Orimliga rimligheter och dunkla bevekelsegrunder
Onsdagens dubbla spaningar funderar kring drivkrafterna bakom Viking Lines beslut att sätta in Cinderella på rutten Mariehamn-Kapellskär och begrundar, i ett oberoende ämne, hur dumma vuxna manliga hovrättsråd egentligen kan bli?
Vem styrde Cinderella till Kapellskär?
Som i alla spaningar måste en observatör av de åländska rederiernas finansiella manövrer utgå ifrån att det är förnuftet som styr. Rorsmannen, är utgångspunkten, måste ha en längre kurs utlagd. För hur skulle det annars se ut, om skutan irrade från kant till kant på sjökortet utan egentlig destination?
Viking Lines kurs i höstas tedde sig länge i efterhand som strategiskt välavvägd. Köpet av 17 procent av Rederiaktiebolaget Eckerös aktier fick sin förklaring när det uppdagades att Viking Line i oktober fått ett kanonbud på Rosella. Slut på konkurrensen på kortrutten, alla krafter bakom Eckerö nu, det som är bra för gåsmamman är bra för gåsbarnet – ja, så tycktes resonemangen gå, när man lyssnade på signalerna från bryggan.
”Detta är en jättebra chans för Eckerölinjen”, sa Viking Lines styrelseordförande, veteranen Ben Lundqvist, i en intervju med Nyan, och vd Jan Hanses lät förstå att strategiska samarbeten fanns i stöpsleven. Eckerölinjen växlade genast upp och började med sommarturlistan redan den 20 februari.
Men vad hände sedan? Ett tu tre annonserades att Cinderella skulle angöra Kapellskär på vägen från Mariehamn, vilket rimligtvis är att slänga en rejäl skiftnyckel i maskineriet för bägge rederiernas bottom line.
För vad kan Viking Line tjäna på att ha jätte-Cinderella att under lågsäsong trafikera en rutt som man själv sagt bara är lönsam på sommaren? Hur går det med värdet på Eckeröaktierna om man inte bara konkurrerar med sina nya strategiska partners, utan rent av sätter krokben för dem?
För så lär nog Eckerölinjen uppfatta saken. Knappt har man skalat upp och skaffat personal, skrivit scheman och förberett sig på sommarturlista året om, förrän minoritetsägaren girar in i skrovet från sidan.
Framför allt undrar spanaren varför? Att ha Cinderella in till Kapellskär irriterar de redan ombordvarande passagerarna, kostar bunker och hamnavgifter och erbjuder ingen retur. Inte kan det väl vara så att det bara handlar om prestige? Att en tolvtaggare ringt en annan tolvtaggare och sagt att det klagas i gubbklubben över att rederiets födelsedestination övergetts?
Det vore allt annat än förnuftigt.
Snippa snapp snut, så var hjärnan slut
Manliga sammanslutningar finns det gott om, av olika slag. En dylik ensemble i Hovrätten för västra Sverige hade att bedöma huruvida en femtioårig mans fingrar i en tioårig flickas könsorgan var att betrakta som våldtäkt eller inte. Domen blev friande, eftersom rättens fyra manliga ledamöter inte var alldeles klara över vad ett barn menar med ordet ”snippa”. Var mannens finger verkligen inuti slidan, eller kan det möjligen bara ha varit placerat bara vid mynningen?
Till sin hjälp tog hovrättsråden Svensk ordbok, den enda av fem tillgängliga svenska ordböcker som definierar ordet såsom ”kvinnans yttre könsorgan”. Men så praktiskt, saken klar, rimliga tvivel om fullbordad penetration uppnådda. Den trevlige herrn som brukar stoppa händerna i småflickors trosor kunde sedan – i avsaknad av en alternativ brottsrubricering – vandra ut som en fri man, efter att tidigare fällts i tingsrätten.
Ett av hovrättsråden ville fälla mannen. Det behöver väl inte närmare kommenteras vilket kön hon tillhörde, men rent anatomiskt kan man konstatera att hon i alla fall var i besittning av – en hjärna.
”Det känns som att de har krystat till det hela för att man VILL fria den här mannen”, kommenterade målsägarbiträdet och advokaten Rebecca Lagh i SVT:s Aktuellt. Den känslan drabbar en alldeles för ofta. På annan plats – Åland – friades häromdagen en man i tingsrätten från anklagelsen om hustrumisshandel trots att det funnits ett åsyna vittne som bedömdes vara fullständigt trovärdigt.
Det är nästan orimligt så många rimliga tvivel det finns här i världen.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.