DELA
Foto: Stefan Ohberg

Oväntat, men begripligt att backa från kandidaturen

Lika plötsligt som Mats Löfström meddelade sin EU-kandidatur drog han tillbaka den.

Med det beskedet dog drömmen om en ålänning i Europaparlamentet – i alla fall just nu. Nu måste Åland kraftsamla för att hitta en ersättare.

Knappt hade 2024 börjat när en riktig nyhetsbomb slog ner: Mats Löfström var först ut att ställa sig på SFP:s lista till sommarens EU-parlamentsval. Nyheten möttes av blandade reaktioner. Många blev överraskade – inte minst de åländska partierna som framförde synpunkter på att kandidaturen inte ”hade förankrats” på hemmaplan. Förhandlingarna med SFP om villkoren för samarbetet var nämligen inte i mål.

Sanningen är att Löfström kunde räkna hem de åländska rösterna redan på förhand, oavsett vad de åländska partierna hade gjort. Riksdagsvalet i våras var en tydlig signal. Trots att de flesta åländska partier ställde upp egna kandidater i upptakten till höstens lagtingsval vann Löfström med smått osannolika 78,6 procent – sammanlagt över 10 000 röster.

Den stora utmaningen för att vinna SFP:s EU-lista var att samla tillräckligt stöd utanför Åland. Att vara först ut bland SFP:arna gav Löfström en bättre position i Österbotten och Nyland – där åtminstone 15 000 röster behövde vinnas för att drömmen om Bryssel skulle gå i uppfyllelse. Beskedet gav tillgång till resurser, kampanjarbetare och pengar, som annars riskerade att gå till andra kandidater.

Men nu får vi aldrig veta hur långt det hade räckt.

Mats Löfström säger att han har känt en ”klump i magen” sedan han meddelade sin kandidatur. Klumpen verkar ha växt i takt med att beslutet sjönk in. Pressen från stödtrupperna i riket påverkade troligtvis tidpunkten att meddela kandidaturen, och även om Mats Löfström menar att beskedet inte var förhastat, så var det säkert lätt att ryckas med i entusiasmen.

Man ska inte heller underskatta familjesituationens betydelse, något som Löfström också menar har bidragit till beslutet. Har man två små barn och kommer fram till att en eventuell flytt till Bryssel inte erbjuder den livssituation man vill ha så är det fullt förståeligt om man ångrar sig. En valrörelse, med fokus på Nyland och Österbotten, hade dessutom inneburit en omedelbar kampanjstart – med ännu fler resdagar. Då måste man verkligen vilja lägga ner tid och energi – och tro på projektet.

Om det dessutom är så att tunga åländska profiler har oroat sig för att bli av med Löfström i Helsingfors lär det också ha vägt in i beslutet att inte ställa upp.

Även om det går att förstå beslutet så är det synd. För i och med att Nils Torvalds inte ställer upp för omval så var det faktiskt möjligt att nå hela vägen fram den här gången. SFP tycks dessutom ha en hel del interna bekymmer. Partiet har sannerligen inte rosat den politiska marknaden sedan riksdagsvalet. Att vinna en Europaparlamentsplats skulle på inget sätt ha varit enkelt. Det faktum att SFP ska välja en ny EU-parlamentariker gör konkurrensen hård. Hittills har regeringskritikern Eva Biaudet ställt sig till förfogande medan flera andra starka kandidater, bland andra partiledare Anna-Maja Henriksson, överväger att ställa upp.

Men flera kandidater betyder också troligtvis färre röster till varje kandidat. Med ett åländskt försprång på 10 000 röster fanns chansen.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff sade i måndags till Svenska Yle att Mats Löfström hade varit ett starkt namn på listan, och att partiet nu måste vaska fram en ny stark åländsk kandidat.

Åland har fortfarande tid att göra just det. Torvalds parlamentsersättare Anton Nilsson, som ledarsidan redan har lyft fram som alternativ, säger i dagens Nyan att han ska överväga saken om han får frågan. Nilsson har inte samma genomslagskraft som Mats Löfström, och den här gången lär kampen om ersättarplatsen dessutom bli hårdare eftersom listan blir jämnare. Men han har erfarenhet, både från Bryssel och den förra kampanjen, som kan göra honom till ett starkt åländskt namn.

Det politiska Åland måste nu anstränga sig för att hitta andra kandidater – dels för att säkra samarbetet med SFP men också för att visa att EU är viktigt även för oss.

Den lilla chans vi hade på en egen EU-plats dog när Mats Löfström drog tillbaka sin kandidatur. Men det gör faktiskt inte valet i sommar mindre viktigt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp