åtnjuter så kommer också ett ansvar. Ett ansvar som många andra militärpersoner, politiker och andra ledande personer i både det åländska och finländska samhället axlat väl.

I Nya Åland intervjuades nyligen bland annat Jukka Savolainen, på det internationella centret för hybrid krigsföring, som har yrkesbakgrund inom den finländska kustbevakningen. Han gav en balanserad och initierad intervju, utan onödiga spekulationer, snarare belyste han de positiva sakerna – att Finland och Östersjön blev en säkrare plats efter Nato-inträdet. Samtidigt påminde han medier om att upprätthålla en balanserad rapportering.

”Vi har kärnvapenstater och ondskefulla krafter som vill destabilisera världen – håll er balanserade.”

Den uppmaningen kunde Törner ta till sig. Håll dig balanserad.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp