DELA
Foto: Stefan Öhberg
Att agera utifrån kärnvärden är oumbärligt för politiska rörelser. Det glöms kanske bort när man väl intagit maktens högborg. HI:s politikråd gjorde förra veckan klart för sina politiker vad man inte kan tumma på och HI lämnade regeringen. Vilka värden kan den nya konstellationen verkligen stå för och är villiga att jobba utifrån?

Regeringsmakten sliter

    Jämfört med förra gallupen gör regeringspartierna ett bra resultat: både Centern och Moderaterna går framåt.Men regeringen får enligt gallupen bara ihop 12 av 30 mandat i lagtinget, jämfört med 17 i verkligheten.Om man utgår från valresultatet 2019 är två regeringspartier solklara förlorare.

    Trots att Centern ökar i gallupen har partiet tappat tre av sina nio mandat jämfört med lagtingsvalet. Och Obunden samling har halverat sitt inflytande. Det är sannerligen tuffa siffror för två av tre kvarvarande regeringspartier i oktober månads Åland Gallup.

    För regeringsavhopparna är det lite blandat resultat. Ålands framtid, som lämnade regeringen i augusti, får ett uppsving och gör sitt bästa resultat sedan mars 2021. Hållbart initiativ, som lämnade regeringen i oktober, backar i gallupen men gör – om man ser till de senaste 1,5 åren som helhet – ändå helt okej siffror. Två tredjedelar av de som uppger att de skulle rösta på HI idag tyckte dessutom att regeringsavhoppet var positivt. Av de som uppgav att de röstade på HI i valet 2019 är andelen positiva ännu större: 75 procent. De som faktiskt kan tänka sig att rösta på HI ger alltså avhoppet sitt godkännande.

    Det parti som gynnas mest av Obunden samlings svaga gallupresultat är Moderaterna – det regeringspartiet med starkast siffror. Var femte gallupdeltagare som uppgav att de röstade på Ob i senaste valet väljer nu i stället MSÅ. Inte ens varannan Ob-väljare från 2019 uppger att de tänker rösta på samma sätt igen. Partiet har dessutom en annan stor utmaning framför sig: röstmagneten och tillika partiledaren Bert Häggblom lämnar landskapspolitiken efter den här mandatperioden. Häggblom fick näst flest röster av alla i det senaste lagtingsvalet – en färre än partiets övriga tre lagtingsledamöter tillsammans. Utmaningen blir att hitta en ersättare med samma attraktionskraft. I ersättarpoolen finns en bred ideologisk spännvidd och valet av ny ordförande lär bli avgörande för vilka som attraheras av ”Ob efter Bert”.

    Det ska poängteras att opinionsmätningar har en viss tendens att undervärdera partier som drar merparten av sina röster på själva valdagen. Där ingår Centern. Ytterligare en indikation på att Centerns valresultat kan bli bättre än gallupen visar är att var fjärde osäker väljare röstade på C i förra valet. Startsträckan att vinna tillbaka de osäkra borde alltså vara kortast för lantrådspartiet. Men i höger/mitten-fåran finns det gott om alternativ och därför rör sig väljarna mest mellan de partierna, där Liberalerna faktiskt också kan räknas in. De trognaste väljarna har gallupraketen Socialdemokraterna (fördubblar sitt stöd jämfört med valet), medan de flesta andra partier verkar locka ungefär 65 procent av sina gamla väljare.

    När partierna nu börjar ladda ordentligt, med ett år kvar till valet, är pressen störst på Centern och Obunden samling. Landskapsregeringens sista helårsbudget presenteras på måndag, kanske det finns satsningar där som vänder trenden.

    Klart är att något måste till för att vända trenden.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp