DELA
Foto: Stefan Öhberg
Christian Wikströms Obunden samling och Alfons Röbloms Hållbart initiativ är de två regeringspartier vars väljare har lägst förtroende för landskapsregeringen.

Oroande siffror för Ob och HI

Två partier tar över hälften av lagtingsmandaten i Åland gallup. Men mest anmärkningsvärt är att varken Obunden samlings eller Hållbart initiativs sympatisörer har särskilt stort stöd för landskapsregeringen.

Obunden samling gjorde ett kanonval 2019. Partiet tog fyra mandat i lagtinget, regeringsförhandlingarna gav en ministerpost och, i förlängningen, talmansposten. Nu ser läget däremot annorlunda ut. Om gallupen skulle översättas till ett valresultat tappar partiet två av sina fyra mandat. Partiets egna sympatisörer verkar inte heller ha särskilt stort förtroende för landskapsregeringen. Fyra av tio som säger att de skulle rösta på Obunden samling i dag har inte förtroende för landskapsregeringen. 65 procent av alla som uppger att de röstade på Obunden samling i valet 2019 har inte förtroende för landskapsregeringen.

Hållbart initiativ är både vinnare och förlorare i gallupen. Partiet går visserligen framåt med ett mandat men också bland HI:s sympatisörer är förtroendet för regeringen svagt. Bland de som uppgav att de röstade på Hållbart initiativ i valet 2019 har knappt hälften förtroende för landskapsregeringen. Bland de som skulle rösta på HI i dag saknar var tredje förtroende för regeringen.

Till skillnad från Centern, Moderat samling och Ålands framtid är Ob och HI de regeringspartier vars sympatisörer har överlägset lägst förtroende för Veronica Thörnroos landskapsregering.

HI och Ob är de två partier som nog passar sämst in i regeringssamarbetet. Obunden samling i dess nuvarande form har profilerat sig som ett missnöjesparti, att partiets sympatisörer därför skulle jubla åt ett regeringssamarbete där Ob rör sig i periferin är knappast troligt. I det senaste valet spelade partiet på att säga nej till elhybridfärjan och säga ja till tunnelprojektet. Man fick också infrastrukturministerposten. Men i stället för att landskapsregeringen har tagit tunnelprojektet framåt med fast hand så har det förpassats till en kommitté som än så länge inte har visat några konkreta framsteg.

Hållbart initiativ har också fått göra eftergifter, men främst märks skillnaden mellan hur lagtingsledamöterna uttrycker sina åsikter och den bistra kompromissfyllda verkligheten i landskapsregeringens mötesrum. Det finns många exempel, havsplanen utgör det senaste. När minister Alfons Röblom förde fram sitt förslag till havsplan hade de privata vattnen försvunnit vilket i princip reducerade planen till en hyllvärmare. Det privata ägandet gavs förtur framom miljöfrämjande åtgärder, det måste rimma illa med hur partiet egentligen vill driva politik. Oavsett hur stora ord som används i talarstolen så måste regeringssamarbetet utmynna i konkreta satsningar.

Den klaraste trenden i gallupen är att två partier drar ifrån. Liberalerna är det mest populära partiet, Katrin Sjögren (Lib) är den mest populära partiledaren. Tätt efter följer Veronica Thörnroos och Centern. Fyra partier blir av med lagtingsstolar och bara Socialdemokraterna och HI lyckas, förutom Liberalerna, att växa i gallupen.

En gallup är inte mer än en gallup. Men signalen är tydlig. I turbulenta tider vänder sig väljarna till de två potentiella regeringsbildarna, vilka är lantrådspartiet Centern och det största oppositionspartiet Liberalerna. Den största gruppen som går till Liberalerna kommer ifrån Moderaterna och Hållbart initiativ som båda för närvarande ingår i regeringen.

Det visar att regeringssamarbete kostar, speciellt för de partier som inte lyckas ta en lika framträdande roll i regeringssamarbetet. Det visar också att de mindre partierna måste bli tydligare med att föra fram sin politik så att den också når partisympatisörerna.

Mest oroliga bör Hållbart initiativ och Obunden samling vara.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp