DELA
Foto: Pressbild: Mette Ottosson
Det svenska Tullverket är tydliga med att 20-timmarsregeln för kryssningsresenärer måste respekteras.

På dagskryss i taxfree-dimman

    De som vill återuppliva kortrutten mellan Kapellskär och Mariehamn har mycket att tänka på. Särskilt om man likt andra aktörer räknar med att sälja dagskryssningar.
    Men resenärerna är dåligt upplysta om att inget kan handlas skattefritt på den korta resan.
    Det svenska Tullverket säger att det behövs en överenskommelse om hur rederierna får marknadsföra sig.

    Efter Nyans ledartikel för två veckor sedan om taxfreepriser började läsare debattera på Facebook kring 20-timmarsregeln.

    Det är den sämst efterföljda tullregeln på Ålands hav. Den innebär att resande från Sverige, som inte är utomlands minst 20 timmar, enligt svenska tullregler inte har rätt att föra in taxfree-varor köpta ombord fritt. Inga alls. Varje burk och flaska ska då tullas och beskattas.

    Regeln gäller inte mellan Åland och Finland, eller Åland–Sverige–Åland då de finska tullreglerna har ett totalt undantag på dygns-regeln för ”Sverigebåtar”.

    Ålands radio uppmärksammade samtidigt efterföljandet av regeln med reportage ombord på Eckerölinjen – och med uppföljande kommentarer från de åländska rederiernas vd:ar.

    – Ansvaret ligger på oss att informera gästerna om vad som gäller, sade Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen.

    – Regeln berör oss inte särskilt mycket i och med att vi inte längre har Rosellas trafik, sade Viking Lines vd Jan Hanses till Ålands radio och hänvisar även han till information om regeln på rederiets hemsida och i taxfreebutikerna ombord.

    Här finns onekligen en del lösa tåtar. Lockas dagskryssare med taxfreeköp de borde veta att de inte får göra? Jag tog en runda med tillsynsmyndigheter, rättsinstanser och experter inom immaterielrätt och marknadsföring.

    – Det är en vedertagen praxis. Alla tjänar på det, säger bland annat Jan-Åke Törnroos, professor emeritus i marknadsföring vid Åbo akademi, innan han likt flera av sina kolleger säger att det borde finnas andra som kan just det här med taxfree bättre än han.

    Om vi börjar med hur den svenska tullen själv ser på det. I måndags ringde Sofia Engel, ordinarie enhetschef Öst inom det svenska Tullverket, upp mig. De sköter tullkontrollen i Grisslehamn och Stockholm. Hon hade konsulterat sina gruppchefer och var väldigt tydlig med att 20-timmarsregeln gäller, ska efterföljas och att det inte ska finnas någon praxis eller tyst överenskommelse med rederierna om att bortse från den. Lite som hastighets­begränsningen på vägarna alltså.

    – Majoriteten åker över dagen, många är över ransonen och har helt klart inte varit borta i 20 timmar. När vi stoppar någon kontrollerar vi hur länge de varit borta, säger hon.

    Samtidigt talar hon om vad tullen har för kapacitet och hur den behöver prioritera. Och det är inte den genomsnittlige dagskryssarens överträdelser.

    – Vi skulle vilja ha en uttalad överenskommelse med rederierna att inte marknadsföra sig så mycket mot taxfree eftersom det här utgör ett brott mot tullagen, även om vi inte kan kontrollera så mycket som vi skulle vilja, säger Sofia Engel.

    Här ovan (papperstidningen) kan du se hur marknadsföringen faktiskt ser ut.

    Praxis eller inte, så är det utan tvekan en gråzon man rör sig i. Det blir inte tydligare av att båtens flaggning bestämmer vilket lands lagar för alkoholreklam som gäller.

    Men vad händer om Tullverket bestämmer sig för att under en period prioritera kontrollen av vanligt folk – och ta 20-timmarsregeln på allvar? Ryktet skulle förmodligen spridas snabbt och dagskryssningsverksamheten få ett allvarligt slag.

    Eventuella finansiärer av en kortrutt till Kapellskär skulle åtminstone kräva nya kalkyler.

    Några resenärer som åkt på dagskryssning och sen fått betala en dyr påföljd för sina inköp skulle förmodligen känna sig lurade efter att ha läst säljtexterna ovan, trots det finstilta. Allmänna reklamationsnämnden eller Konsumentombudsmannen ligger nära till hands.

    Om ett annat rederi tycker att en konkurrents budskap är missvisande hamnar de till slut i Marknadsdomstolen.

    Hos den svenska Marknadsdomstolen och Konsumentverket ser man det som en klar möjlighet att ett rederiärende kan hamna på deras bord och kan därför inte uttala sig.

    – Men jag har mycket stor förståelse för fråge-ställningen, säger en av domstolens rådmän.

    Det svenska Konsumentverkets jurist Christopher Flamborn återkommer dock med ett skriftligt allmänt svar:

    ”Generellt får marknadsföring inte vara vilseledande. Marknadsföringen kan vara vilseledande genom felaktiga påstående eller genom att väsentlig information om produkten utelämnas från marknadsföringen.”

    Vidare skriver han att ”En konsument ska utifrån marknadsföringen kunna ta ställning till om varan eller tjänsten motsvarar konsumentens behov. Information som kan antas påverka konsumentens köpbeslut ska typiskt sätt anges i marknadsföringen.”

    Cecilia Torelm Tornberg, på advokatfirman MarLaw, som återkommande har representation i Marknadsdomstolen är mer specifik:

    ”Ord som ”taxfree” och ”skattefritt” eller liknande uttryck ger intryck av att konsumenter får köpa varor utan att betala sedvanlig skatt på dessa. Är det inte fråga om försäljning som enligt gällande lag är befriad från skatte­plikt kan sådan marknadsföring betraktas som vilse-ledande och otillbörlig. Avgörande är hur marknadsföringen utformas i det enskilda fallet. Om uttrycket ”taxfree” givits en framträdande plats och eller anges i stor stilgrad jämfört med övrig text riskerar konsumenten att uppfatta marknadsföringen som att varor under den aktuella resan kan inhandlas utan att betala sedvanlig skatt på dessa. Även om det finns information i liten stilgrad eller på någon annan sida under webbplatsen så att den mer noggrant läsande konsumenten informeras kan detta inte alltid anses neutralisera att den som flyktigt läser marknadsföringen får intrycket att denna kan handla varor skattefritt.”

    Kanske är det så enkelt som att en lag som ingen efterföljer slutligen avskaffas, likt i Finland? Eller så ger taxfree-dimman på Ålands hav kritikerna av skatteundantaget ytterligare vatten på sin kvarn. Vem vågar satsa på en kortrutt utan tydligare spelregler?

    Så marknadsför rederierna sina kryssningar
    som är kortare än 20 timmar

    Nedanstående är exempel från bolagens hemsidor, onsdag förra veckan:
    På Eckerölinjens hemsida, under rubriken ”Så dagskryssar du med Eckerölinjen” finns information om shopping där man skriver ”I vår butik Magasin Märket finns ett brett urval av bland annat smink och hudvård, parfymer, accessoarer, leksaker och godis samt viner och andra alkoholhaltiga drycker till förmånliga priser. Du som vill planera dina inköp redan innan avfärd kan se våra aktuella specialerbjudanden och bläddra i vår katalog här på hemsidan.”
    Här saknas helt information om införselregler, först på sidan som man länkar till med taxfree-erbjudanden återfinns den allra längst ned som ytterligare en länk. Detta efter ett antal specialerbjudanden för alkoholhaltiga drycker. På sidan med införselregler står: ”Vid resa på minst 20 timmar får du föra iland tullfritt något av följande alternativ”.
    Viking Line marknadsför dagskryssningar från Stockholm med fartygsbyte i Mariehamn. Till en bild av ”fartygets viner” skriver man bland annat ”Shoppa taxfree på din dagskryssning till Åland eller dygnsresa till Åbo. På fartygen Grace och Viking Glory kan du enkelt och smidigt handla taxfree på din resa”. Därefter kommer en länk för att ”boka dagskryssning till Åland” .
    Under ”Dagstur i skärgården” och ”Till Åland över dagen” följer avsnittet ”Prisvärd shopping” där man på en länk kan förhandsbeställa vin och öl för leverans till bilen. ”För dig utan bil finns beställningen färdig att hämta ombord”.
    Här finns sist i raden en länk till taxfree-regler och tullregler. Där finns förutom ålders- och volymgränser raden ”Om du är bosatt i Sverige så bör utlandsvistelsen vara längre än 20 timmar”
    Även Tallink Silja, som med endast ett Åbofartyg i trafik, har mycket få dagskryssare skriver: ”När du åker på en dagskryssning till Åland har du självklart möjlighet att köpa taxfree, med upp till 70 procent billigare shopping än i land”.Ett av rederierna, Finnlines, har lagt informationen om införselregler på en mer framträdande plats. På sidan för shopping finns en länk till restriktionerna i omedelbar anslutning till rubriken. Den går dock endast till finska tullen och är inte uppdaterad. Inte heller görs en direkt koppling mellan taxfree-shopping och så kallade picknick-kryssningar över dagen.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp