DELA
Närbutikerna står sig bra i konkurrensen med storbutikerna, i alla fall om man väljer kedjans egna märken. Att handla lite men ofta i stället för att storhandla kan minska risken för att man köper för mycket så att man måste slänga mat. På arkivbilden butiken på Vårdö.

Priset på hyllan inte det enda avgörande

Nya Ålands stora genomgång av priserna i matbutikerna i fredagens tidning bjöd på en del överraskningar. Som till exempel att närbutikerna inte alltid är så mycket dyrare än stormarknaderna. Visserligen är priserna i de mindre butikerna överlag 15–20 procent högre än i de stora. Men om man väljer kedjans egna märken så blir skillnaden betydligt mindre.

Och allt börjar och slutar förstås inte med priset på butikshyllan. Om du kör bil en längre sträcka för att komma till lågprisbutiken kan den eventuella vinsten ätas upp av bensinkostnaden. Till detta kommer tidsåtgången. Det tar tid att gå förbi långa hyllrader med sällanköpsvaror som trädgårdsredskap, hemtextilier och så vidare, när du bara är ute efter att handla mat.

För det tredje riskerar du att fylla shoppingvagnen med mer än du behöver. Den risken är störst om du storhandlar på fastande mage. Günther Mårder, svensk ekonomiexpert, gick emot strömmen i en intervju i Expressen i somras genom att ifrågasätta storhandlandets evangelium. När du handlar stora volymer ökar risken för att du måste slänga mat. Det är förstås inte ekonomiskt, och inte miljövänligt heller. I stället, föreslår han, kan du lära dig när din lokala butik rear ut varor med kort datum och slå till då i stället.

Ett annat tips från Günther Mårder är att aldrig handla när du är hungrig. Forskning visar att ett lågt blodsocker ökar risken för att man köper fel saker eller för mycket. Inte nog med att godishyllan blir svårare att motstå när du närmar dig kassan. Sannolikheten ökar för att du handlar mer överhuvudtaget, också sådant som inte är ätbart. En undersökning från University of California visade att hungriga butikskunder spenderade upp till 60 procent mer pengar, och köpte mer av icke-livsmedel än andra kunder som inte var hungriga. Forskarna tolkar det som att det biologiska suget efter mat kan påverka också beteenden som inte har med mat att göra, alltså att ”jag vill ha mat” förvandlas till ”jag vill ha”.

Om du vill få kontroll över hur mycket pengar du spenderar så hjälper det – krasst uttryckt – att ha gott om pengar till att börja med. Beslutströtthet (”decision fatigue”) är inte ett begrepp som godtas av alla forskare, men den som någon gång gått in i en butik för att handla mat och bara haft lite pengar att spendera känner kanske igen fenomenet. Att fatta beslut är en stor ansträngning för våra hjärnor, oavsett vad beslutet gäller. Ju mindre pengar du har att röra dig med när du handlar mat, desto fler svåra val måste du göra på din väg genom butiken. En liten bit av den goda osten eller en stor bit av den tråkiga? Det ekologiska kaffet eller det konventionella? Har du överhuvudtaget råd med nötter, olivolja, fet fisk, allt det där som enligt experterna är så bra för kroppen? Shoppingrundan blir en utmattande hinderbana. Och på upploppet: hyllvis av godis, just som din trötta hjärna har förbrukat allt blodsocker. Därför kan det faktiskt vara en god idé att äta en liten bit choklad innan du går in i butiken, för att lättare stå emot frestelsen att köpa en stor på vägen ut.

Nya Ålands prisjämförelse handlade om just priser. Men den billigaste butiken behöver inte vara den bästa, inte för alla och inte alltid. Det kan vara den närmaste – den som du kan cykla eller gå till och vara hemma igen efter en halvtimme. Ett begränsat utbud innebär också färre frestelser och mindre stress om du bara är ute för att handla vardagsmat. Och de flesta närbutiker är mottagliga för önskemål och tar in det som deras kunder frågar efter. Varje bybutik som lägger ner gör Åland fattigare, på fler sätt än ett, så stöd din lokala handlare. Och kom ihåg Günther Mårders tips: passa på när lokalbutiken rear ut varor som är på väg att passera bäst före-datum. Det är bra för din egen plånbok, och du bidrar till att minska svinnet.

Sist men inte minst: Nyans prisjämförelse visar också att det inte är särskilt lönsamt att fara till Norrtälje och handla på Flygfyren. Det är bra att veta. Det finns mer att se i Norrtälje än en stormarknad.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp