DELA
Foto: Jonas Edsvik
Camilla Gunell väljer att kliva åt sidan utan att det finns en given efterträdare. Vem ska ta över?

S saknar en tronarvinge

En av de mest inflytelserika socialdemokraterna i åländsk historia lämnar över ordförandeklubban i vår, och i nuläget finns ingen given arvtagare. Vem ska leda Socialdemokraterna?

I tisdags meddelade Camilla Gunell att hon inte ställer upp för omval som partiordförande för Socialdemokraterna i vår. Och i tider av politisk turbulens känns det nästan lite otippat att partiledarbytet verkar ske under så ordnade former. Inga interna konflikter, inga dolkstötar – bara ett lite torrt konstaterande att nu är rätt tid att förbereda för partiets nästa kapitel.

”Jag gör bedömningen att det är bättre med nya färska krafter som jobbar med partiutvecklingen så att jag kan fokusera på mitt ministeruppdrag”, sade Camilla Gunell till Nyan när beskedet offentliggjordes.

Det ska sägas att 15 är en lång tid och partiledaruppdraget innehåller betydligt mer än glamorösa valkvällar och uttalanden om stort och smått i lokalpressen. Att leda vilken organisation som helst tar på krafterna – speciellt om den organisationen är ett politiskt parti med många olika viljor.

Det är länge kvar till nästa val. Det finns därför gott om tid för partiet att fundera på vilken typ av ledare, och inriktning, partikamraterna vill ha.

Innan vi spekulerar i efterträdare är det värt att reflektera över Camilla Gunells politiska värv (även om hon inte har meddelat att hon slutar med politiken). Hon är, tillsammans med Lasse Wiklöf och Barbro Sundback, den som har gjort störst avtryck i den åländska socialdemokratins historia.

Camilla Gunell är den partiledare på Åland som just nu har suttit längst på sin post. Hon har representerat Socialdemokraterna i 25 år, lett partiet i 15 år och är hittills den enda socialdemokraten som röstats fram till lantråd.

2011 blev Socialdemokraterna Ålands tredje största parti bakom Centern och Liberalerna. Ändå fick Gunell, som blev valvinnare med flest personliga röster någonsin (841), möjlighet att bilda regering. Utöver åren som lantråd är Gunell inne på sin tredje period som minister i Ålands landskapsregering.

Två av hennes fyra lagtingsval (2011 och 2015) som partiledare var bland de bästa S har presterat. Sett till antal mandat är det bara valen 2003 och 1983 som når upp till samma siffror.

Dessutom: att politiker från andra partier nu uttrycker genuint vemod över att hon kliver åt sidan visar tydligt på Camilla Gunells betydelse för den åländska politiken. Att vara samarbetspolitiker är inte alltid enkelt, speciellt som representant för det enda åländska vänsterpartiet.

Så vem ska fylla det stora tomrum hon lämnar efter sig?

Ska det bli första vice ordförande Arsim Zekaj? Relativt ny i åländska politiska sammanhang kastades han genast in i hetluften som minister. Han har profilerat sig i sjukvårds- och hälsofrågorna.

Sara Kemetter? Partiets andra vice ordförande som har fått posten som styrelseordförande för ÅHS den här mandatperioden?

Eller är det dags för Jessy Eckerman att axla manteln? Förutom Gunell och Nina Fellman är hon den mest rutinerade S-politikern i lagtinget. Hon har dessutom en tydligare koppling till arbetarrörelsen än de övriga.

Ledarsidan passar också på att lyfta fram Danielle Lindholm som hade en framskjuten position i valrörelsen. Hon har trovärdighet i sociala frågor och erfarenhet av arbete i tredje sektorn. Hon var dessutom sjua på S-listan och därmed närmast att bli heltidspolitiker i höstas av de som inte nådde hela vägen fram (Lindholm var 20 röster ifrån att ta den sista ersättarplatsen i lagtinget av Henrik Löthman efter att det blev klart att Gunell och Zekaj gick in i regeringen). Det skulle inte förvåna om Lindholm tar över klubban i vår.

Att det finns många namn är både bra och dåligt. Att det inte finns en klar successionsordning kan ses som ett svaghetstecken, och kan även förklara varför Gunell ger besked redan nu. Å andra sidan finns tid att fundera på hur partiet ska formas inför de kommande tio åren. En hurudan ledare vill man ha? Blir det en ny partiledare rakt av eller kanske en lösning som Centern nu verkar ha valt, med ett mer delat ledarskap?

Den goda framförhållningen öppnar också upp för nya, lite mer oväntade kandidater. I vår är det ungefär två år tills nästa valrörelse drar igång på allvar. Det finns tid att göra sig synlig under den perioden, varför den nya ordföranden inte nödvändigtvis behöver hämtas ur partiets nuvarande toppskikt.

Det är bra att Socialdemokraterna får arbetsro att hitta Camilla Gunells efterträdare. För det blir sannerligen inte någon enkel uppgift.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp