Obligatorisk trafikkunskap borde vara självklar
Som förälder kan man bara reagera på ett sätt inför Nya Ålands förstasida på onsdagen – med fasa.
Ytterligare en ung mopedist som råkat illa ut. Ytterligare en onödig olycka med ett i trafiken oerhört oskyddat barn på ett fordon som i stort sett bara är en motor och två hjul.
Har man barn i moppeåldern är det bara att acceptera att alla fordon som går snabbare än fötterna blir en symbol för frihet och rörlighet. Det är bara att acceptera att barn i den åldern testar sina och andras gränser, och hoppas att ungarna överlever prövningen. Vi kan inte reagera på varje enskild olycka, hur förfärlig den än är, med förbud och begränsningar. Olyckor händer ändå.
Antalet mopeder i trafiken har också ökat, men inte alls i motsvarande grad.
För två år sedan ändrades lagstiftningen så att det inte längre är obligatoriskt att gå kurs för att få mopedkörkort. Man kan alltså i dag sätta sig på sin moppe utan några som helst förkunskaper om trafiken annat än att man kan få moppen att röra sig. Man kan med vissa grundläggande kunskaper om motorer ta bort strypningen på sin EU-moppe så att den går 65 kilometer i timmen.
När olyckan är framme, när gruset vid dikeskanten ger vika för däcken, när lastbilen plötsligt svänger ut på vägen där ingen bil fanns förut, och när tvååringen på trehjulingen vinglar till på cykelbanan, var vilar ansvaret då?
Naturligtvis på mopedisten själv. Samhället har ju sagt att en 15-åring är mogen för motorfordon i trafiken. Då är man också ansvarig för sina handlingar – men inte ensam. En femtonåring är inte myndig, och står alltså under sina föräldrars ansvar. Och samhället, som skickar ut 15-åringarna i trafiken utan trafikutbildning, får lov att ta på sig en del.
Kommissarie Eva Fellman sade i en tidigare intervju i Nya Åland (den 16.10) att det ökade antalet olyckor främst beror på attitydproblem. Det säger också trafikinspektör Bengt Karlsson. Det är människor som vet vad de pratar om.
Och, framför allt, giv oss alla genast insikten att vi blir allt fler i trafiken och att all trafiksäkerhet sitter mellan öronen. Varje liv som blir skadat eller går förlorat i trafiken är en för mycket.