DELA
Foto: Jonas Edsvik
Finland är ett av världens minst korrupta länder, och Åland är en av de mest transparenta och välbevakade delarna. Ändå tror hälften av ålänningarna att vänskapskorruption förekommer och kopplingar mellan politiken och företagsvärlden i många fall är för täta. Det är en varningsklocka. ?

Också hos oss finns upplevd korruption

    Finland är världens näst minst korrupta land. Men den generella utvecklingen i Europa oroar.

    Igår släpptes organisationen Transparency internationals årliga globala rapport som kartlägger upplevd korruption. Generellt sett kan man säga att korruptionssiffrorna i världen följer den allmänna utvecklingen – länder med auktoritära ledare, krigs- och konfliktdrabbade länder och länder med en utbredd fattigdom brukar hålla till i längst ner på listan. Så är det även i år: Somalia, Syrien, Sydsudan, Venezuela och Jemen är länderna som organisationen bedömer har den mest utbredda korruptionen i världen. Det påverkar såklart samhällsutvecklingen genom att odla misstro mot de institutioner som finns för att erbjuda medborgarna service. Om det odlas en kultur där tillgång till informella nätverk behövs för att avancera så leder det till en nedåtgående spiral där allt färre väljer att följa de gemensamma spelregler som finns. Men det är inte bara i Sydsudan eller Venezuela korruptionen är skadlig. Även i välfungerande demokratier finns upplevelser av korruption, och allt negativt som följer med det.

    Utvecklingen i världen går tyvärr åt fel håll. Sedan 2012 har 155 länder inte gjort några framsteg eller blivit mer korrupta. Transparency international kopplar samman siffrorna med att världen har blivit en mer osäker plats det senaste årtiondet. Flera och större konflikter, ökande ekonomiska klyftor som dessutom har möjliggjorts tack vare rika (och mindre korrupta) länders vilja att härbärgera stulna pengar från auktoritära ledare.

    Också i Europa finns varningstecken som bör uppmärksammas. Världens största kluster av demokratier har sin främsta brist i hur ledare, både politiska och i företag, tillåts agera i förhållande till andra länder. Några exempel som lyfts fram är just hur smutsiga pengar tillåts tvättas i rika länders banksystem och att det sällan blir allvarliga repressalier för de som ertappas med att muta sig till fördelar i andra länder. Även kopplingar mellan politik och affärsvärlden försvagar tilliten mellan allmänhet och beslutsfattare.

    Transparency international har undersökt 47 av världens största exportörer. I bara två länder görs insatser för att förhindra korruption när varor åker över landsgränser. Studien visar att 84 procent av världens handelsflöden påverkas av korruption. Och det säger sig självt, den som möjliggör kleptokratier i andra länder och världsdelar måste ta en stor andel av skulden. Samma sak har skaparna av sammanställningen pekat på i flera år. Men få framsteg har tyvärr gjorts.

    Ett konkret exempel märktes i samband med sanktionerna mot Ryssland, de europeiska makthavarna började undersöka i vilken utsträckning den ryska förmögenheten fanns i europeiska fastigheter, bankvalv och lyxjakter. Här finns en uppenbar hemläxa som förhoppningsvis nu också görs med tanke på uppståndelsen som de ryska oligarkerna har drabbats av.

    Finland placerar sig näst högst på listan över världens minst korrupta länder. Bara Danmark får ett högre betyg. Det är positivt, och Finlands betyg under de två senaste åren är högre än under regeringen Sipiläs mandatperiod – även om marginalerna förstås är väldigt små. 16 procent av de finländska respondenterna i en europeisk sammanställning, som delvis ligger till grund för betyget, tror att korruptionen har ökat det senaste året.

    Det blir förstås inte helt jämförbart, men Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) mätte också den upplevda korruptionen och presenterade resultaten i sin tillitsstudie. En av fem i Åsubs tillitsstudie svarade att de upplevde att korruption är mycket eller ganska vanligt på Åland. Det är en siffra som bör tas på allvar. Över hälften av respondenterna anser att gynnandet av släkt och vänner förekommer ganska eller mycket ofta. 42 procent av respondenterna anser att det finns för starka kopplingar mellan näringslivet och offentliga beslutsfattare. Det är högre siffror än motsvarande studier i Svenskfinland, enligt Åsub.

    Det är en varningsklocka för både makthavare och dem som granskar makten. Även i det mest välbevakade landskapet i det näst minst korrupta landet i världen upplever ungefär hälften att korruption är vanligt förekommande. Det går att motverka den trenden genom att våga vara genomskinlig vare sig det handlar om företagsvärlden eller politiken. Det visar hur skört förtroendet för samhällets institutioner är, och hur lite som krävs för att det ska raseras.

    Trots Finlands topplacering finns ett uppenbart jobb att göra.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp