DELA
Foto: Pressbild
Under ledning av president Vladimir Putin, här i hockeybåset, har Rysslands ekonomiska och politiska problem fortsatt att växa.

Ryssland är mer än sina ledares chauvinism

    ”Låg kompetens”: det är enligt Dmitrij Kiseljov, Putinvänlig profil i rysk stats-tv, något som förenar EU-kommissionens ordförande, Tysklands försvarsminister, Spaniens försvarsminister och Storbritanniens utrikesminister.

    Anna-Lena Laurén berättade i Hbl den 25 januari om Kiseljovs uttalande, och kommenterade att ”Kremls propagandamaskineri är ofta uttalat misogyn och vulgär, utformad för att tala till chauvinistiska instinkter och framställa Europa som kvinnligt och fjolligt”.

    För ja, det som de här fyra personerna har gemensamt är att de är kvinnor. Fast Kiseljov hade dock inte helt fel när det gäller Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. I söndags blamerade hon sig i brittisk tv när hon försäkrade att Storbritannen levererar ”extra stöd till sina baltiska allierade över Svarta havet”. För en utrikesminister ser det illa ut att blanda ihop Svarta havet (Black Sea) med Östersjön (Baltic Sea). Hennes klavertramp blev förstås ammunition för den ryska statsledningen. ”Om någon behöver räddas från någonting så är det världen från anglosaxiska politikers enfald och okunnighet”, sa en talesperson för ryska utrikesministeriet.

    Men, som den gamla feministiska parollen lyder: ”jämställdhet är inte när en kvinnlig Einstein får Nobelpriset, jämställdhet är när en kvinnlig tönt kan komma lika långt som en manlig tönt”. Och i Ryssland är det få kvinnor – oavsett begåvning – som har nått några högre politiska poster. Bara 16 procent av dumans ledamöter är kvinnor, och av 38 ministrar är bara tre kvinnor (Wikipedia). En rysk Liz Truss hade knappast blivit utrikesminister, så utifrån detta: 1–0 till Storbritannien i jämställdhetsracet.

    Vad tjänar då chauvinismen till? Ryssland har ju mer än nog av interna problem. Richard Swartz listade dem i Dagens Nyheter i förrgår: ”ryssarnas levnadsstandard stagnerar eller sjunker, de blir färre och lever kortare liv, troligen kommer deras barn att leva ännu torftigare och kortare, ekonomin är en hackande motor som inte vill starta medan världen ställer om från de fossila bränslen som är nästan det enda Ryssland har att erbjuda den”. Man får lätt för sig att konfrontationen med väst om Ukraina är tänkt som en distraktion. Ett försök att rikta uppmärksamheten bort från att Rysslands ekonomi riskerar att slås ut i takt med att omvärlden ställer om till förnybar energi. Bort från att coronapandemin har kapat den redan låga medellivslängden i landet med ytterligare tre år. Medellivslängden för män i Ryssland är kortare än i Indien eller Nordkorea, och tio år kortare än för kvinnor i Ryssland (alkohol, rökning, trafikolyckor och våldsbrott är vanliga dödsorsaker, och nu alltså även coronaviruset). Och bort från att förföljelsen av oliktänkande tilltar.

    För oss i omvärlden gäller det att komma ihåg att Ryssland är så mycket mer än ett stelt garnityr av korrupta gubbar. Bland de oppositionella finns det många exempel på ofantligt, osannolikt modiga män och kvinnor. Journalisten Anna Politkovskaja, som sköts ihjäl 2006. Alexander Litvinenko, som dog av poloniumförgiftning i exil i England. Sergej Magnitskij, som 2009 torterades och avled i ryskt fängelse sedan han avslöjat rysk statskorruption. Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina, Jekaterina Samutsevitj, med flera i konstnärskollektivet Pussy Riot. Boris Nemtsov, liberal politiker som sköts ihjäl 2015. Alexander Navalnyj, dömd till fängelse i tre och ett halvt år. Jurij Dmitriev, historiker som forskat om Stalins brott mot den egna befolkningen och som nyligen dömdes till 13 års fängelse för påhittade brott.

    Den ryska regeringen har på senare tid satt i system att brännmärka landets oppositionella som ”utländska agenter”. Det har förstås gjort det svårare för dem att ta emot hjälp utifrån. Men jag hoppas likväl att västländerna, samtidigt som de försöker lösa Ukrainakonflikten, inte glömmer bort de som kämpar för demokrati inom landets gränser.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp