DELA

Romantik med onda avsikter

    Romansbedrägerier har blivit ett allt större problem under pandemin när mycket av vårt umgänge och vardagsliv har blivit reducerat till skärmar och sociala medier. Att bli bedragen med romantiska förtoner är traumatiserande och kan sätta djupa spår. Och det kan hända vem som helst. Det gäller alltså att vara på sin vakt.

    ”Man vill tro det bästa om människorna.”

    Det säger den ensamstående kvinna som Nya Åland intervjuade i måndagens tidning. Hon hade blivit uppvaktad via nätet av en man under jul- och nyårshelgen. Men ganska snart förstod hon att något var skumt. Hon klarade sig undan både hjärtekross och tömd plånbok, men det är inte alla som har sådan tur. Romansbedrägerier över nätet har blivit allt vanligare, i synnerhet under pandemin, och bedragarna blir allt mer sofistikerade och listiga.

    ”Förövarna är mycket skickliga, techkunniga individer, de vet hur man kan identifiera en persons sårbarhet för att manipulera och exploatera den. ”

    Det säger australiensiska forskaren och kriminologen Cassandra Cross i Dagens Nyheter som i en serie artiklar uppmärksammat den här typen av brott. Cross poängterar i sin forskning att romansbedrägerier kan jämföras med psykisk misshandel. Förövaren försöker isolera sitt offer, monopoliserar deras tid genom att texta ofta och under olika tider på dygnet samt inledningsvis ”kärleksbomba” personen.

    Internet och teknologi har skapat en grogrund för lurendrejare av alla de slag, men att nästla sig in i en persons liv genom charm, uppskattning och löfte om kärlek är ett speciellt effektivt, och brutalt, sätt att bedra någon. Längtan efter kärlek och kamratskap är djupt mänsklig och en stark drivkraft, så pass stark att det kan leda till ”bedragar-blindhet”.

    ”Människor har ibland en känsla att något inte är rätt, men rädslan för att bli övergiven är för stor”, säger traumaterapeuten Olivia James i The Guardian.

    Det finns de som vill avfärda hur allvarlig den psykiska effekten såna här bedrägerier kan resultera i bara för att det sker online. Men att bli hjärtekrossad och svindlad över nätet tar minst lika ont och är minst lika traumatiserande som om det skulle skett i det verkliga livet. Och det kan verkligen drabba vem som helst. Samma förövare kan även ge sig på många personer, i samma område eller till och med i samma bekantskapskrets, på samma gång.

    Det vittnar Martina Eriksson om. Hon tog kontakt med Nya Åland efter att vi publicerat den första artikeln om romanssvindlaren.

    ”Samma snack, det är absolut samma karl.”

    Mannen bodde, enligt sin Facebook-profil, i Mariehamn och hade en bild av en blå bil med åländska brickor på sin sida. Det är alltså mycket möjligt att mannen specifikt riktat in sig på åländska kvinnor och att de två som hört av sig till Nyan är långt ifrån de enda.

    Det gäller alltså att vara på sin vakt i sin kontakt med okända människor online, speciellt de som har ett till synes romantiskt uppsåt. Svenskan Eva Maria Hedin, som själv blivit svindlad, har skrivit boken ”Scam story” och startat en stödgrupp för utsatta. Hon tipsar om att man ska vara vaksam när någon ställer många frågor om ditt liv, har ett spännande yrke och reser mycket, verkar ovanligt otursförföljda, helst kommunicerar via mejl eller chatt och undviker videosamtal samt om de börjar fråga efter pengar.

    Men Hedin vill också lyfta bort skammen från de drabbade. Kärlek är viktigt och vackert, och i jakten på den vill man, som den ensamstående kvinnan Nyan pratat med, gärna ”tro det bästa”. Men det förlitar sig tyvärr också bedragarna på.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp