DELA
Foto: Skärmdump/Landskapsregeringens Youtube
Lantrådet Thörnroos och jourhavande minister Annika Hambrudds (C) uttalanden under och efter presskonferensen var också sorgliga studier i självmotsägelser, skriver Nya Ålands ledarskribent.

Politiska blå dunster

    Det måste tyvärr sägas: Landskapsregeringens presskonferens dagen före nyårsafton bjöd på ett antal sorgliga ögonblick.

    Vi känner alla till bakgrunden. Omikronvarianten hade inför julhelgen fått smittsiffrorna att gå genom taket i hela Norden. På landskapsregeringen presskonferens den 20 december varnade tillförordnade chefsläkaren Jun Nagamori för att ”läget i närregionerna gör att det bara är en tidsfråga innan vi har omikronvarianten på Åland också.”

    Trots detta satte sig Åland ändå denna dag i utgångsfasen, vilket blev som att hänga upp Välkommenskylten utanför utskänkningsställena till de festsugna hemvändarna.

    Vi vet vad som hände sedan.

    I torsdags förra veckan försökte politikerna och tjänstemännen så förklara bakgrunden till vad många på Åland såg som en ödesdiger brist på handlingskraft, och som uniformt kritiserats på de sociala medierna.

    Lantrådet Veronica Thörnroos (C) och landskapsläkare Knut Lönnroth hävdade att man inte kunnat handla annorlunda. Smittsiffrorna var låga, det fanns inte stöd i grundlagen för att stänga restaurangerna och proaktivitet ingick inte i handlingsplanen. ”Det är svårt att hitta stöd i smittskyddslagen för hypotetiska scenarior”, sade Lönnroth.

    Men menade de verkligen att bara ”klärvoajans” eller ”en väldigt tillförlitlig kristallkula” hade kunnat förutsäga att tusentals ungdomar, många från fastlandet eller Sverige, i dubbel bemärkelse packade i trånga inomhusmiljöer, skulle leda till betydande smittspridning? Och är inte själva syftet med smittskyddslagens § 58 att stävja en kommande, förutsägbar smitta? Nog låter i alla fall dess första mening – ”När en allmänfarlig smittsam sjukdom (…) med fog kan väntas förekomma …” – väldigt mycket som just ett hypotetiskt scenario.

    Lantrådet Thörnroos och jourhavande minister Annika Hambrudds (C) uttalanden under och efter presskonferensen var också sorgliga studier i självmotsägelser. ”Vi kan inte stänga en krog proaktivt för att vi vill, det är inte möjligt”, hävdade Thörnroos i en intervju i tidningen Åland dagen efter. Hon tillade att det utan lagstöd heller inte var möjligt att ens rekommendera en sådan stängning.

    Men dagen innan hade Hambrudd gjort just exakt det med lantrådet vid sin sida. ”Landskapsregeringen … rekommenderar restaurangbranschen och näringsidkarna inom förplägnadsrörelserna att inte ha öppet nattklubbarna”, sade hon, efter att sekunden innan ha konstaterat att nattklubbarna fortfarande hade laglig rätt att bestämma själva över sina öppettider.

    Inget hade alltså hindrat Thörnroos att gå ut med en liknande rekommendation inför juldagsfirandet – om det politiska kuraget hade funnits. I det ögonblicket i torsdags blev det plågsamt tydligt att landskapsregeringen förföll till politiska blå dunster för att slippa bära sitt ansvar.

    De åländska politikerna och tjänstemännen har alla slitit hårt för att hålla coronasmittan borta. Men vad än lantrådet säger om saken förblir nog ändå intrycket att landskapsregeringen återigen visat en oaptitlig – och överflödig – vördnad för näringslivet. Överflödig för att åländska krögare alldeles på egen hand redan på onsdagen förra veckan hade bestämt sig för att hålla nattklubbarna stängda, vilket de ska ha all heder av.

    Hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen och läkaren Mogens Lindén tackade varmt för det beslutet på Facebook, vilket kan vara värt att minnas för Veronica Thörnroos.

    För när man bugar sig djupt åt det ena hållet visar man rumpan åt det andra. Säkert finns det många inom vården som återigen känner att landskapsregeringen hellre sätter sig tungt på det plågade ÅHS än utmanar pängarna.

    Och den lärdomen från de gångna veckorna är kanske den sorgligaste av dem alla.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp