DELA
Foto: Jonas Edsvik
Det är inte längre ett särskilt billigt nöje att åka färja.

Rederierna kan inte pressa priserna mer

Det finns ett tydligt före och efter pandemin på Östersjön. Strategier, resvanor och efterfrågan är inte som förr. Det bekräftar den här sommaren, då prissättningen börjar se lika osäker ut som framtida teknikval.

Viking Line, Tallink Silja och Rederi AB Eckerö omsätter i dag runt 150 miljoner euro mindre än vad man gjorde 2018-2019. I själva verket har mer pengar försvunnit från vattnet då rederierna har andra intäkter.

Istället har de framgångsrikt kunnat jobba med marginalerna. Priserna har tryckts upp med inledande acceptans från kunderna. 2023 blev strategiskt och resultatmässigt en enorm framgång som sedan visade sig i dividender.

Nu har vi nått en kritisk punkt. I år ser totalen ut att hamna runt 20 miljoner lägre i omsättning än förra året.

Viking Line, Tallink Silja och även Finnlines anger alla en vikande efterfrågan under 2024 som fortsatt under högsäsongen. Detta trots att kapaciteten gått ned. Lönsamheten från 2023 går inte att leva upp till. Det är också svårt att pressa ut mer pengar ombord. Det är inte längre ett särskilt billigt nöje att åka färja. Man får förmoda att detta gäller både nytto- och nöjesresande. Taxfree-priserna har vi avhandlat tidigare i år, där främst de svenska konsumenterna tänker sig för en extra gång.

Här ska nämnas att Eckerö är det rederi som går mot strömmen med bibehållen omsättning trots att kryssningsverksamheten med Birka inte längre finns inom rederiet.

Många på Åland likställer Rederi AB Eckerö med Eckerölinjen – men den ekonomiska tyngdpunkten i verksamheten ligger i Finska viken under varumärket Eckerö Line. Både passagerarfartyget Finlandia och fraktfartyget Finbo cargo vinner marknadsandelar.

Även Viking Line anger en ökning i resandet mellan Finland och Estland under sommaren då Stockholmsbåtarna förstärkt Viking XPRS.

Denna utveckling bekymrar förstås Tallink som har de modernaste fartygen i Mystar och Megastar, men redan nu säger att Victoria I kommer stanna på rutten nästa sommar. Att låta henne förstärka Tallinn-Stockholm via Åland under högsäsong var en strategi som inte gav något på sista raden.

Trots hård konkurrens verkar prissättningen vara mer mogen över Finska viken. När jag ber Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist förklara hur man ser på att införa en mer varierad prissättning är han återhållsam när det gäller Eckerölinjen. Rederiet menar att det blir för stora och snabba kliv att gå från vad man betraktat som gratisresor till att ta ytterligare betalt för de mest attraktiva avgångarna eller de sista tillgängliga platserna. Så kallad dynamisk prissättning är annars mer eller mindre en självklarhet i transport- och evenemangsbranschen i dag.

Spontana resenärer till och från Åland kan vara tacksamma så länge det varar.

Förmodligen revideras detta ytterligare nu när både Tallink och Viking Line öppet talar om ”försiktiga” och ”återhållsamma” kunder.

Det händer just nu saker på toppen. I Tallink har storägaren Infortar köpt ut alla utom småägarna. En ny kurs kommer sannolikt läggas ut inom kort.

Inte oväntat aviserade Viking Line en successionsordning på vd-posten. Det är värt att notera att sedan 2018 har nu hela Viking Lines ordinarie styrelse bytts ut, förutom Peter Wiklöf. Ur den aspekten brukar vd-byten ske tidigare, men den svenske storägaren Jakob Johansson har förmodligen satt stort värde på den lågmälde Jan Hanses förmågor. Hanses har fått fronta den åländska allmänhetens kritik för Rosellas försäljning, vilket var ett klassiskt styrelsebeslut, men borde personligen äras för hanteringen av Glory-köpet under pandemin.

Det är sannolikt att vi nu kommer att få se det nya ägarskapet forma Viking Lines framtid på ett annat sätt. En ny vd ska ha rätt personkemi med sin styrelseordförande, kunna navigera rätt bland ändrade kundmönster och en omvälvande teknikomställning. Dessutom vill Viking Lines ägare ha tillbaka de pengar de pytsade in när Glory skulle tas hem från varvet. Marcus Risbergs namn lär komma upp tidigt. Han är dessutom ålänning, vilket torde ses som pluspoäng på hemmaplan och bland flera aktieägare. Risberg, tidigare vd för Silja Sverige och numera för Destination Gotland, har sommarvikarierat som vd för Birkaäventyret Gotland Alandia Cruises. Så man lär känna varandra hyfsat vid det här laget.

Kommentarerna kring kvartalsrapporterna ger också en sorts besked om framtida tonnage – att det blir allt mer oklart. När rederierna under några år kunnat minska skuldbördan och bygga upp likviditeten borde investeringsviljan växa. Men det är ett ganska vilset landskap att orientera sig i.

Beskedet om förbud mot skrubberutsläpp är välkommet ur miljösynpunkt, men det är inte bara Finnlines som har anledning att bekymra sig över det. Om en investering inte hinner räknas hem på grund av politiska beslut så är frågan hur mycket man vågar lita på nya direktiv. Just nu talas det om elektrifiering. Men ingen aktör kommer skaffa en renodlad elfärja förrän starkströmskablarna dragits till hamnen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp