DELA
Foto: Jonas Edsvik

Rimligt att resor kostar

Reaktionerna på Eckerölinjens nya förmånskort var kraftiga i måndags.Men att själva resan faktiskt kostar pengar är något som vi nog får vänja oss vid.

I måndags skickade Eckerölinjen ut information till sina förmånskunder. Årskortet som inkluderar bil slopas och ersätts med ett annat kort med sämre förmåner. För vissa flitiga resenärer med bil handlar det om en flera hundraprocentig prisökning och upprördheten var svår att missa. Just de bilburna pendlarna är de som drabbas, för de som lämnar den egna bilen är skillnaden inte särskilt stor.

Vd:n Tomas Karlsson motiverade beslutet i gårdagens Nyan med att den nya prissättningen är ett sätt att få folk som bokar gratis bilplats att faktiskt dyka upp. Men han funderade också över hur rederibranschen har sett på biljettintäkterna.

– Vi har byggt en kultur där båtresor i princip varit gratis.

Det är faktiskt lätt att hålla med honom. Att erbjuda ett fritt antal resor med bilplats för under 200 euro per år har i ärlighetens namn varit en väldigt bra affär för årskortsinnehavarna. Det är i nivå med ett årskort på Gröna Lund och mer än fem gånger så billigt som årskort i kollektivtrafiken i Stockholm och Helsingfors. Jämförelserna är såklart inte fullständiga, men det säger ändå något om var rederiet har sett – och fortfarande ser – de primära intäkterna.

Den stora skillnaden är förstås att biljettpriset inte är Eckerölinjens enda, eller ens främsta, intäktskälla. För det finns ju restauranger ombord. Och barer med underhållning. Och tax free.

Det är inte omöjligt att sommaren har givit nya perspektiv. Andelen så kallade nyttoresenärer har ökat. Kanske är det så att passagerarna som väljer kafeterian framom restaurangen också syns i marginalerna?

Den mest troliga orsaken är ändå att trycket på bildäck har ökat så pass mycket sedan m/s Eckerö fick monopol på kortrutten att det ur ett affärsmässigt perspektiv är rent ut sagt korkat att ge bort en del av platserna nästan gratis. Speciellt när det finns flera nu som är beredda att betala för dem. Och när en del av platserna lämnas tomma eftersom det har varit gratis att strunta i avbokningen.

Ledarsidan konstaterade redan i somras att gratisbiljetternas tid är förbi. Efter pandemin uppstod en tydligt uppdelad marknad – där rederierna i större utsträckning väljer att komplettera i stället för att konkurrera med varandra. Och samtliga rederier har det senaste året pratat mycket om både kapacitet och intäkter från själva resorna.

Eckerölinjen har enligt sin egen uppskattning tre fjärdedelar av resenärerna mellan Åland och Sverige efter att Viking Line sålde Rosella. Rederiet noterar rekordsiffror vad gäller passagerarvolym och omsättning i år. Och det retar säkert en del att prishöjningen kommer strax efter ett sådant pengaregn. Andra är nog lättade över att rederiet valde att vänta med justeringarna tills högsäsongen var över.

Det finns hål i rederiets kassa att stoppa pengarna i. Det obligationslån som behövdes under pandemin ska betalas bort och Tomas Karlsson nämner i gårdagens Nyan den gröna omställningen som en kostnad att förbereda sig för. Investeringar i miljövänlig teknik och högre kostnader för utsläpp är såklart en verklighet som kommer emot snabbt. Vill man se det från den ljusa sidan kanske Eckerö rustar för att uppdatera flottan?

Det är aldrig roligt att bli av med förmåner. Men den nya verkligheten är att med både minskad konkurrens och kapacitet över Ålands hav lär ”gratiskulturen” snart vara ett minne blott. Och det är egentligen ganska rimligt. I alla fall när det gäller fria resor inklusive bilplats.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp